Η γυναικεία ομορφιά σε 10 χώρες: Ενας ύμνος στη διαφορετικότητα

Φωτογράφος μόδας αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, για να κάνει τις γυναίκες να αγαπήσουν τον εαυτό τους.

|
SHARE THIS
0
SHARES

Μια πρώην χορεύτρια και φωτογράφος μόδας, η Σάρα Μελότι, ξεκίνησε ένα υπέροχο ταξίδι πριν από έναν χρόνο, τον Οκτώβριο του 2015, αναζητώντας την ομορφιά.

Το project που γεννήθηκε μέσα από αυτό το ταξίδι (το οποίο συνεχίζεται) λέγεται «Quest for Beauty» και είναι ένα έργο που αποτυπώνει πορτρέτα γυναικών κάθε ηλικίας, μεγέθους και χρώματος σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι σήμερα, η Σάρα έχει επισκεφθεί 10 χώρες (Ιταλία, Μαρόκο, Χονγκ Κονγκ, Βιετνάμ, Μεξικό, Κούβα, ΗΠΑ, Αιθιοπία, Γαλλία και Ιρλανδία). 

 

-Πώς όμως μια φωτογράφος μόδας αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο;

-Γιατί ένιωσε ένοχη για τα λάθος πρότυπα με τα οποία βομβαρδίζονται οι σύγχρονες γυναίκες, τα οποία πληγώνουν ανεπανόρθωτα την αυτοπεποίθησή τους;

Η Σάρα Μελότι μου μίλησε για αυτό το υπέροχο project της.

Πώς προέκυψε αυτό το project;

Δούλευα ως φωτογράφος στον χώρο της μόδας όταν μια μέρα άρχισα να παρατηρώ την άσχημη δυναμική του κλάδου. Παράλληλα, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι όλο και περισσότερες φίλες μου μιλούσαν με φρικτά λόγια για το σώμα τους και την εμφάνισή τους.

Δεν ένιωθαν ελκυστικές και έκαναν τρελές δίαιτες εξαντλώντας τον εαυτό τους, ή σκέφτονταν να καταφύγουν σε κάποια αισθητική επέμβαση.

Σταδιακά άρχισα να νιώθω ένοχη για αυτό, καθώς συνέβαλα άθελά μου στη δημιουργία μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς τα οποία έκαναν πολλές γυναίκες να υποφέρουν επειδή δεν μπορούσαν να χωρέσουν μέσα σε αυτά.

Ομως, τα πρότυπα αυτά δεν είναι πραγματικά, ούτε εφικτά. Αισθάνθηκα τότε ότι έπρεπε να κάνω κάτι γι 'αυτό, για να αλλάξω αυτά τα εξωπραγματικά πρότυπα που «σκοτώνουν» την αυτοεκτίμηση μας και να δημιουργήσω ένα έργο που θα έκανε τις γυναίκες να αγαπήσουν τον εαυτό τους.

Άρχισα να αναρωτιέμαι «τι είναι ομορφιά;» Και αναρωτήθηκα τι θα μου απαντούσαν άλλες γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Ετσι αποφάσισα να ταξιδεψω για να τις ρωτήσω τι είναι ομορφιά είναι για εκείνες και να δώσω έκταση σε αυτό το τεράστιο θέμα.

Ποια χώρα σας εντυπωσίασε περισσότερο και γιατί;

Το Βιετνάμ έκλεψε την καρδιά μου. Είναι μια απίστευτα όμορφη χώρα, τόσο ειρηνική και γεμάτη αρχαία σοφία. Οι άνθρωποι εκεί ήταν τόσο ευγενικοί και ζεστοί. Δεν μπορώ να το εξηγήσω με ορθολογικό τρόπο, ήταν απλά πολύ ιδιαίτερο.

Το Quest for Beauty στο Βιετνάμ
Το Quest for Beauty στο Βιετνάμ

Πιστεύετε ότι οι γυναίκες νιώθουν όμορφες;

Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες βλέπουν την ομορφιά τους, όταν καταφέρνουν να ξεριζώσουν από το μυαλό τους τα κοινωνικά πρότυπα. Παρατήρησα ότι όσο πιο μακριά έφευγα από τα δυτικά πρότυπα, τόσο πιο όμορφες ένιωθαν οι γυναίκες. Για παράδειγμα στην Κούβα, όπου οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όλες οι γυναίκες αισθάνονται πολύ υπερήφανες για την εμφάνισή τους.

Τελικά τι είναι ομορφιά;

Η ομορφιά είναι ένα συναίσθημα. Είναι κάτι που αγγίζει ένα μικρό κομμάτι της ψυχής μας.
Πρέπει να το αναζητήσουμε μέσα μας (στην καλοσύνη, την εμπιστοσύνη, την ενσυναίσθηση, τη δύναμή μας). Αλλά μπορούμε επίσης να την αναζητήσουμε στη φύση και στις καρδιές των ανθρώπων.

Πόσες χώρες σκοπεύετε να επισκεφθείτε ακόμα; Είναι η Ελλάδα μία από αυτές;

Σχεδιάζω να επισκεφθώ τουλάχιστον 10 χώρες ακόμα, αλλά όσο ταξιδεύω τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ ότι πραγματικά δεν ξέρω τίποτα και έχω τόσα πολλά να μάθω για τον κόσμο μας και τους καταπληκτικούς ανθρώπους που ζουν σε αυτόν. Ετσι ίσως συνεχίσω και μετά τον αρχικό στόχο των 20 χωρών που είχα θέσει στην αρχή.

Και ναι, η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα των χωρών που θα ήθελα να επισκεφθώ για το «Quest for Beauty» το 2017.

Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από το Quest for Beauty.

Kούβα
Kούβα

 

Νέα Υόρκη
Νέα Υόρκη

 

Αιθιοπία
Αιθιοπία

 

Μεξικό
Μεξικό

 

Βιετνάμ
Βιετνάμ

 

Αιθιοπία
Αιθιοπία

 

Χονγκ Κονγκ
Χονγκ Κονγκ

 

Κούβα
Κούβα

 

Μαρόκο
Μαρόκο

 

Ιταλία
Ιταλία

 

Βιετνάμ
Βιετνάμ

 

Αιθιοπία
Αιθιοπία

 

Μαρόκο
Μαρόκο

 

Ιταλία
Ιταλία

 

Παρίσι
Παρίσι

 

Αιθιοπία
Αιθιοπία

 

Βιετνάμ
Βιετνάμ

 

Μαρόκο
Μαρόκο

 

Αμερική
Αμερική

 

Βιετνάμ
Βιετνάμ

Η φωτογράφος Σάρα Μελότι επί τω έργω.

 

Δείτε περισσότερα πατώντας εδώ.

Quest for Beauty: Instagram, Facebook

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook