Κάντε το διάβασμα των παιδιών, καλοκαιρινή ρουτίνα!

Τα σχολεία έκλεισαν. Ισχύει το ίδιο και για τα βιβλία; Βρείτε ένα τρόπο για να μην χάσουν τα παιδιά σας την επαφή με το διάβασμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού!

kante-to-diabasma-twn-paidiwn-kalokairini-routina
SHARE THIS
0
SHARES

Τα σχολεία έκλεισαν, οι διακοπές ξεκίνησαν. Ώρα για ξεκούραση, παιχνίδι και χαρά! Μήπως όμως σκέφτεστε πως πρέπει να βρείτε ένα τρόπο για να μην χάσουν τα παιδιά σας την επαφή με το διάβασμα; Μην προσπαθείτε πολύ! Μην μπαίνετε σε καλούπια! Μην πιέζετε καταστάσεις! Είναι πράγματι αναγκαίο τα παιδιά να έχουν μία επαφή με το γραπτό λόγο, όχι όμως με τρόπο αυστηρά προγραμματισμένο, όπως το χειμώνα. Είναι ανάγκη, αυτούς τους τρεις μήνες τουλάχιστον, να έρχονται με φυσικό τρόπο σε επαφή με το διάβασμα τονίζει η Έφη Φύσσα, Ψυχολόγος για το παιδί και το γονέα. Πώς όμως;

Αφήστε το να διαλέξει ένα βιβλίο

Πηγαίνετε μαζί στο βιβλιοπωλείο και δώστε του την ευκαιρία να επιλέξει μόνο του ένα βιβλίο, ότι κι αν είναι αυτό. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να διαβάσει, αν το διαλέξει εκείνο. Κατεβάστε από το ράφι όσα βιβλία χρειάζεται και αφήστε το να χαθεί μέσα στην ποικιλία χρωμάτων, εξωφύλλων, σχημάτων, μεγεθών. Ενθαρρύνετέ το να τα πιάσει στα χέρια του, να τα ξεφυλλίσει, να τα μυρίσει. Σεβαστείτε τη γνώμη του, όποια κι αν είναι αυτή.

Μαγειρέψτε μαζί

Διακοπές σημαίνει ελεύθερος χρόνος, αλλά και να κάνει κανείς πράγματα, που δεν έκανε την υπόλοιπη χρονιά. Γι’αυτό, βρείτε χρόνο (εσείς κυρίως, γιατί το παιδί σας έχει άπλετο) και μπείτε μαζί στην κουζίνα για μαγειρικούς μαραθωνίους. Τι σχέση έχει αυτό με το διάβασμα; Προσποιηθείτε πως δεν ξέρετε τις συνταγές και ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει με το διάβασμά τους, αλλά και την εκτέλεση της συνταγής. Θυμηθείτε! Άλλο διαβάζω, άλλο κατανοώ! Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί εκείνο να διαβάσει τη συνταγή, αλλά να μην έχει καταλάβει τίποτα. Για να μπορέσει να εκτελέσει όμως τη συνταγή, πρέπει απαραίτητα να την κατανοήσει. Ενθαρρύνετέ το λοιπόν να τη διαβάζει τμηματικά και να εκτελεί ανάλογα. Αν δυσκολεύεται με το διάβασμα, γιατί είναι ακόμα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, φροντίστε τουλάχιστο το αποτέλεσμα της συνταγής να είναι κάτι που λαχταράει να γευτεί!

Βρείτε κι άλλες προτάσεις και ιδέες εδώ.

Πηγή: www.infokids.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook