«Μάθημα» κινηματογράφου σε σχολικές τάξεις

Εδώ και τρία χρόνια οι μαθητές του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών, μετά το μάθημα γίνονται... κινηματογραφιστές! Εχουν ήδη φτιάξει 3 ταινίες και 4 ντοκυμαντέρ

|
SHARE THIS
0
SHARES

Φώτα – Κάμερα – Πάμε! Γκρο πλάνο στη σχολική αίθουσα.

Πρωταγωνιστές, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, οπερατέρ και μοντέρ είναι όλοι μαθητές. Και ένας... «ρόλος» κεντρικός για τον καθηγητή τους: Ενας μαθηματικός που έχει μεράκι με τον κινηματογράφο.

Κλακέτα και πάμε, λοιπόν...

 

Πριν από τρία χρόνια, το σχολικό έτος 2011 - 2012, δημιουργήθηκε στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών ο Ομιλος Κινηματογράφου. Το ραντεβού τους σταθερό και η συμμετοχή χρόνο με το χρόνο σταθερά αυξανόμενη: Την πρώτη χρονιά ο όμιλος είχε 18 παιδιά, τη δεύτερη 30 και φέτος 43! Η συνάντησή τους γίνεται κάθε Τετάρτη, μετά τα μαθήματα του σχολείου.

Ενα δίωρο κινηματογράφου με τους μαθητές να μαθαίνουν την ιστορία και την εξέλιξή του, να κάνουν ασκήσεις φωτογραφίας, σκηνοθεσίας και ηθοποιίας, να επεξεργάζονται τις ιδέες τους και να τις διαμορφώνουν σε σενάριο και τέλος σε ντεκουπάζ το οποίο γυρίζουν ταινία και την μοντάρουν...

Μια δραστηριότητα που ξεφεύγει πολύ από τα «Μαθητικά Στερεότυπα»...

Η ταινία αυτή, απέσπασε ειδική διάκριση στο 5ο Artfools Φεστιβάλ Λάρισας στο επαγγελματικό και όχι στο μαθητικό τμήμα της. 

Τρείς ταινίες και 4 ντοκυμαντέρ

Στα τρία χρόνια λειτουργίας του Ομίλου γυρίστηκαν: 3 ταινίες μυθοπλασίας και 4 ντοκυμαντέρ, μεταξύ των οποίων το ντοκιμαντέρ «Νίκος Κούνδουρος: τα μαθητικά μου χρόνια», το οποίο τους έφερε σε επαφή με τον σημαντικό σκηνοθέτη. Ενα χρόνο μετά τα «Μαθητικά Στερεότυπα», στο 6ο Φεστιβάλ βραβεύτηκε και «Το ημερολόγιο».

«Το να είσαι μέρος μιας τέτοιας ταινίας είναι στη κυριολεξία... το κάτι άλλο», λέει ο Κωνσταντίνος, ένας από τους μαθητές που συμμετέχουν στον Ομιλο Κινηματογράφου και συμπληρώνει περιπαιχτικά: «Ο κινηματογράφος σε κάνει εκτός των άλλων και πολύ μεγάλη ψωνάρα... Οχι εντάξει πλάκα κάνω, αλλά το θέλει το ψώνιο του!!!».

 

Και η Σμαράγδα, συμπληρώνει: «Η συμμετοχή μας βοήθησε να συμπαθήσουμε τον σκληρό και άκρως απαιτητικό μαθηματικό μας, ο οποίος μας έδειξε την πιο ευαίσθητη πλευρά του χαρακτήρα του. Σας ευχαριστούμε πολύ. Θέλουμε κι άλλο Ομιλο Κινηματογράφου του χρόνου».

Ο «σκληρός» μαθηματικός, είναι ο Βασίλης Καρκάνης που έκανε πράξη το «διασκεδάσαμε μαθαίνοντας και μάθαμε διασκεδάζοντας» και μάλιστα με δανεικά μέσα: Χωρίς να έχουν δική τους ψηφιακή κάμερα, χωρίς τρίποδα και μπουμ, χωρίς φώτα, φίλτρα, ακουστικά. Χωρίς τον στοιχειώδη εξοπλισμό.

Στο... συναρπαστικό ταξίδι τους στον κινηματογράφο, τα μέλη του ομίλου, γέμισαν εμπειρίες πολλές. Γνώρισαν ανθρώπους που τους έδειξαν τα μονοπάτια αυτής της τέχνης, όπως ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς που επέλεξε μαθητές του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών για κομπάρσους στη βραβευμένη του ταινία «Miss Violence».

Και δε θα μπορούσε καλύτερα ένα σχολείο -στο περιθώριο του διδακτικού προγράμματος- να ενώσει μαθητές και εκπαιδευτικούς και να... σπείρει στους πρώτους ακόμη και το «μικρόβιο» για το αυριανό τους επάγγελμα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook