Follow us

Success Stories: 2 Έλληνες πρωτοπόροι στη δημιουργία ρομποτικών πειραμάτων

Δουλεύουν εντατικά με αυστηρές προθεσμίες για τη δημιουργία ρομπότ που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται επιστημονικά πειράματα.

Success Stories: 2 Έλληνες πρωτοπόροι στη δημιουργία ρομποτικών πειραμάτων

Ο Αναστάσης Ανδρονίδης είναι απόφοιτος του τμήματος πληροφορικής του ΑΠΘ. Έχει εργαστεί σε Ευρώπη και Αμερική, σε εταιρείες όπως η Google, η Microsoft, το Facebook, το Box αλλά και το CERN. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή στο Imperial College London. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στα κατανεμημένα συστήματα, τα λειτουργικά συστήματα και τους μεταγλωττιστές. Η Ιωάννα Μυλωνάκη αποφοίτησε από τη φαρμακευτική σχολής της Αθήνας το 2011 και στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό της στη Γενεύη στην ανάπτυξη νέων καρδιολογικων φαρμάκευτικων μορφών. Πλέον δουλεύει πάνω στη γονιδιακή θεραπεία στο Imperial College London.

Οπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ίσως, αυτά είναι δυο παιδιά - ανήσυχα πνεύματα. Στις συζητήσεις και τις προσπάθειες να προσφέρουν και να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες στην επιστημονική έρευνα, δεν άργησαν να εντοπίσουν ότι ένας σημαντικός φραγμός στην έρευνα είναι το ανθρώπινο λάθος που περιορίζει την επαναληψιμότητα των επιστημονικών πειραμάτων. Κάπως έτσι άρχισαν να αναλύουν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι ερευνητές στις ειδικότητες και των δυο τους, ξεκίνησαν να αποσαφηνίζουν λεπτομέρειες και να εντοπίζουν στοιχεία που επιφέρουν βελτίωση. Εστίασαν ιδιαίτερα σε μια πρόσφατη έρευνα του Nature που έδειξε ότι το 70% των ερωτηθέντων επιστημόνων προσπάθησε και απέτυχε να αναπαραξει πειράματα συναδέλφων του.

Αυτό ενίσχυσε την πίστη τους ότι το μέλλον της έρευνας ανήκει σε αυτοματοποιημένα συστήματα που θα βελτιστοποιούν την επαναληψιμότητα, θα μειώνουν το χρόνο που θα αναλώνουν οι ερευνητές σε επαναλαμβανόμενες διαδικασίες και θα βελτιστοποιήσει την ποιότητα των αποτελεσμάτων. Ηταν η ώρα για να γεννηθεί η ιδέα του BioBot.

Success Stories: 2 Έλληνες πρωτοπόροι στη δημιουργία ρομποτικών πειραμάτων
Ο Αναστάσης κι η Ιωάννα

Τι είναι το BioBot;

«Μια υπηρεσία εκτέλεσης πειραμάτων, που αφορούν τη βιολογική και φαρμακευτική έρευνα, με ρομποτικά μεσα. Ο ερευνητής περιγράφει την αλληλουχία πειραμάτων που επιθυμεί να εκτελέσει μέσω της διαδικτυακής μας πλατφόρμας. Τα δεδομένα αποστέλλονται στο ιδιόκτητο ρομποτικό εργαστήριο του BioBot όπου εκτελείται το πείραμα με υψηλή ακρίβεια που μόνο η ρομποτική και ο αυτοματισμός μπορουν να εξασφαλίσουν. Ταυτόχρονα, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδο του πειράματός του μέσω της πλατφόρμας μας και να παραλαμβάνει εύκολα τα αποτελέσματα, σε οργανωμένη μορφή», όπως εξηγούν οι ίδιοι.

Η πρόσκληση να παρευρεθούν στο event που έκανε στο Imperial College το Young Entrepreneurs Programme του Reload Greece τους έφερε, μεταξύ άλλων, σε μια πρώτη επαφή με πιθανούς επενδυτές. «Η συμμετοχή στο RG YEP μας έδωσε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε την ιδέα μας, να αναζητήσουμε αγορές για την υπηρεσία μας και κυρίως να έρθουμε σε επαφή με το επενδυτικό οικοσύστημα», λένε οι ίδιοι. Αποτέλεσμα να ανακηρυχθούν νικητές του YEP στο οποίο συμμετείχαν. Το βραβείο που τους απονεμήθηκε, τους έδωσε την επιβεβαίωση που ήθελαν για την αξία της ιδέας τους και τους παρότρυνε να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά.

- Πως ξεκίνησε η ιδέα της συνεργασίας σας και της δημιουργίας του εργαστηρίου ρομποτικής BioBot Lab;

Είμαστε και οι δυο μεγάλοι θιασώτες της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Οι καριέρες μας μέχρι τώρα μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την αιχμή της τεχνολογίας, τόσο της πληροφορικής όσο και της βιοτεχνολογίας, σε ακαδημαϊκό και βιομηχανικό επίπεδο. Ως προσωπικότητες, έχουμε επίσης την ανάγκη να συζητάμε και να ανταλλάσσουμε ιδέες που διαβλέπουν το μέλλον. Ταυτόχρονα όμως επιθυμούμε τα λόγια μας να τα κάνουμε πράξεις. Η ιδέα του BioBot προέκυψε από τη συνειδητοποίηση ότι βρισκόμαστε σε ένα τεχνολογικό μεταίχμιο της πληροφορικής (Cloud Computing, Big Data, Domain Specific Languages, Infrastructure as a Service) και της ρομποτικής (Internet of Things, Smart Factories, Industry 4.0) που επιτρέπει την ευελιξία, την παραμετροποίηση, την ασφάλεια και την ακρίβεια που απαιτεί ένα βιοτεχνολογικό πείραμα. Ψάχνοντας για υπάρχουσες λύσεις απογοητευτήκαμε αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιήσαμε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου το επίπεδο της τεχνολογίας και οι ανάγκες της ερευνητικής κοινότητας είναι ιδανικές για να καλωσορίσουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες που φέρνει το εγχείρημά μας.

- Σε τι στοχεύει το BioBot;

Το BioBot στοχεύει στην μέγιστη ευελιξία, παραμετροποίηση, ασφάλεια και ακρίβεια των βιοτεχνολογικών πειραμάτων. Η καινοτομία μας έγκειται στην εκτέλεση βιοτεχνολογικών πειραμάτων με τη χρήση πλήρως αυτοματοποιημένων συστημάτων. Σήμερα οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών βιοτεχνολογικών πειραμάτων, αρκούνται στη χειροκίνητη εκτέλεση των πειραμάτων, με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος και την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους.

- Υπήρξε κάποια αντίστοιχη ιδέα που υλοποιήθηκε στο εξωτερικό κι αποτέλεσε σημείο αναφοράς σας;

Δυο παρεμφερείς ιδέες αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στην Silicon Valley, υπό τις επωνυμίες Emerald Cloud Lab και Transcript. Αν και οι δυο βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν συνολικά πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές. Στόχος μας είναι η προσφορά αυτής της υπηρεσίας στην ευρωπαϊκή αγορά, μαζί με κάποιες δικές μας καινοτομίες.

Η Ιωάννα κι ο Αναστάσης με τον μέντρορά τους, Κυριάκο Κωνσταντινίδη, υπεύθυνο παγκοσμίου στρατηγικού σχεδιασμού «Global Strategy Director», από την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca)
Η Ιωάννα κι ο Αναστάσης με τον μέντρορά τους, Κυριάκο Κωνσταντινίδη, υπεύθυνο παγκοσμίου στρατηγικού σχεδιασμού «Global Strategy Director», από την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca)

- Τι ήταν αυτό που συνέβαλε ώστε το BioBot να κερδίσει το βραβείο καινοτομίας που παρέχεται από το Corallia Clusters;

Το BioΒot αποσκοπεί στο να δημιουργήσει μια μεταστροφή παραδείγματος «paradigm shift» στον τομέα εκτέλεσης πειραμάτων, εισάγοντας την πλήρη αυτοματοποίηση. Είναι η ίδια επανάσταση που συντελέστηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία π.χ. πριν από μερικά χρόνια: στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ford σχεδίασε αυστηρά χειροκίνητες γραμμές παραγωγής, ενώ σήμερα στα εργοστάσια της Tesla δεν απαντώνται παρά τεχνικοί που συντηρούν τα ρομπότ. Το εγχείρημα είναι φιλόδοξο και ο μέντορας μας Κυριάκος Κωνσταντινίδης, υπεύθυνος παγκοσμίου στρατηγικού σχεδιασμού «Global Strategy Director», από την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να μας κατευθύνει στο να εστιάσουμε την υπηρεσία μας και να θέσουμε βήματα για να επιτύχουμε τον στόχο μας.

- Τι κερδίσατε πιο συγκεκριμένα;

Κερδίσαμε ένα τουρ μίας εβδομάδας στο οικοσύστημα καινοτομίας της Ελλάδα, που διοργανώνει το Corallia. Πιο συγκεκριμένα, θα έρθουμε σε επαφή με επενδυτές, πιθανούς πελάτες, και ακαδημαϊκούς. Στόχος μας η βελτιωση του προϊόντος μας στα πλαίσια της ευέλικτης ανάπτυξης «agile development» και να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών. Τέλος επιθυμούμε να έρθουμε σε επαφή με νέους επιστήμονες και στα πλαίσια αυτής της αλληλεπίδρασης, αφενός να μάθουν για τη δουλειά μας, αλλά συγχρόνως να αντλήσουμε απ’το ταλέντο και τις ιδέες τους.

- Μιλήστε μας λίγο για την εμπειρία σας από τη συμμετοχή σας στο RG YEP; Πως και γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος σ' αυτό;

Το RG YEP έκανε ένα event στο Imperial College London και μας κάλεσε να παραβρεθούμε. Αυτή ήταν η πρώτη μας επαφή με την κοινότητα του RG. Σύντομα διαπιστώσαμε ότι το RG έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο εθελοντών με εμπειρία στην ίδρυση startup εταιρειών και κυρίως με τη διάθεση να βοηθήσουν ελληνικά εγχειρήματα στα πρώτα τους βήματα. Επίσης, το RG YEP προσέφερε ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα «επιτάχυνση startup» που συμπεριλάμβανε masterclasses (Google, Credit Suisse, Deloite) με υψηλόβαθμα στελεχη εταιριών (IBM, Ernst Young, AstraZeneca, Τιτάν κ.α.) ως μέντορες.

- Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι, ποιοι οι άμεσοι στόχοι σας, και ποια τα επόμενά σας βήματα;

Το Σεπτέμβρη θελουμε να αρχίσουμε να ερχόμαστε σε επαφή με επενδυτές, για τη χρηματοδοτήση του BioBot. Επίσης σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε και στο πρόγραμμα Horizon 2020 που προσφέρει pre-seer και seed επενδύσεις. Με αυτές τις προθεσμίες δουλεύουμε εντατικά πάνω στο πρωτότυπο ρομπότ, καθώς και στη διαδικτυακή πλατφορμα σχεδιασμού και παραγγελίας πειραμάτων με 5 μηχανολόγους από την Ελλάδα και την Ιταλία. Η τριμελής ομαδα business του BioBot, εργάζεται συστηματικά πάνω στην έρευνα αγοράς, στην ανεύρεση πελατών και τη σύνταξη του business plan.

- Μπορεί η Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης να κινητοποιήσει δράση; Μπορεί κανείς σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης και της ύφεσης να αποκτήσει οικονομική επιφάνεια;

Με μεγάλη μας έκπληξη μάθαμε στα πλαίσια του RGYEP, για την κίνηση Equifund και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή 260 εκ ευρω, βρίσκονται στη διαθεση start up στην Ελλάδα. Στόχος όμως δεν είναι μόνο η βελτίωση της οικονομικής επιφάνειας μεμονωμένων ατόμων αλλά η δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας ευρωπαϊκών προτύπων, και θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας σε γερές βάσεις.

- Τι θα είχατε να συμβουλεύσετε νέους φερέλπιδες επιχειρηματίες που επιθυμούν να κάνουν το δικό τους start up και διστάζουν; Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχουν και τι κινήσεις θα πρέπει να κάνουν για να πετύχουν;

Η επιλογή της ιδέας στη οποία αποφασίζει κάνεις να επενδύσει το χρόνο του είναι σημαντική αλλά πιο σημαντική είναι η επιβεβαίωση ότι το προϊόν μπορεί να προσελκύσει πελάτες και να αποφέρει κέρδη. Για να επιτευχθεί αυτό, η εξωστρέφεια είναι κλειδί: πρέπει να είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν μεγάλο μέρος του χρόνου στην κινητοποίηση του κοινωνικού τους κύκλου, στη συμμετοχή σε επιταχυντές όπως το RGYEP και να εκθέτουν την ιδέα τους όσο περισσότερο μπορούν στην κρίση των πελατων. Ομως ο παράγοντας που θα ορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία μιας καλής ιδέας είναι η ομαδα των ιδρυτών. Η επιλογή των συνεργατών είναι καθοριστικής σημασίας.

- Πιστεύετε ότι με περιπτώσεις σαν τη δική μας η χώρα μας μπορεί να βελτιώσει το «προφίλ» της διεθνώς;

Η Ελλάδα έχει αξιοσημείωτη και συνεχή παρουσία, εκτός αλλά και εντός ελληνικού εδάφους εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τόσο σε πνευματικούς τομείς (επιστήμη ,τέχνη) όσο και στον επιχειρηματικό τομέα. Η επιδίωξη η δική μας (της ομάδας BioBot), όπως και κάθε άλλης προσπάθειας σε οποιονδήποτε τομεα, που προέρχεται από Έλληνες θα πρέπει να είναι η άμεση επιρροή στο ίδιο το εσωτερικό της χώρας και κυρίως στους νέους. Πιστεύουμε πως αυτή η ενίσχυση στο εσωτερικό της χώρας και επαναλαμβάνω κυρίως στις νέες γενιές, είναι αυτό που άμεσα αλλά και ασφαλώς μακροπρόθεσμα θα βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.reloadgreece.com/

Το πρόγραμμα Reoload Greece έχει ως δωρητές το Ιδρυμα Λάτση, το Ιδρυμα Σαμούρκα, το Ιδρυμα Λεβέντη και το Ιδρυμα Κώστα Λαιμού. Συνεργάζεται επίσης με τους: Τιτάνα, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και Eurobank.

(Στην κεντρική φωτογραφία: Η Ιωάννα κι ο Αναστάσης με τον μέντρορά τους, Κυριάκο Κωνσταντινίδη, υπεύθυνο παγκοσμίου στρατηγικού σχεδιασμού «Global Strategy Director», από την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Horror, arthouse δράματα και must επανεκδόσεις στις νέες ταινίας της εβδομάδας

Δείτε τις ταινίες που παίζουν τα σινεμά τις επόμενες μέρες.

05 Σεπ 2025 | 14:53

Τα πιο αφράτα σπανακοτυρομπαλάκια - Γρήγορα και χωρίς μίξερ

Απόλαυσε μικρές μπουκιές γεμάτες άρωμα και νοστιμιά, έτοιμες σε λίγα λεπτά!

05 Σεπ 2025 | 10:24

Βάφλες γιαουρτιού- Η υγιεινή αλλά νόστιμη συνταγή χωρίς ζάχαρη

Με γιαούρτι και μέλι- Χωρίς ζάχαρη ή βούτυρο!

04 Σεπ 2025 | 16:16

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025 | 16:08

Πέντε τροφές που απαγορεύεται να βάζεις στην πόρτα του ψυγείου

Δες ποια τρόφιμα χαλάνε πιο γρήγορα αν τα βάλεις στην πόρτα του ψυγείου.

04 Σεπ 2025 | 10:18

Αφράτο ψωμί του τοστ: Η σπιτική συνταγή χωρίς συντηρητικά

Μια υγιεινή εκδοχή του ψωμιού που τρώμε εμείς και τα παιδιά μας καθημερινά!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 04 Σεπ 2025 | 08:09

Συνταγή: Γλυκό του κουταλιού σταφύλι σαν της γιαγιάς

Παραδοσιακή συνταγή με όλα τα μυστικά για να κάνεις το καλύτερο γλυκό του κουταλιού ακριβώς σαν της γιαγιάς.

03 Σεπ 2025 | 16:52

Πόσο καιρό θέλουν τα φρύδια σου να ξαναμεγαλώσουν; 6 τρόποι για να επιταχύνεις τη διαδικασία

Αναρωτιέσαι αν τα φρύδια σου θα ξαναμεγαλώσουν; Η απάντηση είναι ναι, αρκεί να ξέρεις τι να προσέξεις.

03 Σεπ 2025 | 15:29

Σπιτική σοκολάτα με σταφύλια - Θα χρειαστείς μόνο 2 υλικά

Και γλυκό και υγιεινό και άκρως καλοκαιρινό!

03 Σεπ 2025 | 14:01

Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για την πρώτη μέρα στο σχολείο;

Τα πρωτάκια χρειάζονται ενθάρρυνση και οι μεγαλύτεροι μαθητές που επιστρέφουν χρειάζονται ενσυναίσθηση.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 03 Σεπ 2025 | 08:00

Συνταγή για κέικ μήλου - Ζουμερό και αρωματικό, ταιριάζει τέλεια με παγωτό

Μυρωδάτο και ζουμερό κέικ μήλου, ιδανικό για τους φθινοπωρινούς μήνες.

02 Σεπ 2025 | 15:48
02 Σεπ 2025 | 10:29

Τυρόπιτα βρώμης: Η εύκολη επιλογή για ένα αλμυρό πρωινό

Φτιαγμένη με υλικά χαμηλών λιπαρών και χωρίς αλεύρι.

VAMVAKOU REVIVAL 02 Σεπ 2025 | 08:49

Σεπτέμβριος ευεξίας στη Βαμβακού Λακωνίας: Ποδηλατάδες, γιόγκα και πεζοπορίες στο βουνό

Σεπτέμβριος και το φθινόπωρο ξεπρόβαλλε, όμως στη Βαμβακού κρατάμε ακόμα τη ζεστασιά του καλοκαιριού και ζούμε μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης στις πλαγιές του Πάρνωνα.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 02 Σεπ 2025 | 07:08

Γλυκό ψυγείου ρολό μπισκότο - Ο,τι πιο δροσερό, τραγανό και με αέρινη σαντιγί

Αυτό το γλυκό ψυγείου ρολό μπισκότο είναι το τέλειο απογευματινό γλύκισμα για αυτό το διάστημα που ακόμα έχει ζέστη.

01 Σεπ 2025 | 17:25

Δίαιτα μετά τις 6 μ.μ: Το κόλπο που αλλάζει το σώμα σου και τα κιλά σου

Μπορείς να χάσεις βάρος αν σταματήσεις να τρως μετά τις 6 μ.μ; Τι λένε οι ειδικοί;

01 Σεπ 2025 | 17:25

Τα οκτώ δημοφιλέστερα fast food και οι έξυπνες healthy εναλλακτικές τους - Τι προτείνει η ειδικός

Λατρεύεις το fast food ή αποτελεί επιλογή σου σε δύσκολες περιόδους; Κανένα πρόβλημα, καμία ενοχή! Αρκεί να δεις πώς οι παραγγελίες σου απέξω μπορούν να μετατραπούν σε σούπερ υγιεινές επιλογές!

01 Σεπ 2025 | 17:23

Θέλεις να μυρίζεις σαν μωρό; 5 αρώματα πούδρας που θυμίζουν ταλκ

Χαρίζουν ένα ανάλαφρο άρωμα και αποπνέουν την απόλυτη αίσθηση φρεσκάδας για το καλοκαίρι.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ 01 Σεπ 2025 | 06:34

Εύκολο κέικ της στιγμής - Χωρίς μίξερ, με απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι

Κέικ απλό χωρίς μίξερ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Γίνεται με λίγα υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 29 Αυγ 2025 | 06:36

Το γλυκό της τεμπέλας: Το πιο λαχταριστό και γρήγορο γλυκό μόνο με 4 υλικά

Ένα απίστευτα λαχταριστό και πανεύκολο γλυκό ιδανικό ακόμα και για όσους δεν έχουν καλή σχέση με την κουζίνα.

28 Αυγ 2025 | 14:18

Καλαμάκι κοτόπουλο απ’ έξω: Πόσο υγιεινή επιλογή είναι τελικά;

Το πιο "αθώο" fast food ή μια θερμιδική παγίδα; Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν παραγγείλεις.

28 Αυγ 2025 | 11:15

Γεμιστοί κολοκυθοκορφάδες με ρύζι: Μια απλή, νόστιμη και απόλυτα ελληνική συνταγή

Πώς να φτιάξεις γευστικούς γεμιστούς κολοκυθοκορφάδες με ρύζι, εύκολα και γρήγορα, για το καλοκαιρινό σου τραπέζι.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 28 Αυγ 2025 | 06:50

Γλυκό που μυρίζει γιαγιά: Μπισκοτένια γαλατόπιτα με βελούδινη κρέμα που μοσχοβολάει

Το ταψί βγαίνει από τον φούρνο, η μπισκοτένια βάση τραγανή, η κρέμα βελούδινη και η κανέλα γεμίζει τον αέρα με αρώματα.

TASTE ATLAS 27 Αυγ 2025 | 07:59

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα λικέρ παγκοσμίως - Το ελληνικό που βρίσκεται στα πρώτα και η ιστορία του

Ανάμεσα στα δέκα λικέρ που ξεχώρισαν για τη γεύση και την παράδοσή τους, συναντάμε και ένα ελληνικό απόσταγμα.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 27 Αυγ 2025 | 07:05

Ο πιο γευστικός και light κορμός - Χωρίς κουβερτούρα, βούτυρο και ζάχαρη

Αν λατρεύεις τον κορμό αλλά θέλεις μια πιο υγιεινή εκδοχή, αυτός ο κορμός χωρίς σοκολάτα είναι για εσένα!

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 26 Αυγ 2025 | 06:25

Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα σήμερα - Η παραδοσιακή συνταγή με τα 9 υλικά

Δεν υπάρχει εκκλησία από την οποία να μην περάσετε σήμερα και να μην δείτε δεκάδες φανουρόπιτες.

25 Αυγ 2025 | 10:57

Kλασική συνταγή για την παραδοσιακή μουσταλευριά - με 3 υλικά

Απλή και αυθεντική γεύση από τον τρύγο του Αυγούστου, με μούστο, αλεύρι και κανέλα – όπως τη φτιάχνανε οι γιαγιάδες μας.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ 25 Αυγ 2025 | 06:16

Συνταγή για κλασική φανουρόπιτα - Πεντανόστιμη, αφράτη, πολύ αρωματική

Κάθε ελληνικό σπίτι έχει κι από μια δική του συνταγή φανουρόπιτας που ισχυρίζεται μάλιστα η κάτοχος της συνταγής πως είναι η καλύτερη!

Η ΣΥΝΤΑΓΗ 24 Αυγ 2025 | 06:45

Πανεύκολα τρουφάκια σοκολάτας με μόνο δύο υλικά

Τρουφάκια σοκολάτας μόνο με 2 υλικά, πολύ εύκολα και γρήγορα και χωρίς να λερώσουμε πάνω από 2 σκεύη.

ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Αυγ 2025 | 09:02

Εύκολη φανουρόπιτα χωρίς μίξερ που γίνεται σε μόλις 5 λεπτά

Αυτή η λαχταριστή φανουρόπιτα φτιάχνεται μέσα σε μόλις 5 λεπτά και είναι αφράτη και πανεύκολη.

ΣΥΝΤΑΓΗ 21 Αυγ 2025 | 07:03

Γλυκό ψυγείου που θυμίζει μαμά - Χωρίς αυγά, χωρίς μίξερ και με ελάχιστα υλικά

Γρήγορο και απλό γλυκό για κάθε στιγμή. Εύκολο και απίθανα απολαυστικό.

20 Αυγ 2025 | 13:31

5 τρόφιμα που ποτέ δεν μπαίνουν στην πόρτα του ψυγείου

Μάθε πού πρέπει να τα φυλάς για να μείνουν ασφαλή και φρέσκα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 20 Αυγ 2025 | 10:18

Συνταγή για φανουρόπιτα που δεν τρίβεται – Με 9 υλικά

Αφράτη, μυρωδάτη και πανεύκολη φανουρόπιτα με απλά υλικά, για να τη μοιραστείς όπως ορίζει το έθιμο.

ΣΥΝΤΑΓΗ 20 Αυγ 2025 | 10:16

Δροσερό και κρεμώδες γλυκό με μπισκότα Lotus και άλλα 4 υλικά - Δεν χρειάζεται ψήσιμο

Δροσερό γλυκό Lotus με μόνο 5 υλικά. Χωρίς ψήσιμο, εύκολο και γρήγορο, με τραγανή βάση μπισκότου, κρεμώδη γέμιση και πλούσια επικάλυψη πραλίνας Lotus.

19 Αυγ 2025 | 14:04

Πώς το πρόσωπο "ξεφουσκώνει" σε 14 μέρες – Η τροφή που πρέπει να αποκλείσεις

Μάθε πώς ένα απλό διατροφικό τρικ ξεφουσκώνει το πρόσωπό σου και τα μάτια σε μόλις 2 εβδομάδες – ιδανικό μετά τις διακοπές.

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 19 Αυγ 2025 | 06:54

Γιαουρτογλυκό με μπισκότα σε μόνο 5 λεπτά - Φανταστική συνταγή που θα λατρέψετε

Γλυκό ψυγείου με πτι μπερ μπισκότα και με καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα. Συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

18 Αυγ 2025 | 07:43

Το πιάτο που δεν πρέπει να παραγγέλνουμε όταν έχει ζέστη και τρώμε έξω

Καλό είναι να προσέχουμε τι παραγγέλνουμε σε ένα εστιατόριο! Ορισμένα πιάτα μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας!

ΚΑΙ ΘΥΛΑΚΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 16 Αυγ 2025 | 10:17
14 Αυγ 2025 | 09:32

Πώς κάνουμε gaslighting στα παιδιά μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Μπορούν οι γονείς να κάνουν gaslighting στα παιδιά τους; Φυσικά και μάλιστα πολλές φορές δεν μιλάμε για περιπτώσεις τοξικών γονιών!

14 Αυγ 2025 | 09:01

H πιο εύκολη τούρτα - Με βάση μπισκότου και παντεσπάνι

Η πιο εύκολη τούρτα που έχεις φτιάξει ποτέ!

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 14 Αυγ 2025 | 07:24

Υπέροχη συνταγή για ατομικό τιραμισού - Σερβίρεται σε κομμάτια ή στο ποτήρι

Μία υπέροχη συνταγή για ατομικό τιραμισού! Όλα τα μυστικά για το πώς να φτιάξετε σπιτική κρέμα πατισερί. Σερβίρετέ το σε κομμάτια ή στο ποτήρι.

13 Αυγ 2025 | 14:18

Η κολοκυθόπιτα ρολό με μοτσαρέλα που πρέπει να δοκιμάσεις - Μόνο με 105 θερμίδες

Δοκίμασε την υγιεινή και γευστική κολοκυθόπιτα ρολό με μοτσαρέλα, μόνο με 105 θερμίδες, ιδανική για ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό.

13 Αυγ 2025 | 08:38

Μπισκοτογλυκό σαν cheesecake- Η εύκολη συνταγή με γκανάζ σοκολάτας

Το πιο νόστιμο μπισκοτογλυκό που θυμίζει cheesecake!

12 Αυγ 2025 | 09:26

Πέντε τρόφιμα που συμβάλλουν στην κακή διάθεση και στις αλλαγές συμπεριφοράς στα παιδιά

Οι γονείς ξέρουν ότι κάποια τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη διάθεση του παιδιού τους.

12 Αυγ 2025 | 09:10

Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα και φέτα- Το απόλυτο καλοκαιρινό γεύμα

Ένα πεντανόστιμο γεύμα που μυρίζει καλοκαίρι!

ΣΥΝΤΑΓΗ 12 Αυγ 2025 | 07:32

Cheesecake ψυγείου χωρίς ζάχαρη - Εύκολο και γρήγορο

Καταπληκτικό και ελαφρύ γλυκό χωρίς ζάχαρη και χωρίς τύψεις. Εύκολα και γρήγορα απολαμβάνετε τη δροσιά του μόνοι σας ή με φίλους.

11 Αυγ 2025 | 09:53

Σoκολατένια δημητριακά - Η εύκολη συνταγή για να τα φτιάξεις στο σπίτι

Τα δημητριακά είναι απαραίτητα στο πρωινό, αλλά χωρίς τα πρόσθετα και τη ζάχαρη! Η υγιεινή συνταγή για να τα απολαμβάνεις κάθε μέρα.

ΣΥΝΤΑΓΗ 11 Αυγ 2025 | 08:01

Πανεύκολο και γρήγορο μπισκοτογλυκό με ελάχιστα υλικά - Δεν χρειάζεται ψήσιμο, μόνο ψυγείο

Το μπισκοτογλυκό ψυγείου είναι το πιο εύκολο γλυκό ψυγείου και είναι ιδανικό για όλες τις στιγμές της ημέρας!

11 Αυγ 2025 | 07:25

Οκτώ μάσκες προσώπου για -εγγυημένα- πιο λαμπερή επιδερμίδα

Όταν οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτεται η πιο λαμπερή και αληθινή εικόνα της επιδερμίδας μας!

10 Αυγ 2025 | 14:28

Σε αυτόν τον τόπο που "κρατά χαρακτήρα" το "απέραντο γαλάζιο" δεν τελειώνει ποτέ

Το νησί αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση και την πεζοπορία

ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Αυγ 2025 | 08:32

Trifle με κρέμα και μπανάνες: Εύκολο, νόστιμο και σπιτικό

Τι πιο ωραίο γλυκό για να σερβίρετε και να απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας

ΑΝΕΠΑΦO ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΖΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 10 Αυγ 2025 | 08:30
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 09 Αυγ 2025 | 10:05

Νομάδες ζυθοποιοί φτιάχνουν μπύρες σε όλον τον κόσμο - Οι συνταγές με γεύση μέχρι και… τζατζίκι, ταξιδεύουν μέχρι τη Χαβάη

Οι νομάδες ζυθοποιοί σύντομα θα αποκτήσουν και τη δική τους βάση, καθώς ετοιμάζεται το ζυθοποιείο τους στην Κέρκυρα

ΣΥΝΤΑΓΗ 09 Αυγ 2025 | 08:35

Το πιο εύκολο, γρήγορο παγωτό με ζαχαρούχο γάλα - Πιο αγνό και κυρίως σπιτικό

Πάντα ένα χειροποίητο παγωτό είναι ότι καλύτερο για τους δικούς μας