Τα "μαγικά μανιτάρια" κάνουν ριστάρτ στον εγκέφαλο καταθλιπτικών ασθενών

Η ψιλοκυβίνη, η βασική δραστική ουσία των "μαγικών μανιταριών" βοηθά στους ασθενείς με χρόνια σοβαρή κατάθλιψη, χάρη σε "επανεκκίνηση" στον εγκέφαλό τους.

ta-magika-manitaria-kanoun-ristart-ston-egkefalo-katathliptikwn-asthenwn
SHARE THIS
0
SHARES

Η ψιλοκυβίνη, η βασική δραστική ουσία των "μαγικών μανιταριών" βοηθά στους ασθενείς με χρόνια σοβαρή κατάθλιψη, χάρη σε "επανεκκίνηση" στον εγκέφαλό τους. 

Αυτό ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις, επικεφαλής του τμήματος ψυδελεχικών ερευνών του Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports».

Η κλινική δοκιμή, αν και έγινε σε μικρό αριθμό ανθρώπων, μόλις 20 και χωρίς την ύπαρξη παράλληλης ομάδας ελέγχου με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) για λόγους σύγκρισης, άφησε πολλές υποσχέσεις. Τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς ένιωσαν σημαντική υποχώρηση της κατάθλιψής τους.

Η αντικαταθλιπτική δράση της ψιλοκυβίνης φάνηκε να διαρκεί έως πέντε εβδομάδες μετά από τη χορήγησή της. Χορηγήθηκαν δύο δόσεις των 10 και 25 μιλιγκράμ με διαφορά μιας εβδομάδας η δεύτερη από την πρώτη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εν λόγω ψυχεδελική ουσία «κάνει καινούργια» τα εγκεφαλικά νευρωνικά κυκλώματα που εμπλέκονται στην κατάθλιψη.

Η σύγκριση εικόνων του εγκεφάλου με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) πριν και μετά τη χορήγηση της ψιλοκυβίνης έδειξε ορατές αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα, οι οποίες σχετίζονταν με αισθητή και μακρόχρονη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Μεταξύ άλλων, υπήρξε κατευναστική επίπτωση και μειωμένη δραστηριότητα στη ζωτική περιοχή της αμυγδαλής του εγκεφάλου, η οποία παίζει ρόλο-κλειδί στη συναισθηματική διέγερση, στο στρες και στο φόβο.

«Δείξαμε για πρώτη φορά σαφείς αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου των καταθλιπτικών ανθρώπων, όταν θεραπεύθηκαν με ψιλοκυβίνη, αφού προηγουμένως δεν είχαν ανταποκριθεί στις συμβατικές θεραπείες», δήλωσε ο Κάρχαρτ-Χάρις. Όπως είπε, η ψιλοκυβίνη μπορεί να δώσει μια αρχική ώθηση στον εγκέφαλο για να σπάσει τον φαύλο κύκλο της κατάθλιψης, έστω και προσωρινά, κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει στη θεραπεία με ηλεκτροσόκ.

Κατά την τελευταία δεκαετία γίνονται όλο και περισσότερες κλινικές δοκιμές ψυχεδελικών ουσιών για τη θεραπεία ψυχικών παθήσεων και εθισμών, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Όλη η επιστημονική δημοσίευση βρίσκεται εδώ:

https://www.nature.com/articles/s41598-017-13282-7

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook