Το κορίτσι με τα δύο πρόσωπα ονειρεύεται, μελαγχολεί, ζει

Κάθε πορτρέτο έχει δύο πρόσωπα, δύο διαστάσεις. Σε έναν κόσμο όπου συγκρούεται η ψευδαίσθηση με την πραγματικότητα, δείτε το ταξίδι της κοπέλας με τα δύο πρόσωπα... #doublefaced

|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Sebastian Bieniek, μέσα από τη σειρά φωτογραφιών του που ονομάζει «doublefaced» δηλαδή διπλά πρόσωπα, περιγράφει την ιστορία μιας γυναίκας με δύο πρόσωπα.

Χρησιμοποιώντας ένα μολύβι ματιών και κραγιόν, ο Bieniek σχεδιάζει μια εικόνα ενός προσώπου στο πλάι του προσώπου, με το σκίτσο να περιλαμβάνει μόνο το ένα μάτι: Τοποθετώντας προσεκτικά τα μαλλιά του μοντέλου, κρύβει το υπόλοιπο του προσώπου από το πλάνο, αποκαλύπτοντας ένα κινούμενο μάτι του μοντέλου.

Τα πορτρέτα του έχουν μοναδικές εκφράσεις και ευαισθησίες. Αυτή είναι η καθημερινότητα ενός κοριτσιού, πίνοντας καφέ, ταξιδεύοντας με το τρένο, καπνίζοντας, κάνοντας ντους.

Εμπνευση από τον Ιανό

Εμπνευσμένος από τον Ιανό με τα δύο πρόσωπα, ο Sebastian Bienieck αποτύπωσε στα έργα του τη διπολική προσωπικότητα της ρωμαϊκής θεότητας, συνδυάζοντάς την με διάφορες πτυχές της ανθρώπινης φύσης.

Ο καλλιτέχνης παίζει με την ψευδαίσθηση, τις διάφορες πιθανές ερμηνείες του ίδιου θέματος, την παρατήρηση των πολλών περιπλοκών της. Τίποτα δεν είναι πιο αινιγματικό και συναρπαστικό από ένα ανθρώπινο πρόσωπο και τον τρόπο που μεταμορφώνεται με διάφορες εκφράσεις είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές.

Στη σειρά «doublefaced» ο Sebastian Bieniek δημιουργεί μια σειρά από ανησυχητικά πορτρέτα με στωικές εκφράσεις. Πορτρέτα που προβάλλονται σαν να βρίσκονται μπροστά από έναν κατακερματισμένο καθρέφτη, πρόσωπα χωρισμένα στη μέση βαμμένα με άλλο πρόσωπο σε κάθε προφίλ τους.

Πορτρέτα μιας γυναίκας που συχνά ζει σε όνειρο, θλίψη ή μελαγχολία ενώ παράλληλα ζει την καθημερινή ζωή.

Βαμμένα πρόσωπα, πάνω σε ζωντανά μοντέλα, οργανωμένα σε πλαίσια, καθημερινά προβλέψιμα. Πρόσωπα που κάνουν βουτιά σε νέα διάσταση.

Κάθε μοντέλο έχει δύο πρόσωπα, δύο διαστάσεις.

Εδώ συγκρούεται η ψευδαίσθηση με την πραγματικότητα.

Η συγκεκριμένη δουλειά του καλλιτέχνη είναι τόσο δημοφιλής που σήμερα κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Και είναι τόσο δημοφιλής που ο Pharrell Williams αντέγραψε την ιδέα και το στυλ στο video clip του νέου του τραγουδιού με τίτλο «Marilyn Monroe», χωρίς να πάρει άδεια από τον καλλιτέχνη.

Και φυσικά έχει προκαλέσει την οργή του όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που ανάρτησε στο διαδίκτυο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook