ΤradeNOW: Ελληνικό startup σαρώνει με έμπνευση από το παρελθόν!

Κάποιος αντάλλαξε την κιθάρα του με έναν καναπέ. Αλλος, ένα ποδήλατο με λάδι ή βιβλία με ένα κούρεμα. Και όλα ξεκίνησαν από ένα... τζάκι. Γνωρίστε την tradeNOW.

tradenow-elliniko-startup-sarwnei-me-empneusi-apo-to-parelthon
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πώς θα σας φαινόταν, αν σας λέγαμε ότι η έμπνευση για ένα νέο καινοτόμο startup, ενός από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα στην Ελλάδα, προήλθε από το... παρελθόν; Και μάλιστα από το πολύ μακρινό παρελθόν; Τότε που ο κόσμος αντάλλασσε προϊόντα και υπηρεσίες.

Κάποιος αντάλλαξε την κιθάρα του με έναν καναπέ. Κάποιοι άλλοι αντάλλαξαν ένα ποδήλατο με λάδι, και βιβλία με ένα κούρεμα. Αλλος έδωσε έναν καινούργιο νιπτήρα και πήρε λάστιχα για το αυτοκίνητό του.

Και αυτές είναι μερικές από τις χιλιάδες περιπτώσεις ανταλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί, στην tradeNOW.

Ολα ξεκίνησαν από ένα... τζάκι!

Ναι, καλά διαβάσατε, ένα τζάκι αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της tradeNOW, ενός από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα startups της ελληνικής αγοράς και η ιστορία έχει γίνει πλέον θρύλος στην ομάδα της.

Κάποια στιγμή ένας εκ των τεσσάρων συνιδρυτών της, θέλησε να αγοράσει ένα ενεργειακό τζάκι. Ο τεχνίτης δέχθηκε να πάρει πίσω το υφιστάμενο τζάκι προκειμένου να το τοποθετήσει σε κάποιον άλλο πελάτη, δίνοντας έτσι μία μεγάλη έκπτωση στον πελάτη του.

Τότε, ο Γιάννης Δεληγιάννης , ο Γιώργος Καραμανόγλου, ο Μιχάλης Πιτσικάλης και ο Μάρκος Πιτσαρής, φίλοι και συνεργάτες από τον κόσμο των πολυεθνικών επιχειρήσεων, συζήτησαν την ιδέα για την μεταφορά της αρχαιότερης μορφής οικονομικής δραστηριότητας - την ανταλλαγή- στον 21ο αιώνα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Κάπως έτσι γεννήθηκε και μετουσιώθηκε σε μία από τις πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενες startups στην Ελλάδα.

 

Νέοι άνθρωποι γύρω στα 40 τους, ο Γιάννης, ο Γιώργος, ο Μιχάλης και ο Μάρκος, τόλμησαν ένα μεγάλο άλμα από τον απαιτητικό αλλά δεδομένο στίβο των πολυεθνικών επιχειρήσεων, στον εξίσου απαιτητικό αλλά αβέβαιο και δυναμικό κόσμο των startups.

Η απάντηση στην οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια την ούτως ή άλλως θεμιτή προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων και ρευστότητας τόσο στους ιδιώτες όσο και στις επιχειρήσεις. Η ανταλλαγή «κουμπώνει» απόλυτα με την προσπάθεια αυτή, αφού δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της tradeNOW να αποκτήσουν προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να απαιτείται χρήμα, απλά ανταλλάσσοντας προϊόντα και υπηρεσίες.

ΤradeNOW: τι ΕΧΩ και τι ΘΕΛΩ

Το πρώτο βήμα είναι να γίνεις μέλος, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου και το email σου. Στη συνέχεια συμπληρώνεις τι “έχεις” και τι “θέλεις”.

Από εκεί και πέρα, όλα είναι έτοιμα για την πρώτη σου ανταλλαγή. Η πλατφόρμα, μέσω του αλγόριθμου που η ίδια η tradeNOW έχει εξελίξει, προτείνει πιθανές ανταλλαγές που ικανοποιούν τις ανάγκες των μελών. Η συναλλαγή γίνεται δια μέσου της πλατφόρμας με μία απλή όσο και ασφαλή διαδικασία. Αν υπάρχει διαφορά στην αξία των αγαθών ή υπηρεσιών, το trade point, το εσωτερικό νόμισμα της tradeNOW, αναλαμβάνει να την καλύψει. Τα μέλη αξιολογούν την ανταλλαγή ώστε η κοινότητα να ενημερώνεται για την αξιοπιστία του καθενός.

Δείτε πώς λειτουργεί στο παρακάτω βίντεο.

Τι μπορείς να ανταλλάξεις;

Εδώ μπορείς να ανταλλάξεις τα πάντα. Να προσφέρεις μια υπηρεσία και να πάρεις ένα προϊόν ή το αντίστροφο.

Υπάρχουν μίνι μάρκετ και κάβες που προσφέρουν προϊόντα ή εκπτωτικά κουπόνια και ζητούν από συντήρηση έως διακόσμηση του καταστήματος και κατασκευή ιστοσελίδας. Κάποιος άλλος, έδινε το σπίτι του με αντάλλαγμα ένα ταξίδι στο Παρίσι και πολλά άλλα παραδείγματα.

Ποιοί μπορούν να ωφεληθούν;

Η ανταλλακτική οικονομία απευθύνεται σε όλους. Ιδιώτες και επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν πολλαπλώς εντάσσοντας την ανταλλαγή στο φάσμα της οικονομικής τους δραστηριότητας. H εξοικονόμηση ρευστότητας είναι το προφανές όφελος, τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις, αλλά δεν είναι το μόνο.

Η ανακύκλωση προϊόντων που ανταλλάσσονται στην πλατφόρμα είναι ένα θετικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Για τις επιχειρήσεις, η ανταλλακτική πλατφόρμα της tradeNOW είναι ένα νέο κανάλι προβολής και διανομής για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ενώ παράλληλα τις βοηθάει να μειώσουν τα αποθέματά τους και την επιχειρηματική αδράνεια.

Η ανταπόκριση στην ελληνική αγορά

Η tradeNOW μετρά μέχρι στιγμής πάνω από 20.000 μέλη, συμπεριλαμβανομένων και 400 επιχειρήσεων. Στα διαθέσιμα προϊόντα προς ανταλλαγή είναι από κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές και ρούχα, μέχρι υπηρεσίες όλων των ειδών (μαγειρεμένα γεύματα σε μερίδες, ηλεκτρολογικές υπηρεσίες και νομική κάλυψη).

Οι στόχοι για το μέλλον

Η tradeNOW έχει γνωρίσει ήδη μεγάλη αναγνώριση στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, η εταιρεία βάζει τον πήχη ψηλά και στοχεύει στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και του κόσμου. Και ο στόχος δεν είναι άλλος από το να κάνει την ανταλλαγή βασική και όχι δευτερεύουσα επιλογή για όλο τον κόσμο.

Η ομάδα της TradeNOW: Υρώ Κιοτσέκογλού / Marketing, Μαριάνθη Κοράκη / Social Media, Εύη Πάνου / Finance, Θωμαΐς Καζάκου / Customer Services, Παντελίδη Δήμητρα / B2B Partner, Γιάννης Δεληγιάννης / CEO & Co-Founder, Πιτσικάλης Μιχάλης / Commercial & Co-Founder, Καραμανόγλου Γιώργος / Operation & Co-Founder, Μπελέτσης Δημήτρης / Senior Engineer, Παπαζήσης Τάκης / B2B Partner
Η ομάδα της TradeNOW: Υρώ Κιοτσέκογλού / Marketing, Μαριάνθη Κοράκη / Social Media, Εύη Πάνου / Finance, Θωμαΐς Καζάκου / Customer Services, Παντελίδη Δήμητρα / B2B Partner, Γιάννης Δεληγιάννης / CEO & Co-Founder, Πιτσικάλης Μιχάλης / Commercial & Co-Founder, Καραμανόγλου Γιώργος / Operation & Co-Founder, Μπελέτσης Δημήτρης / Senior Engineer, Παπαζήσης Τάκης / B2B Partner

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook