Εντεκα LGBT οργανώσεις καταδικάζουν την ομοφοβική βία από αστυνομικούς

Εντεκα LGBT οργανώσεις με κοινή δήλωση εκφράζουν ανησυχία και καταδικάζουν το περιστατικό ομοφοβικής λεκτικής και σωματικής βίας από άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας.

enteka-lgbt-organwseis-katadikazoun-tin-omofobiki-bia-apo-astunomikous
SHARE THIS
0
SHARES

Εντεκα οργανώσεις που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων και τρανς ατόμων, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία εκφράζουν την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία τους σχετικά με το πολύ σοβαρό περιστατικό ομοφοβικής -λεκτικής και σωματικής- βίας κατά δύο γκέι αντρών από ομάδα αστυνομικών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή 25 Ιουλίου.

Οι LGBT οργανώσεις θεωρούν «το περιστατικό αυτό ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας, καθώς προέρχεται από την αστυνομία που αποστολή της είναι η προστασία όλων των πολιτών και όχι ο εκφοβισμός, η τρομοκράτησή τους, πολλώ δε παραπάνω η άσκηση ρατσιστικής λεκτικής και σωματικής βίας εναντίον τους. Καταδεικνύει δε ότι ο ρατσισμός, η κλιμακούμενη ομοφοβία, λεσβοφοβία και τρανσφοβία έχουν λάβει θεσμοποιημένα χαρακτηριστικά στη χώρα μας. Καταδικάζουμε με έντονο και απερίφραστο τρόπο την αυθαιρεσία, την θεσμοποιημένη ρατσιστική ομοφοβική, λεσβοφοβική και τρανσφοβική βία».

Οι έντεκα οργανώσεις καλούν τις τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές:

  • να προβούν σε ενδελεχή διερεύνηση του περιστατικού αυτού, να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν.
  • να καταρτίσουν προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας, εξειδικευμένα στην προστασία των LGBT πολιτών, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη του δυτικού κόσμου, σε συνεργασία με τις LGBT οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Επίσης, καλείται η πολιτεία (1) να αναθεωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα για τη Σύσταση Γραφείων κατά της Ρατσιστικής Βίας, με την προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου και (2) να ενσωματώσει την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων σε όλη την Ε.Ε.» που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και συμπεριλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Οι LGBT οργανώσεις που υπογράφουν την κοινή δήλωση είναι: Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (Ο.Λ.Κ.Ε.), Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Thessaloniki Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Υπερηφάνειας - Athens Pride, Lesb.Equal - Λεσβίες για την Ισότητα, Good as You(th) – Κοινότητα LGBTIQ Νέων Θεσσαλονίκης, Ομάδα Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση, Θετική Φωνή και QueerTrans.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook