Κροατία: πρώτος γάμος ομοφυλοφίλων

Το πρώτο ζευγάρι ομοφυλοφίλων στην Κροατία ενώθηκε την Παρασκευή με τα δεσμά του γάμου στην παρουσία του υπουργού Διοίκησης.

kroatia-prwtos-gamos-omofulofilwn
SHARE THIS
0
SHARES

Το πρώτο ζευγάρι ομοφυλοφίλων στην Κροατία ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου την Παρασκευή, επωφελούμενο από τον νέο νόμο που εγκρίθηκε στα μέσα Ιουλίου και εξισώνει τα δικαιώματα των ετεροφυλόφιλων και των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, εκτός από το δικαίωμα της υιοθεσίας τέκνων.

«Απόψε (σ.σ. Παρασκευή) γράφτηκε μια ιστορική στιγμή στο Ζάγκρεμπ έγινε η πρώτη πολιτική ένωση» ανακοίνωσε στη σελίδα της στο Facebook η οργάνωση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων Pride στέλνοντας «τις καλύτερες ευχές της στους νιόπαντρους».

Ο νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στις 15 Ιουλίου παραχωρεί στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δικαιώματα που απολαμβάνουν ήδη οι ετεροφυλόφιλοι

Ο νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στις 15 Ιουλίου παραχωρεί στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δικαιώματα που απολαμβάνουν ήδη οι ετεροφυλόφιλοι όσον αφορά τις κληρονομιές, τη συνταξιοδότηση, την κοινωνική ασφάλιση και άλλα. Ωστόσο, η υιοθεσία παιδιών δεν επιτρέπεται.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στην πολιτική ένωση του ζεύγους, δύο ανδρών ηλικίας 30-40 ετών από το Ζάγκρεμπ, παρέστη και ο υπουργός Διοίκησης Αρσεν Μπάουκ. «Είναι μια συμβολική χειρονομία, ένα δώρο στο πρώτο ζευγάρι που τέλεσε αυτήν την πολιτική ένωση και συνιστά επίσης ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

Το 2013, σε ένα δημοψήφισμα που στηρίχθηκε και από την Καθολική Εκκλησία, οι Κροάτες ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να μην νομιμοποιηθούν οι γάμοι των ομοφυλοφίλων. Ομως ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς και η κεντροαριστερή κυβέρνησή του δεσμεύτηκε ότι θα βελτιώσει τη θέση των ομοφυλόφιλων στην κοινωνία.

Η Κροατία έχει διανύσει μακρύ δρόμο όσον αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων από την εποχή, το 2002, που οργανώθηκε το πρώτο Γκέι Πράιντ στη χώρα και οι συμμετέχοντες στην πορεία δέχτηκαν επίθεση από εξτρεμιστές. Έκτοτε, οι διαδηλώσεις αυτές γίνονται τακτικά όμως πάντα υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Περίπου οι μισοί (53%) ομοφυλόφιλοι της Κροατίας δηλώνουν ότι θέλουν να παντρευτούν και σχεδόν το ένα τρίτο θα επιθυμούσε να αποκτήσει παιδιά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πέρσι από την οργάνωση Pride.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook