Κύπρος: Μεγάλη η επιτυχία του Gay Pride - Μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας

Πάνω από 5.000 άτομα κάθε ηλικίας και σεξουαλικού προσανατολισμού συμμετείχαν στην πρώτη Πορεία Υπερηφάνειας που έγινε στην Κύπρο το Σάββατο 31 Μαίου. Μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας.

SHARE THIS
0
SHARES

Το Σάββατο 31 Μαίου ήταν μια αλλιώτικη μέρα για την Κύπρο. Ηταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και η Παρέλαση Υπερηφάνειας (Gay Pride) στη Λευκωσία με το σύνθημα «Ιδια Αγάπη – Ισα Δικαιώματα». Μετά από πολλά χρόνια αγώνων κατά των διακρίσεων των σεξουαλικά διαφορετικών, η ΛΟΑΤ κοινότητα της Κύπρου πέτυχε μια μεγάλη συμβολική και ουσιαστική νίκη: κατάφερε να διοργανώσει μια Παρέλαση Υπερηφάνειας η οποία έφερε μαζί ομοφυλόφιλους και ετερόφυλους, μητέρες και πατέρες με μικρά παιδιά, νέους και γέρους. Πάνω από 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν σ' αυτή την εκδήλωση για τη διαφορετικότητα. Βρέθηκαν εκεί, όλοι μαζί, για να επαναλάβουν ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ είναι και ανθρώπινα δικαιώματα.

Το παρόν τους στην εκδήλωση έδωσαν πολιτικοί, καλλιτέχνες και δημόσια πρόσωπα για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία δεν χωρούν κανενός είδους διακρίσεις

Παρά τις έντονες αντιδράσεις μιας μεμονωμένης μειοψηφίας συντηρητικών κύκλων καθώς και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου, το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, στηρίχτηκε τόσο από το επίσημο κράτος, τις δημοτικές αρχές καθώς επίσης και από το κυβερνών κόμμα, τον κεντροδεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση, το Κομμουνιστικό κόμμα Κύπρου ΑΚΕΛ.

Το παρόν τους στην εκδήλωση έδωσαν πολιτικοί, καλλιτέχνες και δημόσια πρόσωπα που θέλησαν έτσι να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, όπως η κυπριακή, δεν χωρούν κανενός είδους διακρίσεις. H Πορεία Υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και ήταν εκεί, μεταξύ άλλων, ο πρώην Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρήστος Στυλιανίδης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης καθώς και η δημοφιλής τραγουδίστρια Αννα Βίσση.

Η εκδήλωση στηρίχτηκε από την επίσημη πολιτεία μέσω του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου καθώς επίσης και από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Κύπρο, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, των Υπάτων Αρμοστειών της Αυστραλίας, του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας και των Πρεσβειών της Αυστρίας, Βραζιλίας, Δανίας, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλίας, Ισπανίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού και άλλων οργανισμών.

Το facebook και τα άλλα social media γέμισαν από φωτογραφίες από την Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου. Συλλέξαμε μερικές και τις παρουσιάζουμε στο γκάλερι.

Δείτε τη δήλωση της Αννας Βίσση:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook