Νόμος στην Αριζόνα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μην εξυπηρετούν γκέι

Η συντηρητική πολιτεία της Αριζόνα περνάει νόμο που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να αρνηθούν να εξυπηρετήσουν τους γκέι, αν αυτό είναι ενάντια στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ιδιοκτητών τους

nomos-stin-arizona-epitrepei-stis-epixeiriseis-na-min-eksupiretoun-gkei
SHARE THIS
0
SHARES

Η συντηρητική νότια πολιτεία της Αριζόνα έχει περάσει έναν αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να αρνηθούν να εξυπηρετήσουν τους γκέι, αν η ομοφυλοφιλία είναι ενάντια στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ιδιοκτητών.

Αφού πέρασε από το νομοθετικό σώμα , ο νόμος τώρα βρίσκεται προς τελική επιβεβαίωση από την κυβερνήτη, Ζαν Μπρούερ, η οποία είναι ονομαστή για τη στάση της σε αντίστοιχα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως η μετανάστευση και η άμβλωση.

Η Αριζόνα είναι η μόνη πολιτεία που έχει περάσει ένα τέτοιο νόμο, ο οποίος αποφαίνεται ότι οποιαδήποτε υποχρέωση ενός ατόμου να εξυπηρετήσει ομοφυλόφιλους αποτελεί παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας του, αν οι πεποιθήσεις του του λένε ότι η ομοφυλοφιλία είναι λάθος .

Εν προκειμένω, αν η Μπρούερ, που ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους, υπογράψει τη νομοθεσία, αυτό θα σημαίνει ότι, για παράδειγμα, τα εστιατόρια θα μπορούσαν νόμιμα να διώχνουν γκέι ζευγάρια ή άτομα που αναζητούν ένα γεύμα. Ακόμα δεν έχει γίνει σαφές πώς θα προσδιορίζεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός πελάτη .

Από την άλλη πλευρά, η αρχηγός του Δημοκρατικού κόμματος στη Γερουσία Άννα Τόβαρ δήλωσε ότι «με τη ρητή συγκατάθεση των Ρεπουμπλικανών, πολλοί κάτοικοι θα βρεθούν σε μια χωριστή και άνιση τάξη εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Ο νόμος επιτρέπει τις διακρίσεις με πρόφαση τη θρησκευτική ελευθερία».

Ο Στιβ Γιάρμπορο, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής απάντησε: «αυτό δεν είναι για να επιτρέψουμε τις διακρίσεις, αλλά για να εμποδίσουμε τις διακρίσεις κατά ανθρώπων που ζουν στηριγμένοι στην πίστη τους».

Επτά ακόμα Ρεπουμπλικανικές πολιτείες, ανάμεσα στις οποίες το Οχάιο, το Άινταχο και το Τενεσί, προσπάθησαν να εισάγουν παρόμοια νομοσχέδια τους τελευταίους μήνες, αλλά απέτυχα ή βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Αντίστοιχο νομοσχέδιο μπλοκαρίστηκε στις αρχές του μήνα στο Κάνσας, όταν και οι δύο παρατάξεις τάχθηκαν κατά του νόμου υποστηρίζοντας ότι νομιμοποιεί τις διακρίσεις.

Πάντως οι κινήσεις από τις συντηρητικές πολιτείες είναι σπασμωδικές απέναντι στην αυξανόμενη αποδοχή της ισότητας των γκέι στις ΗΠΑ. Όχι μόνο οι γάμοι ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου είναι νόμιμοι πλέον σε 17 πολιτείες, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός εισαγγελέων και δικαστών μιλούν κατά των πρόσφατων απαγορεύσεων στο συγκεκριμένο θέμα, σε πολιτείες όπως η Γιούτα, η Βιρτζίνια και η Νεβάδα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook