Βραβείο LUX: Ρατσισμός - μεταναστευτικό στις υποψήφιες ταινίες

Εικόνες από την Πολωνία του '60, το σύγχρονο Παρίσι και τη Σλοβενία σήμερα, μεταφέρουν οι ταινίες που είναι υποψήφιες για το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

brabeio-lux-ratsismos---metanasteutiko-stis-upopsifies-tainies
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η τέχνη στέκεται για άλλη μια φορά αφορμή για διάλογο πάνω σε ζητήματα που απασχολούν ολόκληρη την Ευρώπη. Τρεις ταινίες με εντελώς διαφορετική ιδιοσυγκρασία, που και οι τρεις θίγουν θέματα όπως ο ρατσισμός, το μεταναστευτικό και η ελευθερία της έκφρασης, είναι υποψήφιες για το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -υπενθυμίζεται ότι στις 10 υποψηφιότητες ήταν και η Ξενία του Πάνου Κούτρα.

Οι ταινίες προβλήθηκαν στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε και συνέντευξη Τύπου για τον θεσμό των συγκεκριμένων βραβείων, που φιλοδοξούν να σταθούν αφορμή για διάλογο πάνω στα συγκεκριμένα θέματα. Οι υποψήφιες ταινίες αποκτούν την ευκαιρία να προβληθούν στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προωθώντας παράλληλα τον προβληματισμό και των διάλογο επί των ζητημάτων που θέτουν.

Οι υποψήφιες ταινίες

 

Στα φετινά βραβεία, πρώτη υποψήφια είναι η Ida, που αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής από την Πολωνία στη δεκαετία του '60, η οποία ετοιμάζεται να αφιερώσει τη ζωή της στον Θεό και να γίνει καλόγρια, όταν μαθαίνει ότι η οικογένειά της ήταν Εβραίοι, που δολοφονήθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάπου εκεί αρχίζει μια αναζήτηση να βρει τον εαυτό της, σε έναν κόσμο όπου κάποια ρατσιστικά στερεότυπα είναι βαθιά ριζωμένα ακόμα.

 

Η δεύτερη ταινία είναι το γαλλικό Girlhood, η ιστορία μιας παρέας κοριτσιών στο σύγχρονο Παρίσι, που προσπαθούν να ρουν την τη δική τους ελευθερία. Η αφήγηση έχει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση ντοκιμαντέρ, καθώς ως πρωταγωνιστές έχουν επιλεγεί μη επαγγελματίες.

 

Η τρίτη είναι το Class Enemy από την Σλοβενία, που έχει επίσης να κάνει με προκαταλήψεις και στερεότυπα, όπως αυτά αναπτύσσονται στις σχέσεις μέσα σε μία σχολική τάξη (μεταξύ των μαθητών αλλά και με τον αυστηρό καθηγητή τους).

Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook