Φιγούρες από σοκολάτα: Ρατσισμός ή ελεύθερη έκφραση;

Ιδού οι πάστες που απαγορεύτηκαν σε ζαχαροπλαστείο της γαλλικής Ριβιέρας, ως χυδαία εκδήλωση ρατσισμού. Για ελεύθερη έκφραση, μιλά ο εμπνευστής τους

figoures-apo-sokolata-ratsismos-i-eleutheri-ekfrasi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Θέμα στα media -και βέβαια στα social media- έχει γίνει ζαχαροπλαστείο στη γαλλική Ριβιέρα (στη Νις), στο οποίο απαγορεύτηκε να φτιάχνει τις συγκεκριμένες πάστες – φιγούρες από σοκολάτα, θεωρώντας ότι αυτές εξάπτουν και ενθαρρύνουν το ρατσιστικό μίσος.

Οι πάστες, που έχουν τα ονόματα «Θεός» και «Θεά», σύμφωνα με τον δικαστή «παραβιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κυρίως εκείνων που προέρχονται από την Αφρική, καθώς απεικονίζουν δύο φιγούρες μαύρων με τρόπο γκροτέσκο και ανήθικο». Το δικαστήριο απαγόρευσε στο ζαχαροπλαστείο να συνεχίζει να τις πουλάει, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τον δήμαρχο της πόλης να ελέγχει ότι τα επίμαχα γλυκά έχουν απομακρυνθεί από τη βιτρίνα. Ολόκληρη η πόλη, μάλιστα, απειλείται με πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε μέρα, που οι πάστες – φιγούρες εμφανίζονται στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ενωσης Μαύρων (CRAN), η οποία κίνησε τη δικαστική διαδικασία εναντίον του ζαχαροπλαστείου, δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση, προσθέτοντας ότι αυτή αποτελεί μια προειδοποίηση και για την υπόλοιπη Γαλλία. «Εδώ έχουμε ένα καθαρό δείγμα ρατσισμού, με προσβλητικές καρικατούρες σε μια χώρα όπου η έννοια της ισότητας είναι θεμελιώδης αξία. Πρέπει να πολεμήσουμε αυτό το είδος του ρατσισμού. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν αν σε ένα άλλο ζαχαροπλαστεί, κάποιος έφτιαχνε γλυκά που απεικονίζουν τον Ιησού Χριστό και την Παρθένο Μαρία με αυτό τον τρόπο».

Απολύτως αντίθετη είναι η άποψη του ζαχαροπλάστη, Γιανίκ Ταβολάρο, ο οποίος χαρακτήρισε τις φιγούρες «καρτούν», τονίζοντας ότι είναι για τεχνικούς λόγους είναι απαραίτητη η παραγωγή τους από μαύρη σοκολάτα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στα social media, η απαγόρευση του δικαστηρίου είναι μια μορφή «λογοκρισίας». «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να αποδείξω ότι αυτή η απαγόρευση παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης, που στη Γαλλία παραμένει ένα θεμελιώδες δικαίωμα». 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook