Φυλετικές διακρίσεις: Ο πόλεμος δεν τελείωσε το 1865

Aπό τον Αμαντού Ντιαλό και τον Τρέιβορ Μάρτιν έως τον Μάικλ Μπράουν. Η Αμερική μετρά τα θύματα των φυλετικών διακρίσεων. Κι ας τόλμησε... με μαύρο πρόεδρο.

|
SHARE THIS
0
SHARES

Φεβρουάριος 1999. Ο Αμαντού Ντιαλό, ένας 22χρονος μετανάστης από την Γουινέα δολοφονείται εν ψυχρώ από τέσσερις αστυνομικούς έξω από το φτωχικό του σπίτι στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Το λάθος του... είχε το χέρι στην τσέπη.  26 Φεβρουαρίου 2012. Ο 17χρονος αφροαμερικανός Τρέιβορ Μάρτιν δολοφονείται στην μικρή πόλη Σάνφορντ της Φλόριδας γιατί φορούσε κουκούλα... Έπεσε νεκρός από τα πυρά του 28χρονου Τζορτζ Ζίμερμαν που περιπολούσε στην γετονιά του. Αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες καθώς δήλωσε αυτοάμυνα. Η αστυνομία τον συλλαμβάνει και τον αφήνει ελεύθερο ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του.

Η βία συνδέεται με τις φυλετικές διαφορές και αυτές με το βιοτικό επίπεδο

Αύγουστους του 2014 ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν από το Φέργκιουσον του Μισούρι πέφτει νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού. Δεν του ασκούνται διώξεις. Το Μισούρι παίρνει φωτιά. 

Από το Μπρονξ και τη Φλόριδα έως το Φέργκιουσον ο κατάλογος των μαύρων που έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών είναι μεγάλος. Οι διώξεις ελάχιστες, τις περισσότερες φορές ανύπαρκτες. Οι τεράστιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Αμερική που πυροδοτούν τέτοιου είδους περιστατικά δεν αλλάζει την κατάσταση. Οι φυλετικές διακρίσεις όπως εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα στις δηλώσεις του για το Φέργκιουσον, καλά κρατούν καθώς είναι βαθιά ριζωμένες στο σύστημα, στους ίδιους τους θεσμούς.

Η βία συνδέεται με τις φυλετικές διαφορές και αυτές με το βιοτικό επίπεδο. Στο Φέργκιουσον, το 67% των κατοίκων είναι αφροαμερικανοί και το 29% λευκοί. Ενώ σε ολόκληρη την Πολιτεία του Μισούρι, το μέσο οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται σε 47.333 δολάρια, στο Φέργκουσον, το ποσό πέφτει στα 37.517 δολάρια. Την περασμένη χρονιά σε διάφορα περιστατικά συνελήφθησαν 483 αφροαμερικανοί και μόνο 36 λευκοί. Αυτό το στοιχείο αποτυπώνεται και στους λόγους για τους οποίους η πόλη συγκλονίζεται καθημερινά από διαδηλώσεις.

Ο Έρικ Γκάρνερ, έχασε τη ζωή του από στραγγαλισμό στη διάρκεια συμπλοκής με την αστυνομία της Νέας Υόρκης. Ο Τζόρνταν Ντέιβις, δολοφονήθηκε από πυροβολισμό στο Τζάκσονβιλ επειδή έπαιζε τη μουσική του πολύ δυνατά. Ο  Όσκαρ Γκραντ, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Όκλαντ της Καλιφόρνιας ενώ κάποιοι βιντεοσκοπούσαν το γεγονός. 

 H αλήθεια είναι ότι «You can get killed just for living, in your American skin».... 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook