Μαύρος με σμόκιν; Πρέπει να είναι σερβιτόρος. Ο Ομπάμα θύμα ρατσισμού

Δεν υπάρχει μαύρος άνδρας στην ηλικία μου, που ενώ περιμένει το ΙΧ του έξω από εστιατόριο, κάποιος δεν του παρέδωσε τα κλειδιά του, περνώντας τον για παρκαδόρο.

mauros-me-smokin-prepei-na-einai-serbitoros-o-ompama-thuma-ratsismou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε στο περιοδικό People για μερικά από τα ρατσιστικά περιστατικά που έχει βιώσει τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του. Μίλησε για τη φορά που τον πέρασαν για σερβιτόρο σε ένα εστιατόριο και για παρκαδόρο, ενώ η Μισέλ θυμήθηκε όταν την πέρασαν για πωλήτρια.

«Εχω βιώσει ρατσισμό»

Με τις εθνικές διαμαρτυρίες για το θάνατο άοπλων μαύρων ανδρών από λευκούς αστυνομικούς να έχουν φτάσει σε πρωτοσέλιδα τις φυλετικές διακρίσεις, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε ένα από τα πολλά ρατσιστικά περιστατικά που έχει βιώσει.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό People, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, Μισέλ, είπαν ότι και εκείνοι έχουν αντιμετωπίσει προκαταλήψεις και στερεότυπα, πριν μπουν στον Λευκό Οίκο, σχεδόν έξι χρόνια πριν.

«Με πέρασαν για παρκαδόρο»

«Δεν υπάρχει μαύρος άνδρας στην ηλικία μου, ο οποίος δεν έχει βγει από εστιατόριο περιμένοντας το αυτοκίνητό του και κάποιος δεν του παρέδωσε τα κλειδιά του αυτοκινήτου του, περνώντας τον για παρκαδόρο» είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα, προσθέτοντας ότι έχει συμβεί και στον ίδιο. 

Η Μισέλ Ομπάμα αφηγήθηκε άλλο περιστατικό σε ένα εορταστικό δείπνο, όταν κάποιος ζήτησε από τον Ομπάμα, ο οποίος ήταν ντυμένος με σμόκιν, να του φέρει καφέ.

Μισέλ Ομπάμα: Με πέρασαν για πωλήτρια

Επίσης, θυμήθηκε μια επίσκεψη σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας όπου μια γυναίκα την πέρασε για πωλήτρια και της ζήτησε να της φέρει κάτι από ένα ράφι.

«Επειδή δεν με είδε ως την Πρώτη Κυρία, με είδε ως πωλήτρια. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στη ζωή. Ξέρω ότι δεν είναι κάτι καινούργιο», είπε.

Παρά το γεγονός ότι οι Ομπάμα δήλωσαν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, πρόσθεσαν ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολύ περισσότερα.

«Οι μικρές ενοχλήσεις ή ταπεινώσεις που βιώσαμε εμείς, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτά που βιώνει η νέα γενιά» αναφέρει ο Πρόεδρος Ομπάμα. 

«Είναι άλλο πράγμα να με περάσουν για σερβιτόρο σε ένα γκαλά. Και είναι εντελώς διαφορετικό να περάσουν τον γιο μου για ληστή και να του φορέσουν χειροπέδες, ή να του κάνουν ακόμα χειρότερα πράγματα, αν τύχει να περπατά στο δρόμο ντυμένος, όπως ντύνονται όλοι οι έφηβοι».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook