Πόσο ρατσιστές είναι οι Έλληνες; Δείτε το πείραμα της Action Aid

Πόσο ρατσιστές είμαστε ως λαός; Πώς αντιδρούμε απέναντι στους μετανάστες;Η Action Aid πραγματοποιεί κοινωνικό πείραμα στο κέντρο της Αθήνας με αισιόδοξα αποτελέσματα

|
SHARE THIS
0
SHARES

21 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού.

Ο ρατσισμός υπάρχει ανάμεσα μας, ζει τις ζωές μας, κοιμάται και ξυπνάει δίπλα μας. Η Action Aid σε μια προσπάθεια/εκστρατεία κατά της ξενοφοβίας πραγματοποιεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα κοινωνικό πείραμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού

Τι γίνεται και πώς αντιδρούμε όταν ένας άνθρωπος δέχεται ρατσιστική επίθεση;

Στις 20 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στη στάση λεωφορείου Συγγρού - Φίξ πραγματοποιήθηκε κοινωνικό πείραμα με θέμα το ρατσισμό.  Δύο ηθοποιοί, ο ένας από το Μπαγκλαντές κι ο άλλος από την Ελλάδα, προσποιήθηκαν μια σκηνή φραστικής ρατσιστικής επίθεσης. Οι κάμερες κατέγραψαν τις αληθινές αντιδράσεις των ανθρώπων που περίμεναν το λεωφορείο.

Στο συμβάν, ο μετανάστης από το Μπαγκλαντές δέχεται φραστική επίθεση από Έλληνα στη στάση του λεωφορείου. Ο μετανάστης κάθεται στο παγκάκι της στάσης περιμένοντας το λεωφορείο. ο Έλληνας πλησιάζει και απαιτεί, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και ρατσιστικά σχόλια, από τον μετανάστη να σηκωθεί για να καθίσει εκείνος.

Περισσότερα από 200 άτομα παρακολούθησαν τη σκηνή, η οποία επαναλήφθηκε 22 φορές σε 8 ώρες μπροστά σε διαφορετικούς κάθε φορά ανθρώπους.

Το πείραμα απέδειξε ότι η συμπεριφορά των περισσότερων Ελλήνων είναι θετική απέναντι στους μετανάστες, αφού το αποτέλεσμα, πλειοψηφικά, λέει ότι η μεγαλύτερη μερίδα φωνάζει "όχι" στο ρατσισμό:

Τέσσερις φορές ο κόσμος αδιαφόρησε, 2 φορές τέθηκε υπέρ της ρατσιστικής συμπεριφοράς, αλλά 15 φορές ο κόσμος στη στάση υπερασπίστηκε τον άνθρωπο που δέχτηκε τη ρατσιστική επίθεση και μια φορά παρατηρήθηκαν συγχρόνως και οι δύο αντιδράσεις.

Η Action Aid για πάνω από 40 χρόνια τάσσεται υπέρ των ανθρώπων που υφίστανται διακρίσεις και προσπαθεί για τα δικαιώματά τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook