Ρέιτσελ Ντόλεζαλ: Γεννήθηκε λευκή και έγινε μαύρη! Καταγγελίες των γονιών

Σκάνδαλο στην Αμερική με την ακτιβίστρια Ρέιτσελ Ντόλενζαλ , που έκανε καριέρα ως Αφροαμερικανή και θύμα ρατσισμού, ενώ οι γονείς της την εκθέτουν δημόσια!

reitsel-ntolezal-gennithike-leuki-kai-egine-mauri-kataggelies-twn-goniwn
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Έζρα Ντόλεζαλ λέει ότι δεν ήξερε πώς να αντιδράσει σε αυτό που του είπε η αδελφή του, την ημέρα που τον πήρε σε μία άκρη και του ζήτησε «να μην καταστρέψει την κάλυψη της» και τον ισχυρισμό της ότι έχουν μαύρο πατέρα. 

 

 

 

Εκείνη τη μέρα, πριν από 3 χρόνια, λέει ότι ότι η 37χρονη Ρέιτσελ Ντόλεζαλ, του είπε ότι ξεκίνησε τη νέα ζωή της στο Spokane της Ουάσινγκτον, εκεί που η ακτιβίστρια ήταν επικεφαλής της τοπικής επιτροπής NAACP και πρόεδρος της επιτροπής επίβλεψης της αστυνομίας της πολιτείας. 

 

 

Ο 22χρονος είχε πάει να την επισκεφτεί από τη Montana, που ζούσε με τους γονείς του. Η υιοθετημένη αδελφή του ήταν ήδη στην τελική ευθεία για να γίνει το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της μαύρης κοινότητας του Spokane.

 

 

«Μου είπε να μην της τινάξω την κάλυψη στον αέρα, σχετικά με το μυστικό της ζωής της, την ταυτότητά τη», λέει ο Έζρα Ντόλεζαλ και καταλήγει: «Μου είπε να μην πω σε κανέναν για τη Montana ή την οικογένειά μας που βρίσκεται εκεί. Για τη νέα της ζωή το μοναδικό πρόσωπο που ζούσε στη Montana ήταν ο μαύρος πατέρας της»

Η καταγωγή των Ντόλεζαλ τέθηκε υπό αμφισβήτηση και τελικά,  η μητέρα της δήλωσε ότι ο πατέρας της κόρης της είναι λευκός, όπως και η κόρη τους, αλλά η πράξη της να δηλώνει Αφροαμερικανή «είναι ανέντιμη και έχει κινηθεί δόλια σε σχέση με την ταυτότητά της».  

 

 

Η Ντόλεζαλ έχει δηλώσει Αφροαμερικανή, αλλά το πιστοποιητικό γέννησής της από τη Montana λέει ότι έχει γεννηθεί από δυο Καυκάσιους γονείς. Οι γονείς της, για του λόγου το αληθές, μοιράστηκαν το έγγραφο και παλιές φωτογραφίες της με το CNN.

 

 

«Αντί να δημοσιοποιεί μία τέτοια ιστορία θα μπορούσε να πει κάτι πιο απλό, που να μην έπαιρνε τέτοια διάσταση και να οδηγηθεί στο να μην μπορεί να τη διαχειριστεί», λέει ο αδελφός της. Το CNN επικοινώνησε με την Ντόλεζαλ, αλλά εκείνη αρνήθηκε να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη, δηλώνοντας πως ό,τι έχει να πει θα το πει στη σύσκεψη του NAACP στο Spokane. Όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με κάμερες και την ερώτηση «Είσαι Αφροαμερικανίδα;», η Ντόλεζαλ παρέμεινα σιωπηλή για μερικά δευτερόλεπτα και είπε: «Δεν μπορώ να καταλάβω την ερώτησή». Έπειτα έτρεξε μακριά, αρνούμενη να δεχθεί άλλες ερωτήσεις. 

 

 

«Είμαστε οι άνθρωποι που τη γέννησαν», είπε ο πατέρας της Λόρενς Ντόλεζαλ, για να καταλήξει: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί νιώθει την ανάγκη να παραποιήσει την εθνικότητά και την καταγωγή της που είναι γερμανική, τσέχικη και σουηδική».

Η Ρέιτσελ Ντόλεζαλ μεγάλωσε με τους γονείς της με έναν διαφορετικό τρόπο, αφού η οικογένειά της είχε φίλους από διάφορες εθνικότητες και υιοθέτησαν τέσσερα μαύρα παιδιά. Πάντα ενδιαφερόταν για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και τις άλλες εθνικότητες, σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας της. Όταν τελείωσε το κολέγιο και πέρασε στο Howard University με υποτροφία, δεν είχε προσδιορίσει ακόμα τον εαυτό της ως «μαύρη», αν και πολλοί άνθρωποι που τη συναναστρέφονταν της απέδιδαν την πολιτιστική ταυτότητα της Αφροαμερικανής, αφού το portfolio της ήταν γεμάτο με τέτοιας κουλτούρας έργα και προσωπογραφίες. Στις σπουδές της ασχολήθηκε με τα φυλετικά ζητήματα, έγινε καθηγήτρια  Αφρικανικών Σπουδών σε Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, έπειτα από πολλά χρόνια παντρεύτηκε με Αφροαμερικανό και έφτιαξε μία καριέρα συνηγόρου για τα τα δικαιώματα των πολιτών. Έγινε μία από τις πιο εξέχουσες ακτιβίστριες της πολιτείας, με ισχυρή άποψή και συνεχή παρουσία σε κανάλια εθνικής εμβέλειας με επίκεντρο πάντα τα φυλετικά ζητήματα. 

 

Σύμφωνα με τη μητέρα της, ήταν εκεί στο 2007, που η ταυτότητά της πλησίαζε περισσότερο της Αφροαμερικανής και επέλεξε να απομακρυνθεί από την οικογένειά της.

 

 

Η Ρέιτσελ Ντόλεζαλ έχει δηλώσει θύμα ρατσισμού και πάνω σε αυτές τις εξομολογούμενες περιπέτειές της έχει στηριχθεί ολόκληρη η καριέρα της ως πρόεδρος στην Ουάσινκτον της NAACP ( Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων ανθρώπων)

Η μητέρα της λέει ότι η Ρέιτσελ χρησιμοποιεί καλλυντικά και τρόπο μακιγιάζ για να μεταμορφώσει το λευκό δέρμα της σε μαύρο και τα ίσια μαλλιά της σε κατσαρά. 

Η ίδια, προς το παρόν , δεν έχει δώσει καμία εξήγηση σχετικά με το γιατί έπραξε με αυτόν τον τρόπο. Οι περισσότεροι λένε ότι η ταυτότητα που επέλεξε, της εξασφαλίζει πολλά οφέλη και ώθηση στο ακτιβιστικό κομμάτι. Είναι το πρώτο θέμα συζήτησης στην Αμερική και στο Twitter τη σχολιάζουν ποικιλοτρόπως. Πολλοί μιλούν ακόμα και για δίωξή της, λόγω του ότι έχει κάνει ψευδείς δηλώσεις στα επίσημα έγγραφα που είχε καταθέσει ώστε να διεκδικήσει τη θέση του συνηγόρου του πολίτη. Οι Αρχές εξετάζουν ακόμα και το αν πρέπει να κατηγορηθεί για τις εννέα καταγγελίες που έχει κάνει σχετικά με το ότι έχει πέσει θύμα ρατσισμού. 

Όσο για τη θέση της NAACP, του εθνικού οργανισμού που αποτελεί στέλεχος, οι πρώτες δηλώσεις λένε ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η καταγωγή της, αλλά το έργο της που είναι εξαιρετικό. 

 

 


 

  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook