Τριάντα ιστορίες για το φόβο: Ιστορία 23η - Γιάννα

Κάποτε ήταν ένα κοριτσάκι που μεγάλωνε στο σώμα ενός αγοριού...

|
SHARE THIS
0
SHARES

Τα χρόνια περνούσαν και καθώς το κοριτσάκι γινόταν γυναίκα,  ένιωθε όλο και πιο άσχημα, στριμωγμένο στο σώμα του αγοριού, που γινόταν άντρας. Και όπως σε όλες τις  σκληρές ιστορίες της ζωής, όλα ήταν δύσκολα για τη γυναίκα που ζούσε... μέσα στο ξένο… σώμα. Πιεζόταν τόσο, που δεν μπορούσε να αναπνεύσει... Ένιωθε ασφυξία και πόνο. Και τότε άρχισε να μιλάει και να ζητάει βοήθεια. Στην αρχή με χαμηλή φωνή...Όταν η φωνή της έγινε ουρλιαχτό, ο άντρας φοβήθηκε και άρχισε σιγά -σιγά να συρρικνώνεται ώσπου... χάθηκε. Και έμεινε μόνο το κορίτσι που το έλεγαν Γιάννα. Αυτή είναι η ιστορία της Γιάννας Χονδροκούκη, τρανς γυναίκας που έδωσε πολλές μάχες και που τελικά τα κατάφερε να γίνει...ο εαυτός της.

Ιnfo:Τι διεκδικούν τα τρανς άτομα:

(απο την ιστοσελίδα του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών)www.transgender-association.gr

1. Δικαίωμα για διόρθωση του ονόματος και του φύλου στα επίσημα έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ) με ταυτόχρονη διόρθωση και της ληξιαρχικής εγγραφής, μόνο με υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου ατόμου.

2. Να μην υπάρχει φύλο στα επίσημα έγγραφα. Αν σε κάποια έγγραφα θεωρείται αναγκαίο να καταγράφεται το φύλο, τότε να υπάρχει πεδίο "φύλο" και κενός χώρος για να συμπληρώνει το κάθε άτομο το φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται.

3. Εισαγωγή σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης υποχρεωτικού μαθήματος για μόρφωση/ενημέρωση σε θέματα σεξουαλικότητας και ταυτότητας φύλου, κατά το οποίο να αναλύονται διεξοδικά και τα τρανς θέματα, τα θέματα έμφυλου αυτοπροσδιορισμού, της έννοιας του "φύλου" ως κοινωνικής κατασκευής, αλλά και θέματα που αφορούν τους διάφορους τύπους οικογένειας/συμβίώσης/σχέσεων (μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ομόφυλα ζευγάρια, πολυάμορι, σύμφωνο συμβίωσης, ελεύθερη συμβίωση, κοκ).

4. Ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους (που να περιλαμβάνει και τη ρητορική μίσους ενάντια σε τρανς άτομα/λόγω τρανσφοβίας) και των κομμάτων, οργανώσεων, οργανωμένων συνόλων κλπ που ασκούν συστηματικά ρητορική μίσους. Επίσης, εξεύρεση ασφαλιστικών δικλείδων εφαρμογής της ποινικοποίησης της ρητορικής μίσους, ιδιαίτερα σε σχέση με δημόσια πρόσωπα, όπως πολιτικ@.

5. Να δωθούν κίνητρα, βοήθεια, επιδοτήσεις και να θεσμοθετηθούν ποσοστώσεις, ρυθμίσεις κλπ για εύρεση εργασίας σε τρανς άτομα/ κίνητρα για προσφορά εργασίας σε τρανς ατόμα, ιδιαίτερα για όσα αντιμετωπίζουν κίνδυνο περιθωριοποίησης στον οικονομικό τομέα.

6. Οικονομική κάλυψη όλων των σταδίων μετάβασης από το φύλο με το οποίο ένα άτομο ταυτοποιήθηκε κατά τη γέννησή του στο φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται, από όλα τα ασφαλιστικά δημόσια ταμεία, αλλά και τις ιδωτικές ασφάλειες.

7. Θεσμοθέτηση του δικαιώματος ενός έφηβου προσώπου για λήψη αναστολέων ορμόνων από τα 11, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων τ@.

8. Να γίνουν βήματα ούτως ώστε η ελληνική γλώσσα να γίνει λιγότερο έμφυλη (δείτε πρωτοβουλίες Σουηδίας για καθιέρωση unisex αντωνυμίας).

9. Θεσμοθέτηση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο.

10. Θεσμοθέτηση συμφώνου συμβίωσης, το οποίο να κατοχυρώνει σε αυτ@ που το συνάπτουν τα ίδια δικαιώματα όπως και ο γάμος και στο οποίο να έχουν πρόσβαση και τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς και συνδυασμοί πέρα των δύο ατόμων.
-όπου γράφεται @: εννοείται όλα τα φύλα (αυτός/ή/ό, εκείνη/ος/ο κλπ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook