Τριάντα ιστορίες για το φόβο: Ιστορία ενδέκατη- Χρήστος

Ο Χρήστος είναι πρώην “χρήστης” και σήμερα ζει άστεγος στην Αθήνα. Στο πολυκύμαντο ταξίδι της ζωής του «ναυάγησε» πολλές φορές, αλλά βρήκε μια σχεδία…, ανέβηκε πάνω της και συνεχίζει

|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Χρήστος Μπακογιάννης, είναι ένας από τους πωλητές του περιοδικού Σχεδία.Γεννήθηκε στη Γερμανία απο Ελληνες γονείς, οι οποίοι όταν χώρισαν τον εγκατέλειψαν. Τη μητέρα του την συνάντησε μόνο για 15 λεπτά στα 40 του χρόνια. Μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά στην Ελλάδα. Από την τρυφερή του ηλικία δούλευε στους συγγενείς του. 24 χρονών μπήκε στον κόσμο της εξάρτησης και βρέθηκε... στη φυλακή. Κάποτε ξέφυγε από τις ουσίες και συνέχισε τη ζωή του και τη δουλειά του. Και τότε, τον« άρπαξε» η κρίση και βρέθηκε στον δρόμο, όπου ευτυχώς, συνάντησε τους πωλητές με τα κόκκινα γιλέκα. «Το περιοδικό» λέει « ήταν όντως για μένα μια σχεδία, γιατί εκείνη την ώρα ήμουνα χαμένος στον ωκεανό». Ο Χρήστος έτσι καλύπτει τις βασικές του ανάγκες, δεν απολογείται, δεν παραπονιέται και δεν φοβάται τίποτα παρά μόνο τον εαυτό του. Είναι ένας πραγματικός «πρίγκιπας»…       

Info:Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού, Χρήστος Αλεφάντης, μας είπε: Η Σχεδία είναι το ελληνικό περιοδικό δρόμου. Πρόκειται για ένα εκδοτικό μα πρωτίστως κοινωνικό κίνημα. Αυτό που τη διαφοροποιεί από τον υπόλοιπο τύπο είναι ότι δεν πωλείται στα περίπτερα και τα όποια άλλα σημεία διάθεσης Τύπου. Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από ανθρώπους, συμπολίτες μας που βιώνουν στην πιο ακραία της μορφή την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση: αστέγους, ανέργους και, γενικώς, συμπολίτες μας με ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (1,50 ευρώ) πάει στον ίδιο τον πωλητή.
 Στην πραγματικότητα, η Σχεδία παρεμβαίνει ουσιαστικά και άμεσα στις ζωές των ανθρώπων, αφού μέσα από αυτή τη διαδικασία παρέχεται η δυνατότητα να εξασφαλίσουν με αξιοπρέπεια ένα μίνιμουμ έστω έσοδο την ημέρα, για να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες: ένα πιάτο φαϊ, έναν καφέ, ένα πακέτο τσιγάρα, το ρεύμα, το νοίκι.
Εξίσου σημαντικό όμως, είναι ότι τους παρέχεται η δυνατότητα, ένα επιπλέον κίνητρο, να παραμείνουν κοινωνικά ενεργοί. Οι άνθρωποι της Σχεδίας ξυπνάνε το πρωί και έχουν κάπου να πάνε,έναν στόχο, μια προοπτική, μια δουλειά (και μάλιστα δύσκολη και σκληρή, όπως είναι η πώληση στο δρόμο).
Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι αυτό το δεύτερο κομμάτι -η πραγματική αίσθηση «του ανήκειν», που απολαμβάνουν οι πωλητές της Σχεδίας, μέσα από αυτή τη διαδικασία- σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ πιο ισχυρό κίνητρο. Είναι λυτρωτικό.
Αυτό που διαφοροποιεί τη Σχεδία από άλλες καταπληκτικές, δίχως αμφιβολία, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και υποστήριξης είναι ότι εδώ ο άνθρωπος δεν είναι παθητικός δέκτης μας πράξης αλληλεγγύης (ένα πιάτο φαϊ, ένα ρούχο, μια κουβέρτα), αλλά ενεργό κομμάτι της όλης διαδικασίας. Καλείται να εργαστεί σκληρά για να υποστηρίξει ο ίδιος τον εαυτό του. Δεν του χαρίζεται τίποτα, πέρα από τα δέκα πρώτα τεύχη που είναι το αρχικό του κεφάλαιο.
Σε αυτή την κατεύθυνση, κινείται και η επόμενη πρωτοβουλία της «σχεδίας» που θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού.
Από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε (Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013), πάνω από 200 συμπολίτες μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό έχουν περάσει το κατώφλι της «σχεδίας», ζητώντας να ενταχθούν στο δίκτυο των πωλητών.
Από τον Φεβρουάριο του 2014 η Σχεδία, κυκλοφορεί και στη Θεσσαλονίκη.
Από το φθινόπωρο του 2014, θα κυκλοφορήσει και στην Πάτρα. Θα ακολουθήσουν και άλλες ελληνικές πόλεις.
Πάνω από 30 δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι, φωτογράφοι, αρθρογράφοι συμμετέχουν στο εγχείρημα.
  
             

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook