Τριάντα ιστορίες για το φόβο: Ιστορία όγδοη – Λαρίσα

Η Λαρίσα, είναι Μολδαβή και ήρθε στην Ελλάδα το 1996, τότε που οι πολιτικές αλλαγές στην ανατολική Ευρώπη ανέτρεψαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων

|
SHARE THIS
0
SHARES

 

 Η Λαρίσα Μπιλχάκ στη χώρα της ήταν καθηγήτρια. Στην Ελλάδα έγινε καθαρίστρια. Όπως μας είπε, χωρίς ίχνος πικρίας, « ξέχασα ποια ήμουν, ήθελα μόνο να δουλέψω».  Άφησε πίσω της τρία παιδιά και έδωσε όλη της την αγάπη στο Ελληνόπουλο που ανέθρεψε εδώ. Αν φύγει, λόγω της κρίσης, θα της λείψουνε οι Έλληνες που όπως είπε χαμογελώντας, «κάπου στα μισά γίναμε και εμείς το ίδιο».

 

Info:«Έχουν έρθει εδώ και μας παίρνουν τις δουλειές». Είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους κοινωνικούς μύθους που αφορούν στους μετανάστες και που οι, Βασίλης Παπαστεργίου και Ελένη Τάκου, συγγραφείς του βιβλίου, «Η μετανάστευση στην Ελλάδα- Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες», εκδόσεις Λούξεμπουργκ, αποδομούν με τεκμηριωμένα στοιχεία και μελέτες.

Ποια είναι η αλήθεια ;

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, « Ντόπιο και ξένο εργατικό δυναμικό δεν ανταγωνίζονται για τις ίδιες θέσεις εργασίας».

«Στην πρόσφατη ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα δεν εντοπίστηκε -αν εξαιρέσουμε τον χώρο της οικοδομής-σοβαρός ανταγωνισμός για τις ίδιες θέσεις εργασίας μεταξύ ντόπιων και ξένων ούτε κάποια σοβαρή επίπτωση στο επίπεδο των μισθών. Ο βασικός λόγος είναι ότι, κατά βάση, οι μετανάστες απασχολήθηκαν σε θέσεις ανειδίκευτης και χειρωνακτικής εργασίας που υπήρξε σε πολύ μεγάλο βαθμό ανασφάλιστη, ενώ οι σχετικές θέσεις εργασίας ήταν επισφαλείς κακοπληρωμένες και όχι ελκυστικές για τους ντόπιους».

Σε ένα άλλο σημείο αναφέρουν:« Τη δεκαετία 1998 -2008, που σημαδεύτηκε από την αύξηση και νομιμοποίηση του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ελλάδα, οι θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 541.000. Από αυτές, οι 322.000 αφορούσαν γυναίκες. Στο ίδιο διάστημα (1998-2008), ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν 3,5%  ενώ η ανεργία κινήθηκε πτωτικά από το 11,4% στο 7,9%.

Η συμβολή του μεταναστευτικού πληθυσμού στην αύξηση του ΑΕΠ, στη μείωση της ανεργίας και στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί σοβαρά...»

Βλ.« Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΝΤΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ».Εκδόσεις του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Συγγραφείς:Βασίλης Παπαστεργίου, Ελένη Τάκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook