Τριάντα ιστορίες για το φόβο: Ιστορία Τέταρτη -Ριζγκάρ

Ο Ριζγκάρ Καντίρ είναι Κούρδος, πρόσφυγας, από το Ιράκ. Ήρθε στην Ελλάδα το 1996. Εργάστηκε πολλά χρόνια ως πολιτικός μηχανικός και σήμερα είναι διερμηνέας για τους πρόσφυγες

|
SHARE THIS
0
SHARES

  Η ιστορία του Ριζγκάρ είναι η ιστορία όλων των Ιρακινών που ξεριζώθηκαν εξαιτίας του πολέμου του Σαντάμ: αγωνία, φόβος και αγώνας για επιβίωση.

   Νιώθει Έλληνας με «ρίζα» Κούρδου. Ο γιος του, την Ελλάδα ξέρει για πατρίδα. Οι ιστορίες των προσφύγων που έχει να μας διηγηθεί είναι σκληρές. Ο ίδιος ομολογεί ότι τον φοβίζουν τα κρούσματα του ρατσισμού. Θεωρεί όμως ότι έχει υποχρέωση να μείνει και να βοηθήσει όπως μπορεί τους Έλληνες, που πιστεύει ότι παραμένουν βαθιά ανθρώπινοι.

Info:Η Ελλάδα επί χρόνια είχε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής αιτημάτων ασύλου. Ενδεικτικά, το διάστημα 2004-2009 το ποσοστό αποδοχής αιτημάτων ασύλου ήταν σταθερά κάτω από το 1%.Την ίδια περίοδο στην Ευρώπη τα ποσοστά ήταν πολύ υψηλότερα φτάνοντας κατά μέσο όρο στο 17%.Έπειτα από τη διεθνή και την εσωτερική πίεση, ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει τη σύσταση ανεξάρτητης υπηρεσίας ασύλου. Η υπηρεσία άρχισε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2013. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα, με σημαντικότερο ότι η νέα υπηρεσία λειτουργεί μόνο στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι στην κατηγορία πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ανήκουν οι άνθρωποι που έχουν φύγει από τη χώρα τους υπό έκτακτες συνθήκες και κινδυνεύει η ζωή τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook