Εμβόλιο κατά της φυματίωσης ίσως προλαμβάνει τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Εμβόλιο που χορηγείται για τη φυματίωση ίσως βοηθά στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με μια ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

embolio-gia-ti-fumatiwsi-isws-prolambanei-ti-sklirunsi-kata-plakas
SHARE THIS
0
SHARES

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Σαπιέντζα στην Ρώμη, με επικεφαλής τον Δρ Τζιοβάνι Ριστόρι, χορήγησαν το εμβόλιο BCG σε 33 ανθρώπους που είχαν εμφανίσει τα πρώτα σημάδια της πολλαπλής σκλήρυνσης ενώ σε άλλα 40 άτομα χορήγησαν ένα εικονικό εμβόλιο.

Μετά από πέντε χρόνια, το 58% αυτών που είχαν κάνει το εμβόλιο της φυματίωσης, δεν είχαν αναπτύξει τη νόσο έναντι μόνο 30% όσων είχαν εμβολιαστεί με το ανενεργό εμβόλιο.

«Τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα, αλλά χρειάζεται περισσότερη χρειάζεται να γίνει, ώστε να μάθουμε περισσότερα για την ασφάλεια και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου», λέει . ο δρ Ριστόρι και τονίζει ότι «οι γιατροί δεν θα πρέπει ακόμα να αρχίσουν να κάνουν αυτό το εμβόλιο για την θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης».

Σκλήρυνση κατά πλάκας και εμβόλιο για τη φυματίωση

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του οργανισμού, καταστρέφοντας το μονωτικό-προστατευτικό περίβλημα, τη μυελίνη, των νευρικών κυττάρων.

Τα συμπτώματα -ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης- ποικίλουν από μουδιάσματα, κόπωση και έλλειψη ισορροπίας έως παράλυση και απώλεια όρασης. Περίπου οι μισοί άνθρωποι που εμφανίζουν κάποια αρχικά συμπτώματα, αναπτύσσουν σκλήρυνση κατά πλάκας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ σε ένα 10% των ασθενών η ασθένεια δεν εξελίσσεται περαιτέρω.

Το εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guerin) είναι ένα ζωντανό εμβόλιο κατά της φυματίωσης, το οποίο παράγεται από ένα εξασθενημένο στέλεχος του βακτηρίου Mycobacterium bovis που προκαλεί φυματίωση στα ζώα.

Τα βακτήρια δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν μόλυνση στον άνθρωπο, όμως ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημά του για να αντιμετωπίσει την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το BCG εδώ και 80 χρόνια είναι ένα από το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού των νεογέννητων σε πολλές χώρες.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook