Friend request pending

Όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή την απόρριψη στη ζωή μας κι έχουμε συμβιβαστεί μ’ αυτήν. Τι γίνεται όμως όταν μας απορρίπτουν και στα κοινωνικά δίκτυα;

friend-request-pending
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η απόρριψη είναι μια κατάσταση που κάθε ένας μας έχει αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή του: είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, είτε στο φιλικό περιβάλλον. Και μπορεί αυτό να πλήγωνε τα συναισθήματά σου στο παρελθόν, όμως τώρα πια υπάρχει το Facebook, το Twitter, το LinkedIn, το Instagram, το Pinterest και άλλες κοινωνικές πλατφόρμες στις οποίες μπορείς να νιώσεις «ολοκληρωμένος» και «γεμάτος». Ωστόσο κι αυτές κρύβουν πολλές δυνατότητες για να σε απορρίψουν... χωρίς να ‘χει διακοπεί η σύνδεση.

Για παράδειγμα, όταν ο «πρώην» σου αλλάζει το στάτους στο Facebook σε «single», αυτό δεν δηλώνει μόνο τον επίσημο χωρισμό, αλλά και τον δημόσιο χωρισμό, προσθέτοντας παραπάνω ντροπή και ταπείνωση σε μια ήδη οδυνηρή εμπειρία

Τα είδη της απόρριψης στα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να ποικίλουν σε σοβαρότητα, όπως και στην πραγματική ζωή. Και όπως και στην «αληθινή ζωή», ακόμα και μικρές απορρίψεις -όπως το να μην σου κάνουν like ή retweet οι φίλοι σου- μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές. Μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές απόρριψης είναι αυτή που γνωστοί ή συνάδελφοι δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα φιλίας στο Facebook ή δεν σ’ ακολουθούν, όπως εσύ, στο Twitter. Τα συναισθήματά σου μπορεί να πληγωθούν ιδιαίτερα σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου η έλλειψη αμοιβαιότητας οδηγεί στην απομόνωση, κάτι που στο παρελθόν ήταν πολύ σοβαρής μορφής κοινωνική τιμωρία.
Απ΄την άλλη πλευρά, ορισμένες απορρίψεις στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σκληρές και οδυνηρές. Για παράδειγμα, όταν ο «πρώην» σου αλλάζει το στάτους στο Facebook σε «single», αυτό δεν δηλώνει μόνο τον επίσημο χωρισμό, αλλά και τον δημόσιο χωρισμό, προσθέτοντας παραπάνω ντροπή και ταπείνωση σε μια ήδη οδυνηρή εμπειρία.

Οι έφηβοι πολλές φορές παρενοχλούνται από τους συμμαθητές τους στα κοινωνικά δίκτυα, με ενοχλητικά και σκληρά σχόλια, που έχουμε δει ήδη ότι μπορεί να τους οδηγήσουν ακόμα και στην αυτοκτονία, καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτή τη συναισθηματική πίεση.

Γιατί η απόρριψη πονάει τόσο πολύ...

Ένας από τους λόγους που η απόρριψη πονάει τόσο πολύ είναι γιατί, όταν μας απορρίπτουν, ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου, μ’ εκείνες που «σημαίνουν συναγερμό» όταν νιώθουμε φυσικό σωματικό πόνο. Γι’ αυτό νιώθεις σαν να σε μαχαιρώνουν στην καρδιά κάθε φορά που τσεκάρεις το feed του Facebook και οι φίλοι σου – που πάντα κάνεις like στα status τους – αγνοούν τα δικά σου ή όταν συνάδελφοι, των οποίων τους κύκλους γνωριμιών θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις όταν ψάχνεις για δουλειά, σ’ αγνοούν στο Linkedin. Γι’ αυτό νιώθεις θυμό όταν ένας κοντινός φίλος δεν σ’ ακολουθεί στο Twitter. Απλά είμαστε φτιαγμένοι έτσι. Τελικά, αν νιώθεις ευάλωτος και υπερευαίσθητος  -ακόμα και «αποτυχημένος»- όταν σε απορρίπτουν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι τέτοιος χαρακτήρας: απλά είσαι κατασκευασμένος, όποτε σ’ απορρίπτουν, ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα, να έχεις αυτά τα οδυνηρά συναισθήματα. 
Γιατί έχουμε την τάση να παρερμηνεύουμε τις online απορρίψεις

 Οπότε, μπορεί οι φίλοι σου να φαίνονται ενεργοί στο διαδίκτυο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε αγνοούν. Απλά δεν «βλέπουν» τις δικές σου ενημερώσεις.

Όταν κάποιος με τον οποίο έχεις σχέση, αλλάζει το στάτους του σε «single» στις κοινωνικές πλατφόρμες, είναι προφανές ότι στέλνει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα: απλά δεν είναι μαζί σου πια. Πολλές φορές ωστόσο, νιώθεις παραμελημένος, επειδή υποθέτεις ότι η αδράνεια κάποιου απέναντί σου, στέλνει ένα «μήνυμα» - κι αυτό είναι λάθος! Στην πραγματικότητα, το άτομο δεν προσπαθεί να σου πει κάτι, αλλά εσύ έχεις την τάση να «ψειρίζεις» τα πράγματα και να δίνεις περισσότερη βαρύτητα σε παραλείψεις απ’ ότι θα έπρεπε. 
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα διακεκομμένα και επιλεκτικά. Δεν έχουν απαντήσει στο αίτημά σου στο Linkedin γιατί έχουν να επισκεφτούν τη σελίδα μήνες. Ή κοιτάζουν το Facebook και το Twitter και ανταποκρίνονται σε ένα ή δύο «κολλητούς» τους, γιατί απλά είναι απασχολημένοι στη δουλειά ή το σχολείο τους. Ή μια νέα μητέρα απλά παρακολουθεί τις ενημερώσεις που μπορεί να τη βοηθήσουν για το μωρό της, ενώ εσύ πάλι μόλις έστειλες το γιο σου... φαντάρο! Οπότε, μπορεί οι φίλοι σου να φαίνονται ενεργοί στο διαδίκτυο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε αγνοούν. Απλά δεν «βλέπουν» τις δικές σου ενημερώσεις.

Χωρίς το σωστό hashtag το μήνυμά σου μπορεί να χαθεί

Στο Twitter πάλι, οι δημοσιεύσεις κάποιων ανθρώπων μπορεί να συμπέσουν με τόσες πολλές ακόμα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που κάποιος που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο hashtag να μην παρατηρεί οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή, χωρίς το σωστό hashtag το μήνυμά σου μπορεί να χαθεί μέσα σε ένα σωρό δεκάδων ή χιλιάδων μηνυμάτων.
Επίσης, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα με συγκεκριμένο τρόπο: μπορεί να ανταποκρίνονται μόνο σ’ αυτούς που τακτικά «μοιράζουν» τα μηνύματα και τις δημοσιεύσεις τους, απ’ ότι εσύ που είσαι περιστασιακός χρήστης. Μπορεί δηλαδή να γνωριστήκατε σε μια κοινωνική εκδήλωση και να υπήρξαν πολύ προσηνείς μαζί σου, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα έχουν την ίδια συμπεριφορά στα κοινωνικά δίκτυα που μοιάζουν πλέον να είναι περισσότερο «επαγγελματικές» πλατφόρμες.
Με λίγα λόγια, αν και θα μπορούσες να έχεις χίλιους λόγους για να νιώθεις απόρριψη στα κοινωνικά δίκτυα, τις 999 φορές, ο λόγος δεν είναι προσωπικός. Και το χειρότερο είναι ότι, γι’ αυτήν την απίθανη περίπτωση, μπορεί να πληγωθείς χωρίς λόγο, να καταλήξεις σε λάθος συμπεράσματα και να χαλάσεις τις φιλίες σου βλέποντας προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.
Και το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι δεν έχεις τις πληροφορίες για το τι μπορεί να συμβαίνει στην πραγματική ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Οπότε, δώσε στους άλλους το δικαίωμα της αμφιβολίας κι αν νιώθεις ανήσυχα για μια σχέση σου στείλε στον άλλον ένα μήνυμα ή ένα email «γεια σου, τι κάνεις»; Το πιθανότερο είναι ότι η απάντησή του θα σε διαβεβαιώσει ότι όλα είναι καλά ανάμεσά σας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook