Η επιστήμη τους έδωσε πίσω το γυναικείο φύλο

Tέσσερις έφηβες που γεννήθηκαν χωρίς κόλπο, μήτρα και ωοθήκες μπορούν πλέον μετά την εμφύτευση τεχνητού κόλπου να κάνουν σεξ και να έχουν οργασμό αλλά όχι να τεκνοποιήσουν

i-epistimi-tous-edwse-pisw-to-gunaikeio-fulo
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η επιστήμη δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Αυτή τη φορά επιστήμονες στο Μεξικό μετά από πολυετή προσπάθεια, κατάφεραν με επιτυχία να εμφυτεύσουν σε γυναίκες τεχνητούς κόλπους που κατασκεύασαν σε εργαστήρια.

Το πρόβλημα δεν γίνεται αντιληπτό παρά μόνο όταν μια γυναίκα δοκιμάσει να έρθει σε σεξουαλική επαφή ή όταν θελήσει να ανακαλύψει γιατί δεν έχει περίοδο ακόμα

Οι τεχνητοί κόλποι έχουν ήδη εμφυτευθεί σε 4 νεαρά κορίτσια, και απ' ότι φαίνεται λειτουργούν φυσιολογικά.

Οι νεαρές κοπέλες είχαν γεννηθεί με με το σύνδρομο του Mayer - Rokitansky - Küster - Hauser (MRKH), (συγγενής απλασία η αγενεσία κόλπου) μια σπάνια γενετική πάθηση όπου ο κόλπος και η μήτρα είτε είναι υποαναπτυγμένες είτε δεν υπάρχουν καθόλου. Το σύνδρομο αυτό οφείλεται στη μετάλλαξη ενός χρωμοσώματος και σε κάποιες μορφές του μπορεί να λείπει μόνο ο κόλπος ή να είναι πολύ μικρός ή να λείπει μόνο η μήτρα. Το παράδοξο είναι ότι εξωτερικά τα όργανα φαίνονται φυσιολογικά, ως εκ τούτου το πρόβλημα δεν γίνεται αντιληπτό παρά μόνο όταν μια γυναίκα δοκιμάσει να έρθει σε σεξουαλική επαφή ή όταν θελήσει να ανακαλύψει γιατί δεν έχει περίοδο ακόμα.

 

Η χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης των εμφυτευμάτων πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Ιουνίου 2005 και Οκτωβρίου του 2008, ενώ σήμερα, οκτώ χρόνια αργότερα, τα νέα όργανα των κοριτσιών λειτουργούν φυσιολογικά.

Οι επιστήμονες πήραν κύτταρα από το αιδοίο της κάθε ασθενούς, και τα καλλιέργησαν. Στη συνέχεια δημιούργησαν τα κολπικά όργανα και τα τοποθέτησαν μέσα θερμοκοιτίδες για να ωριμάσουν.

Η Atlantida - Raya Rivera, επικεφαλής και διευθύντρια της μελέτης, δήλωσε: «Οι βιοψίες ιστών, η μαγνητική τομογραφία και οι εσωτερικές εξετάσεις έδειξαν ότι τα τεχνητά αιδοία είναι παρόμοια σε όψη και λειτουργία με τα φυσικά».

Ελπίζεται παρόμοιες τεχνικές θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για την ανακατασκευή κόλπων μετά από τραυματισμό ή ασθένεια.

«Μπορούν να κάνουν σεξ και να έχουν οργασμό»

«Πλέον, οι τεχνητοί κόλποι λειτουργούν κανονικά και οι γυναίκες αυτές είναι σε θέση να βιώσουν την σεξουαλική επιθυμία, να κάνουν σεξ και να φτάσουν ακόμη και οργασμό. Ωστόσο, δεν θα τους επιτρέψει να φέρουν παιδιά στον κόσμο» αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Μοιάζει απίστευτο ότι όλο αυτό έγινε σε ένα εργαστήριο» δήλωσε μία από τις γυναίκες που έλαβαν τη θεραπεία σε μια τηλεοπτική συνέντευξη. Η νεαρή κοπέλα, της οποίας το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό, είπε ότι ελπίζει και άλλα κορίτσια με το σύνδρομο του MRKH θα μάθουν για αυτή τη θεραπεία: «Η ζωή δεν τελειώνει γνωρίζοντας ότι έχεις την ασθένεια» είπε , «γιατί υπάρχει μια θεραπεία η οποία μπορεί να σου χαρίσει μια φυσιολογική ζωή.»

Η ίδια ομάδα είχε χρησιμοποιήσει το 1998 την ίδια τεχνική για την εμφύτευση τεχνητής κύστης σε εννέα παιδιά. Από τότε, υπάρχει επίσης η εμφύτευση τεχνητής ουρήθρας σε νεαρά αγόρια.

«Εχω την κατάρα του συνδρόμου του MRKH»

«Εχω την κατάρα του συνδρόμου του MRKH»

Σε ηλικία 17 ετών η Τζακι Μπεκ επισκέφθηκε τον γιατρό της μετά από πόνους στη μέση της. Έκπληκτη, έμαθε λίγο μετά ότι δεν έχει άνοιγμα κόλπου, μήτρα και ωοθήκες.

Μέχρι τότε δεν είχε απευθυνθεί σε γιατρό παρόλο που δεν είχε έμμηνο ρύση. Οι εξετάσεις διέγνωσαν ότι πάσχει από το σπάνιο σύνδρομο που MRKH.

Η Τζακι ένιωσε σαν φρικιό όταν έμαθε τη διάγνωση

«Όλα όσα είχα ονειρευτεί να κάνω στη ζωή μου, τώρα απλώς δεν μπορώ να τα κάνω. Μέχρι να μάθω το πρόβλημά μου ένιωθα σαν τις υπόλοιπες γυναίκες. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Ποτέ δεν θεώρησα ότι είμαι διαφορετική από κάθε άλλη γυναίκα και τα νέα πραγματικά με σόκαραν. Δεν μπορούσα να πιστέψω όσα άκουγα. Ντρεπόμουν μέχρι και να μιλήσω στη μητέρα μου, για να την ενημερώσω της έστειλα email».

Για όλες τις κοπέλες σαν την Τζακι, πλέον υπάρχει ελπίδα.

Η βασίλισσα Αμαλία έπασχε από το σύνδρομο απλασίας κόλπου και γι' αυτό δεν έκανε ποτέ παιδιά

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το συγκεκριμένο σύνδρομο έπασχε και η βασίλισσα Αμαλία της Ελλάδας. Η σύζυγος του βασιλιά Όθωνα, αποδείχθηκε ότι έπασχε από το συγκεκριμένο σύνδρομο μετά θάνατον και γι' αυτό άλλωστε δεν έκανε ποτέ παιδιά.

Μάλιστα, τότε οι γιατροί δεν γνώριζαν την ασθένεια και πίστευαν ότι αντιμετωπίζοντας την στενότητα της εισόδου, με διαστολή του στομίου με προπαρασκευασμένους σπόγγους, θα θεράπευαν και τη χρόνια ευαισθησία των έξω γεννητικών οργάνων, ώστε να επιτευχθεί η σύλληψη.

Επίσης έχουν διατυπωθεί οι υποθέσεις ότι η Ιωάννα της Λοραίνης (1412) και η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ (1533-1603) έπασχαν από τη συγκεκριμένη νόσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook