Η ομάδα αίματος συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής

Νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι οι ομάδες αίματος σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το προσδόκιμο ζωής και διάφορες νόσους. Δείτε τι δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine.

i-omada-aimatos-sundeetai-me-to-prosdokimo-zwis
SHARE THIS
0
SHARES

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της έρευνας, παρακολούθησαν για επτά χρόνια περίπου 50.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους από το βορειοανατολικό Ιράν.

Εν αντιθέσει με προηγούμενες μελέτες που είχαν αναδείξει τη σχέση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου με ομάδες αίματος, αλλά και τη καρδιαγγειακή νόσο, αυτή τη φορά επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ομάδα αίματος ασκεί επιρροή στο προσδόκιμο ζωής.

Από την πολυετή έρευνα προέκυψε ότι οι άνθρωποι που έχουν ομάδες αίματος Α, Β ή ΑΒ Rh έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με εκείνους που έχουν ομάδα αίματος Ο Rh. Ειδικότερα, όσοι δεν είχαν ομάδα αίματος Ο, είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης και 15% επιπλέον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Η σχέση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και προσδόκιμο ζωής επιβεβαιώθηκε ακόμη κι όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες σχετικοί με την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, τη εθνικότητα και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Ακόμη, οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α Rh έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και LDL, γεγονός που εν μέρει μπορεί να δικαιολογήσει και τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Ενώ, όσοι δεν είχαν ομάδα αίματος O Rh είχαν επίσης αυξημένη τάση θρόμβωσης που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.

O Δρ Αρας Ετεμαντί επισήμανε πως όσοι δεν έχουν ομάδα αίματος Ο δεν θα πρέπει να θεωρούν τη μοίρα τους προδιαγεγραμμένη, αφού το προσδόκιμο επηρεάζεται και από πολλούς παράγοντες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook