Η Παιδιατρική Ακτινολογία στην Παιδιατρική Ογκολογία

Ο παιδιατρικός καρκίνος παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με τον καρκίνο των ενηλίκων στην ιστολογία, βιολογία, επιδημιολογία αλλά και στην πρόγνωση

i-paidiatriki-aktinologia-stin-paidiatriki-ogkologia
SHARE THIS
0
SHARES

Ο παιδιατρικός πληθυσμός παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες στη φυσιολογία και την παθολογία καθώς τα παιδιά δεν είναι μικρού μεγέθους ενήλικες.

Έτσι, η απεικόνιση στην Παιδιατρική Ογκολογία συνδυάζεται με πολλές προκλήσεις: Η μεγαλύτερη δυσκολία στην απεικόνιση των μικρών ασθενών είναι να εξασφαλίσει ο παιδοακτινολόγος τη συνεργασία τους και να καταφέρει να ξεπεράσει τη δικαιολογημένη δυσπιστία και αγωνία, τόσο στους μικρούς ασθενείς όσο και στους γονείς.

Η απεικόνιση των παιδιών τεχνικά είναι απαιτητική αφού χρειάζονται εξετάσεις υψηλής ποιότητας, χωρίς τεχνητά σφάλματα από κίνηση και μειωμένη συνεργασία, ενώ συχνά τα όργανα που απεικονίζουμε είναι μικρά σε μέγεθος. Αυτά τα εμπόδια ξεπερνιούνται με χορήγηση καταστολής στα μικρά παιδιά και την εφαρμογή μοντέρνων και γρήγορων τεχνικών.

Οι παιδοακτινολόγοι πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους της ιοντίζουσας ακτινοβολίας, που είναι μεγαλύτεροι στο παιδί που αναπτύσσεται και να προσπαθούν να προτείνουν τρόπους απεικόνισης που δεν έχουν ακτινοβολία (υπέρηχους, μαγνητική τομογραφία). Όταν δε είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί κάποια μέθοδος με ακτινοβολία (ακτινογραφία, αξονική τομογραφία), προσαρμόζουν τα πρωτόκολλα στο «μέγεθος» του παιδιού που εξετάζουν, ώστε να επιβαρυνθεί με τη λιγότερη δυνατή ακτινοβολία.

Ο παιδιατρικός καρκίνος παρουσιάζει πολλαπλές διαφορές σε σχέση με τον καρκίνο των ενηλίκων στην ιστολογία, βιολογία, επιδημιολογία, την κλινική παρουσίαση, ανταπόκριση στη θεραπεία αλλά και στην πρόγνωση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στην απεικόνιση στην Παιδιατρική Ογκολογία είναι η εφαρμογή της πιο κατάλληλης απεικονιστικής μεθόδου με τη λιγότερη ακτινοβολία, στόχος ουσιαστικός καθώς τα παιδιά που ξεπερνούν τη νόσο τους και επιβιώνουν, γίνονται ολοένα και περισσότερα. Στα παιδιά η μείωση της επιβάρυνσης σε ακτινοβολία είναι ύψιστης σημασίας, καθώς οι ιστοί τους είναι ταχέως αναπτυσσόμενοι και μέχρι και 10 φορές πιο ευαίσθητοι στις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας.    

Η τεχνολογική πρόοδος στην παιδιατρική ακτινολογία, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρόοδος στη Μαγνητική Τομογραφία, έχει επιτρέψει την ακριβέστερη εκτίμηση του παιδιατρικού καρκίνου τόσο στην αρχική διάγνωση και σταδιοποίηση, όσο και στην παρακολούθηση και την εκτίμηση της ανταπόκρισης στην αγωγή. Έχει σημασία όσοι ασχολούνται με παιδιά να κατέχουν τις βασικές διαφορές που τα χαρακτηρίζουν σε σχέση με τους ενήλικες και να εστιάζουν στην ασφάλεια της μακροχρόνιας παρακολούθησης, αποφεύγοντας, όταν είναι δυνατό, την ιοντίζουσα ακτινοβολία.

 

Γεωργία Παπαϊωάννου, Ακτινοδιαγνώστης
Διευθύντρια Τμήματος Παιδιατρικής Ακτινολογίας ΜΗΤΕΡΑ

 

 

Όμιλος ΥΓΕΙΑ:  Τα πάντα για την Ογκολογία

Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ ηγείται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, προσφέροντας τις πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές ιατρικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει συνεχή και ολοκληρωμένη υποστήριξη του ογκολογικού ασθενή και της οικογένειάς του.

Όλα τα τμήματα και οι κλινικές των Νοσοκομείων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, προκειμένου να παρέχουν ολοκληρωμένη ογκολογική φροντίδα, από το στάδιο της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης έως την εξειδικευμένη θεραπεία, παρακολούθηση και την παρηγορητική - ανακουφιστική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Συμβούλιο γίνεται εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και την ίαση.

Οι πλέον οργανωμένες ογκολογικές κλινικές, τα υπερσύγχρονα τμήματα απεικόνισης, διάγνωσης και θεραπείας, το state-of-the-art Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-Knife και το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων και Εφήβων σε συνδυασμό με τον τελευταίας γενιάς  τεχνολογικό  εξοπλισμό και το κορυφαίο επιστημονικό & νοσηλευτικό προσωπικό,  συνθέτουν τον Τομέα Ογκολογίας του Όμιλου ΥΓΕΙΑ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο  Όμιλος ΥΓΕΙΑ, σας προσκαλεί στην εκδήλωση «All About Oncology» την Τέταρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 17:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Χρ. Λαμπράκη, όπου θα παρουσιάσει το ευρύ φάσμα υπηρεσιών που διαθέτει στον Τομέα της Ογκολογίας. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κορυφαίοι στον τομέα τους επιστήμονες θα αναπτύξουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον Τομέα της Ογκολογίας.

Ελεύθερη Είσοδος
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6867229.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook