Η παράδοξα υγιεινή γαλλική διατροφή που τρελαίνει τους επιστήμονες

Ποιων χωρών η διατροφή υπόσχεται μακροζωία; Και γιατί η γαλλική διατροφή με τα κρουασάν και τα τυριά θεωρείται υγιεινή; Το μυστήριο λύθηκε...

i-paradoksa-ugieini-galliki-diatrofi-pou-trelainei-tous-epistimones
|
SHARE THIS
0
SHARES

Καθώς τα παγκόσμια ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστά την προσοχή όλων σε αυτή τη νόσο.

Περίπου 422 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με διαβήτη, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με το 1980.

Ενώ ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση πάθηση η οποία συχνά είναι κληρονομική, ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο κοινή και μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η ηλικία, που εμποδίζουν το πάγκρεας από το να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να επεξεργαστεί τη ζάχαρη.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο υγιεινές διατροφές στον κόσμο, που βοηθούν στον εξορκισμό χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης. Μεταξύ αυτών και η παράδοξα υγιεινή γαλλική κουζίνα που τρελαίνει τους επιστήμονες...

Η μεσογειακή διατροφή

 

Με τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς, το κόκκινο κρασί, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και το ελαιόλαδο ως τις κύριες πηγές λίπους της, η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή ως μία από τις πιο υγιεινές παγκοσμίως.

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη από την κατανάλωση αυτού του φαινομενικά μαγικού συνδυασμού τροφίμων, συνδέοντάς την με καλύτερη γενική υγεία και μειωμένες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτης τύπου 2 και άνοια.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, με έμφαση στα μούρα και τις φράουλες, μπορεί να προστατεύσει ακόμα και από το Αλτσχάιμερ.

Οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με την καλή υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία. Παράλληλα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία ως γνωστό αυξάνουν την καλή χοληστερόλη η οποία προστατεύει την καρδιά.

Η γιαπωνέζικη διατροφή

 

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας έχει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο. Μια πρόσφατη μελέτη εντοπίσε ότι αυτό οφείλεται στην υψηλή σε ορισμένους υδατάνθρακες, λαχανικά, φρούτα καθώς και τα ψάρια και κρέας, διατροφή τους.

Το 2005 η γιαπωνέζικη κυβέρνηση εξέδωσε έναν συνιστώμενο οδηγό τροφίμων, ο οποίος ενθάρρυνε τον πληθυσμό να ακολουθεί διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλή σε υδατάνθρακες που προέρχονται από το ρύζι και τα λαχανικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν αυτό τον οδηγό είχαν 15% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, και ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν παθήσεις που συνδέονται με τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Παράλληλα, η ιαπωνική διατροφή περιλαμβάνει αρκετό τσάι και νερό, αντί των επεξεργασμένων ποτών και αναψυκτικών.

Η σκανδιναβική διατροφή

 

Οι σκανδιναβικές χώρες όπως Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία και Ισλανδία, καταναλώνουν συνήθως ψωμί σίκαλης, λιπαρά ψάρια, ντόπια φρούτα (όπως rose hip), ρίζες λαχανικών, γάλα και τυρί που έχει υποστεί ζύμωση.

Μια πρόσφατη μελέτη της «The American Journal of Clinical Nutrition» έδειξε ότι μια τέτοια δίαιτα ήταν συγκρίσιμη με τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, και διαπίστωσε ότι μείωνε τις φλεγμονές που συνδέονται με χρόνιες παθήσεις και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η σκανδιναβική διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε ζάχαρη και περιέχει άφθονα φρούτα και λαχανικά. Παράλληλα, οι Σκανδιναβοί καταναλώνουν λιγότερα πιάτα με βάση το κρέας και λιγότερα επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η διατροφή της Δυτικής Αφρικής

 

Ανθρωποι που ζουν στο Μάλι, το Τσαντ, τη Σενεγάλη και τη Σιέρα Λεόνε βρέθηκαν να κερδίζουν ακόμα και τους Ιάπωνες στο θέμα της υγιεινής διατροφής σε πρόσφατη μελέτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, οι οποίοι αξιολόγησαν την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ωμέγα-3, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή της Δυτικής Αφρικής έχει την υψηλότερη κατάταξη.

Τα τρόφιμα στη Δυτική Αφρική ποικίλλουν σημαντικά ανάμεσα στις 16 χώρες, αλλά όλες οι κουζίνες περιλαμβάνουν ρύζι Jollof (ή ρύζι από τη Νιγηρία), groundnut stew (ένα είδος στιφάδου με λαχανικά και φιστικοβούτυρο), αποξηραμένα και καπνιστά ψάρια και γλυκοπατάτες.

Αυτή η δίαιτα είναι πλούσια σε δημητριακά, άπαχο κρέας, λαχανικά και περιλαμβάνει πολύ λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα από τις δυτικές χώρες, με αποτέλεσμα να μειώνει τα ποσοστά της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Η γαλλική διατροφή

 

Υπάρχει ένα παράδοξο στη γαλλική διατροφή που προκαλεί μεγάλη αμηχανία τους επιστήμονες. Πώς μπορεί ένα έθνος που τρώει πολλά τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά όπως το τυρί να έχει τόσο χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας;

Μια μελέτη έδειξε ότι το κλειδί είναι η ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνονται. Ενώ η γαλλική διατροφή ξεχειλίζει σε κρουασάν, πλούσια σε λιπαριά τυριά και κρέατα, τα καταλώνουν σε μικρές μερίδες.

Τη στιγμή που οι μερίδες των εστιατορίων στο Παρίσι είναι περίπου 277 γρ. στη Φιλαδέλφεια ή στο Λονδίνο, τα πιάτα των πελατών γεμίζουν με περίπου 346 γρ. φαγητού. Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής ποιότητας που είναι εύγευστα ενδέχεται να συμβάλει στον περιορισμό του αισθήματος της στέρησης και την αποφυγή της υπερκατανάλωσης φαγητού.

Η γαλλική δίαιτα περιέχει τυρί, ψωμί και κρασί. Ωστόσο, το μέγεθος της μερίδας είναι πολύ μικρότερο από των Βρετανών και των Αμερικανών και η συνολική πρόσληψη των θερμίδων πολύ χαμηλότερη.

Το κοινό σημείο αυτών των διατροφών

Αυτό που συνδέει και τις 5 αυτές διατροφές είναι το γεγονός ότι περιλαμβάνουν άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια και όσπρια. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντική η κατανάλωση καλών λιπαρών, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η κατανάλωση ψαριού και μικρών ποσοτήτων άπαχου κρέατος.

Όσο για το ποτό, πιο ορθή επιλογή είναι το νερό ή το τσάι και το κρασί ως συνοδευτικό για κάποια γεύματα.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook