Καρκίνος μαστού: Η σημασία της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου

Η Αλεξάνδρα Αθανασίου, Διευθύντρια του Απεικονιστικού Τμήματος Μαστού του ΜΗΤΕΡΑ, μιλά στο TheTOC.

SHARE THIS
0
SHARES

Ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και η κ. Αλεξάνδρα Αθανασίου, η οποία είναι Διευθύντρια του Απεικονιστικού Τμήματος του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού, μιλά στο TheTOC τόσο για τη μεγάλη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου, όσο και για τη συχνότητα που πρέπει να διενεργείται. Παράλληλα, τονίζει ότι η πρόοδος στη διάγνωση και στη διαχείριση του Καρκίνου του Μαστού είναι πλέον τεράστια και πρέπει να «αποδαιμονοποιήσουμε» τη νόσο. 

Στη συνέντευξη που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο, η κ. Αθανασίου μιλά μεταξύ άλλων: 

Για τη μεγάλη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου 

Ο προσυμπτωματικός απεικονιστικός έλεγχος μαστού αναφέρεται στη διενέργεια εξετάσεων προτού εμφανιστούν συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο. Ο απώτερος στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Oι καρκίνοι που ανιχνεύονται μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) είναι μικρότερου μεγέθους από τους συμπτωματικούς καρκίνους, οι οποίοι είναι ψηλαφητοί, μεγαλύτεροι σε μέγεθος και ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάστασής τους εκτός μαστού.  

Για τους μύθους και τις αλήθειες για τη μαστογραφία 

Αν και ακούγονται πολλά για τη μαστογραφία η κ. Αθανασίου τονίζει ότι παραμένει η πρώτη εξέταση απεικόνισης μαστού, καθώς είναι η μόνη που έχει τεκμηριωθεί από τυχαιοποιημένες πολυκεντρικές μέλέτες ότι μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού, λόγω της έγκαιρης πρώιμης διάγνωσης. 

Προσθέτει δε ότι η σύγχρονη ψηφιακή μαστογραφία χρησιμοποιεί πλέον ελάχιστη δόση ακτινοβολίας, ενώ η συμπίεση των μαστών είναι η ελάχιστη απαραίτητη ώστε να αναλυθεί ικανοποιητικά ο μαζικός αδένας. 

Για τη συχνότητα που πρέπει να γίνεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος 

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η πρώτη μαστογραφία γίνεται γύρω στα 40, αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι (π.χ. οικογενειακό ιστορικό) και κατόπιν σε ετήσια βάση. 

Μάλιστα, ο μαστογραφικός προσυμπτωματικός έλγχος πρέπει να συνεχίζεται ακόμα και σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι που να αντιτίθενται στην διενέργειά του. 

Να αποδαιμονοποιήσουμε τον καρκίνο του μαστού

Οσο για το μήνυμα που θέλει να περάσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, η κ. Αθανασίου, τονίζει ότι σήμερα η πρόοδος στη διάγνωση και στη διαχείριση του Καρκίνου του Μαστού είναι πλέον τεράστια και πρέπει να αποδαιμονοποιήσουμε αυτή τη νόσο. 

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Αθανασίου στο βίντεο. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Τμήμα Aπεικόνισης Μαστού του ΜΗΤΕΡΑπατήστε εδώ.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook