Κίνδυνος: Πίνουμε νερό από μπουκάλι που έχει μείνει ώρες στον ήλιο;

Υπάρχει πιθανότητα καρκινοπάθειας και άλλων βλαβερών συμπτωμάτων όταν πίνουμε νερό από πλαστικό μπουκάλι που έχει μείνει πολλές ώρες σε υψηλές θερμοκρασίες;

kindunos-pinoume-nero-apo-mpoukali-pou-exei-meinei-wres-ston-ilio
SHARE THIS
0
SHARES


   Μετατρέπονται σε … τοξικές βόμβες τα πλαστικά μπουκάλια με νερό τα οποία έχουν μείνει στον ήλιο ή στο αυτοκίνητο σε υψηλή θερμοκρασία για πολλή ώρα; Μπορεί η πληροφορία ότι μια τέτοια περίπτωση εγκυμονεί σοβαρα προβλήματα υγείας και καρκίνο να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να σκεφτούμε και να ελέγξουμε κάποια πράγματα πριν ανοίξουμε και πιούμε ένα μπουκάλι με νερό που έχει πυρακτωθεί στον καύσωνα.

Από τι είναι φτιαγμένο ένα πλαστικό μπουκάλι; 

  Κάποια από τα πλαστικά μπουκάλια νερού κατασκευάζονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (polyethylene terephthalate), ένα υλικό που χρησιμοποιείται για πολλές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καθώς είναι ελαφρύ και ανθεκτικό.

  Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που θα πρέπει να προσέξετε είναι αν το πλαστικό μπουκάλι με το νερό σας περιέχει τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, επίσης γνωστό ως ΡΕΤ. Μπορείτε να δείτε εάν ένα μπουκάλι είναι περιέχει PET, από τον αριθμό «1» μέσα σε ένα τρίγωνο στο κάτω μέρος του δοχείου. Τα μπουκάλια νερού από ΡΕΤ δεν περιέχουν την ουσία DEHA (di-ethylhexyl adipate), ένα από τα συστατικά που πολλοί πιστεύουν ότι εκλύονται στο νερό, όταν το μπουκάλι αλλοιωθεί από την ζέστη. Καμία ρυθμιστική αρχή υγείας δεν κατατάσσει το DEHA ως καρκινογόνο παράγοντα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Τα πλαστικά μπουκάλια, επίσης, δεν περιέχουν διοξίνη, που έχει συνδεθεί με εκδήλωση καρκίνου σε κάποιες περιπτώσεις.

Μπορεί η έκθεση ενός μπουκαλιού στον ήλιο να αφήσει επικίνδυνα χημικά; 

  Η έκθεση ενός μπουκαλιού στον ήλιο για πολλές ώρες μπορεί να αλλάξει την γεύση και τη μυρωδιά του νερού, ωστόσο είναι μάλλον απίθανο να αφήσει επικίνδυνα χημικά να «ξεπλυθούν» στο νερό σύμφωνα με διεθνή κέντρα που έχουν δημιουργηθεί για την ασφάλεια των όσων καταναλώνουμε. Τα μπουκάλια που είναι φτιαγμένα από PET απελευθερώνουν πολύ μικρές ποσότητες αντιμονίου, ενός σκληρού μετάλλου, και σε ποσότητες κάτω από το επίπεδο της ασφαλούς πόσης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 Ωστόσο, υπάρχει ένας υπαρκτός κίνδυνος για την επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού μπουκαλιού νερού, αφού έχει μείνει στον ήλιο για μέρες. Αυτός ο κίνδυνος πηγάζει από την πιθανότητα ανάπτυξης βακτηριδίων στο μπουκάλι. Για να μην αναπτυχθούν βακτηρίδια ή θα πρέπει να μην ανοίξετε το μπουκάλι πριν το πιείτε (όλο) ή αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξανά τα μπουκάλια, πρέπει να τα πλένετε καλά για να μην μείνουν τα βακτηρίδια στο μπουκάλι και πολλαπλασιαστούν.

Πηγή: www.livestrong.com 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook