Μονοκλωνικό αντίσωμα "φέρνει" ύφεση διαρκείας του AIDS

Ισχυροποιείται το ανθρώπινο οπλοστάσιο κατά του θανατηφόρου ιού HIV.

monoklwniko-antiswma-fernei-ufesi-diarkeias-tou-aids
SHARE THIS
0
SHARES

Ισχυροποιείται το ανθρώπινο οπλοστάσιο κατά του θανατηφόρου ιού HIV. Αμερικανοί επιστήμονες έχουν βάσιμες ελπίδες ότι βρίσκονται κοντά σε θεραπεία η οποία θα πετυχαίνει ύφεση διαρκείας του ιού HIV στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έχουν μάλιστα τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς κατάφεραν για πρώτη φορά κάτι τέτοιο σε μαϊμούδες που έπασχαν από τον ιό SIV, που είναι ο αντίστοιχος του HIV για τα πιθηκοειδή.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Science, η νέα μέθοδος βασίζεται σε θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα και πιθανότατα στο μέλλον θα καταστήσει περιττή τη σημερινή αγωγή με αντιρετροϊκά φάρμακα

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι στην Ατλάντα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανοσολογίας Αφτάμπ Ανσάρι, υποστηρίζουν ότι μετά τρεις μήνες θεραπείας με το μονοκλωνικό αντίσωμα, τα πειραματόζωα σταμάτησαν την αγωγή και τα επίπεδα του ιού SIV στο σώμα τους ήταν τόσο χαμηλά, που ήταν μη ανιχνεύσιμα, ενώ παρέμειναν έτσι για την επόμενη διετία.

Αν και δεν έχει διερευνηθεί ακόμα εάν οι μαϊμούδες μπορούσαν πλέον να μεταδώσουν το ιό, μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι αν ο ιός HIV είναι μη ανιχνεύσιμος, η μεταδοτικότητά του μειώνεται σχεδόν κατά 100%

 Το αντίσωμα μπλοκάρει την πρωτεΐνη α4β7, την οποία ο ιός HIV χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στα ανοσοποιητικά κύτταρα του εντέρου. Το φάρμακο είναι μεν ελπιδοφόρο, αλλά, όπως παραδέχθηκε ο Δρ Ανσάρι, κανείς προς το παρόν δεν ξέρει κατά πόσο αυτό που έγινε στον ιό SIV, θα γίνει και στον ιό HIV, ιδίως σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί εδώ και χρόνια.

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι αν ο ιός HIV είναι μη ανιχνεύσιμος, η μεταδοτικότητά του μειώνεται σχεδόν κατά 100%
 

Και άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το επίτευγμα στα πειραματόζωα -που ισοδυναμεί με «λειτουργική» θεραπεία- πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιφύλαξη, επειδή δεν σημαίνει ότι θα «μεταφραστεί» κατ' ανάγκη και στους ασθενείς με AIDS. Όμως, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι όντως μπορεί σε μερικά χρόνια να οδηγήσει σε μια νέα γρήγορη θεραπεία, που θα απαλλάξει τουλάχιστον μερικούς ασθενείς από τη συνεχή λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων για τον έλεγχο του ιού HIV. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα υπάρχοντα θεραπευτικά σχήματα κατά του AIDS κρατούν τον ιό HIV υπό έλεγχο, αλλά εάν οι ασθενείς σταματήσουν την αγωγή τότε η κατάσταση γίνεται και πάλι ανεξέλεγκτη.

Επιπλέον η μακροχρόνια αγωγή εμπεριέχει και τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην θεραπεία, γι' αυτό στόχος παραμένει μια θεραπεία που να οδηγεί σε μόνιμη ύφεση τον ιό HIV και σε απαλλαγή του ασθενή από την καθημερινή φαρμακευτική αγωγή.

Πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει κλινική δοκιμή σε 20 ασθενείς, διάρκειας 30 εβδομάδων, με πρωτοβουλία του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ, με την δραστική ουσία vedolizumab, που περιέχει ένα παρεμφερές αντίσωμα και χρησιμοποιείται για γαστρεντερικές παθήσεις. 

Τα αρχικά αποτελέσματα της δοκιμής, που θα ελέγξει αν η νέα θεραπεία είναι ασφαλής σε ανθρώπους, αναμένονται στο τέλος του 2017. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook