Οι ντομάτες κατά του καρκίνου του προστάτη

Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ντομάτας, ενός από τα βασικότερα τρόφιμα της μεσογειακής μας διατροφής.

oi-ntomates-kata-tou-karkinou-tou-prostati
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ εξέτασαν το διαιτολόγιο 1.800 ανδρών, ηλικίας 50 έως 69 ετών και κατέληξαν σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με την κατανάλωση ντομάτας. Οι αναλύσεις των ερευνών έδειξαν πως όσοι κατανάλωναν 10 μερίδες ντομάτας την εβδομάδα – από ωμές μέχρι και σε σάλτσα στα φαγητά- μείωσαν τον κίνδυνο να νοσήσουν από τον καρκίνο του προστάτη κατά 18%, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερες ή και καθόλου. Αυτό οφείλεται στις ευεργετικές ιδιότητες ενός βασικού συστατικού που βρίσκεται στον καρπό της ντομάτας, το λεγόμενο λυκοπένιο.

Επίσης οι ερευνητές τόνισαν πως οι άνδρες που έχουν εντάξει στη διατροφή τους πέντε ή και παραπάνω μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, παρουσιάζουν 24% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με όσους καταναλώνουν λιγότερες.

Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, αποτελεί την πιο κοινή μορφή της ασθένειας στους άνδρες, με 41.700 καταγραφές νέων περιπτώσεων και 10.700 θανάτους κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για το λόγο αυτό, η προτροπή των επιστημόνων είναι η κατανάλωση 10 μερίδων ντομάτας την εβδομάδα – που ισοδυναμεί με 150 γραμμάρια ωμής ντομάτας ή ένα ποτήρι ντοματοχυμού- καθώς και η ένταξη της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα των αντρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook