Οι ντομάτες προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού

Μερικές ντομάτες την ημέρα μπορεί να προστατεύουν τις γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση από την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

oi-ntomates-prostateuoun-apo-ton-karkino-tou-mastou
SHARE THIS
0
SHARES

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Νιου Τζέρσι, πραγματοποίησαν μελέτη σε 70 γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών και βρήκαν ότι η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας ή και προϊόντων ντομάτας οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή της ορμόνης αδιπονεκτίνη η οποία πιστεύεται ότι προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.

Η αδιπονεκτίνη είναι μία ορμόνη που παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων του σωματικού λίπους και στην παχυσαρκία.

Προγενέστερες μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι η λυκοπένη καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Σαφή οφέλη

Τα οφέλη από την κατανάλωση άφθονης ποσότητας ντομάτας και προϊόντων ντομάτας, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, ήταν σαφή στην μελέτη μας,είπαν οι ερευνητές.

Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένη (ή λυκοπένιο) - μία αντιοξειδωτική ουσία που προσδίδει στη τομάτα το κόκκινο χρώμα της και πιστεύεται ότι μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει το λυκοπένιο στους άντρες με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, ενώ η νέα μελέτη δείχνει ότι προστατεύει και τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού.

Τα οφέλη της λυκοπένης δεν τα αποκομίζει μόνο όποιος τρώει ωμές ντομάτες, αλλά και οποιοδήποτε προϊόν της - από τον ντοματοχυμό και την σάλτσα για τα ζυμαρικά έως το κέτσαπ. Μάλιστα ο ντοματοχυμός περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από την ίδια την ντομάτα.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες ζήτησαν από τις γυναίκες, οι οποίες ήταν υπέρβαρες ή είχαν στενή συγγενή με καρκίνο του μαστού, να καταναλώνουν καθημερινά και επί 10 εβδομάδες ποσότητα λυκοπένης που αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι ντοματοχυμό. Οι εθελόντριες δεν επελέγησαν τυχαία: η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της νόσου.

Η αδιπονεκτίνη

Στην αρχή της μελέτης αλλά και στο τέλος των 10 εβδομάδων, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης στο αίμα των εθελοντριών.

Είναι επίσης γνωστό ότι στις μεγάλης ηλικίας γυναίκες (μετά την εμμηνόπαυση) τα υψηλά επίπεδά της σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τις νέες γυναίκες.

Όπως έδειξε η μελέτη, τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης αυξάνονταν κατά μέσον όρο 9% με ένα ποτήρι ντοματοχυμό την ημέρα, με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στις γυναίκες που ήταν λιγότερο υπέρβαρες.

Το εύρημα αυτό «δείχνει πόσο σημαντική είναι τόσο η αποφυγή της παχυσαρκίας στην μέση ηλικία, όσο και η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αντάνα Λάνος, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Rutgers.

Φωτό: Eurokinissi

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook