Παιδικός διαβήτης: Νέο τεστ διάγνωσης μέσω της αναπνοής των παιδιών

Η νέα μη επεμβατική μέθοδος επιτρέπει τη διάγνωση της νόσου, προτού εμφανιστούν τα σοβαρά συμπτώματα.

paidikos-diabitis-neo-test-diagnwsis-mesw-tis-anapnois-twn-paidiwn
SHARE THIS
0
SHARES

 Τη δυνατότητα διάγνωσης στο μέλλον του διαβήτη τύπου 1 (παιδικού) με γρήγορο και απλό τρόπο χάρη σε ένα νέο τεστ που θα βασίζεται στην ανάλυση της αναπνοής, ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες. Η νέα μη επεμβατική μέθοδος επιτρέπει τη διάγνωση της νόσου, προτού εμφανιστούν τα σοβαρά συμπτώματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκας Χάνκοκ, ανέλυσαν δείγματα από 113 παιδιά και εφήβους ηλικίας 7 έως 18 ετών.

Οι επιστήμονες εντόπισαν στην αναπνοή ένα χημικό βιοδείκτη που μυρίζει γλυκά και σχετίζεται με την αύξηση ορισμένων επικίνδυνων χημικών ουσιών στο αίμα, όταν πέφτουν τα επίπεδα της ορμόνης ινσουλίνης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ακετόνη που αυξάνεται στην αναπνοή, όταν συγκεντρώνονται αυξημένες κετόνες στο αίμα λόγω της μείωσης της ινσουλίνης, που πρόκειται να οδηγήσει σε διαβήτη.

Στόχος των ερευνητών είναι να αναπτύξουν μια μικρή φορητή συσκευή ανάλυσης της αναπνοής που θα επιτρέπει έγκαιρα τη διάγνωση, προτού εμφανιστεί κανονικά η πάθηση εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης ινσουλίνης.

Η ακετόνη, η απλούστερη κετόνη, συνήθως διαφεύγει από τον οργανισμό μέσω της αναπνοής, γι' αυτό, άλλωστε, όπως είναι γνωστό, η αναπνοή των διαβητικών έχει μια γλυκιά οσμή. Το νέο τεστ ανιχνεύει την αυξημένη ακετόνη στην αναπνοή ενός παιδιού και έτσι αποκαλύπτει, ότι μέσα στο σώμα έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά οι κετόνες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 1.


 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook