Πώς μπορεί να σας βλάψει το μανικιούρ

Αν ασχολείστε καθημερινά με τα νύχια σας... ξανασκεφτείτε το καθώς το μανικιούρ και το πεντικιούρ μπορεί τελικά να σας βλάψει... Τι λένε οι επιστήμονες;

pws-mporei-na-sas-blapsei-to-manikiour
SHARE THIS
0
SHARES

Το μανικιούρ, πεντικιούρ μπορεί να σας βλάψει... Τι λένε οι επιστήμονες; Το λιμάρισμα, το κόψιμο και γενικά η περιποίηση σε καθημερινή βάση των νυχιών σε χέρια και πόδια μπορεί να τα κάνει πιο ευχάριστα από αισθητική άποψη, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, ακόμη και σοβαρά.

Οι βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν τους φυσικούς νόμους που «κυβερνούν» την ανάπτυξη των νυχιών και μάλιστα για πρώτη φορά δημιούργησαν τις σχετικές φυσικομαθηματικές εξισώσεις Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η τακτική ενασχόληση με τα νύχια και κυρίως το λιμάρισμα και κόψιμό τους κάθε λίγο και λιγάκι, μπορεί να χαλάσει την εγγενή ισορροπία των νυχιών, προκαλώντας ″στρες″ σε όλο το μήκος του νυχιού. Αυτό το στρες μπορεί να έχει ως συνέπεια μια παραμόρφωση του νυχιού στην άκρη του ή στην καμπυλότητά του, χωρίς να αποκλείεται κάποια σοβαρότερη ζημιά.

Χαρακτηριστική και αρκετά σοβαρή είναι η περίπτωση των νυχιών που μεγαλώνουν προς τα μέσα αντί προς τα έξω, μια διαταραχή που οι αιτίες της παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες και για την οποία ουσιαστικά δεν υπάρχει ικανοποιητική θεραπεία. Οι εξισώσεις των ερευνητών εξηγούν ότι αυτό είναι δυνατό να συμβεί, αν κανείς «παιδεύει» συνέχεια τα νύχια του, αντί να τα αφήνει για ένα διάστημα να αναπτύσσονται ελεύθερα, προτού τα κόψει ή τα περιποιηθεί.
Ανισορροπία και στρες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε νύχι στα άνω και κάτω άκρα, όμως, σύμφωνα πάλι με τις εξισώσεις, το στρες -και ο πιθανός κίνδυνος- είναι μεγαλύτερος για εκείνα τα νύχια που είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και έχουν πιο επίπεδες άκρες, πράγμα που εξηγεί γιατί το κατ’ εξοχήν νύχι που γυρίζει προς τα μέσα, είναι αυτό στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Οι αλλαγές στον μεταβολισμό παίζουν επίσης τον δικό τους ρόλο, γι’ αυτό το φαινόμενο του νυχιού προς τα μέσα εμφανίζεται συχνά σε εγκύους και παιδιά.Η έρευνα έγινε από επιστήμονες της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook