Σηκωθείτε από τον καναπέ! Και κερδίστε χρόνια

Τα κακά της ορθοστασίας τα γνωρίζουμε. Αλλά υπάρχουν και καλά. Νέα μελέτη αναφέρει πως η ορθοστασία μπορεί να είναι το κλειδί για την επιβράδυνση της γήρανσης.

sikwtheite-apo-ton-kanape-kai-kerdiste-xronia
SHARE THIS
0
SHARES

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας, ανακάλυψαν πως όσοι μειώνουν τις ώρες που περνούν καθιστοί σε έναν καναπέ ή μία καρέκλα, προστατεύουν το γενετικό υλικό των κυττάρων τους. Μάλιστα, όπως εξηγούν η μελέτη έδειξε ότι η αύξηση της ορθοστασίας σχετίζεται με αύξηση του μήκους των τελομερών.

Τι είναι τα τελομερή; Είναι τα ακριανά τμήματα των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες, τα πλαστικά στις άκρες των κορδονιών, που τα εμποδίζουν να ξεφτίζουν, όπως τα παρομοιάζουν οι ειδικοί.

Με το πέρασμα των χρόνων τα ακριανά αυτά τμήματα κονταίνουν και τα κύτταρα γερνούν. Σε αυτό δε συμβάλει μόνο η καθιστική ζωή, αλλά και η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, το χρόνιο στρες, η μοναξιά και η κατάθλιψη.

Τι σημαίνει πρακτικά όταν τα τελομερή «ξεφτίζουν»; Αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιοπάθειας και άνοιας, ενώ ο οργανισμός είναι επιρρεπής στις λοιμώξεις.

Κι όμως τα τελομερή μπορούν να αυξηθούν

Θέλοντας να διερευνήσουν αν η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να αποκαταστήσει το μήκος των τελομερών όταν είναι ήδη κοντά, μελέτησαν 49 60ρηδες, που ήταν υπέρβαροι και καθόλου δραστήριοι. Ζήτησαν από τους μισούς να σηκωθούν από τον καναπέ τους και από τους άλλους μισούς να μην αλλάξουν τίποτα στη ζωή τους.

Ολοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής και τρόπου ζωής, και εφοδιάστηκαν με τις συσκευές καταγραφής του αριθμού των βημάτων (ποδόμετρα), αλλά και ημερολόγια στα οποία κατέγραφαν πόσες ώρες περνούσαν καθιστοί. Παράλληλα όταν ξεκίνησε η μελέτη, οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τους εθελοντές για να μετρήσουν το μήκος των τελομερών τους.

Εξι μήνες αργότερα επανέλαβαν την εξέταση και διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές είχαν αυξήσει τις ώρες που έμεναν όρθιοι, είχαν παρουσιάσει αύξηση στο μήκος των τελομερών τους.

«Τα τελομερή σχετίζονται με πιο μεγάλη, υγιή ζωή»

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν το εύρημά τους «συναρπαστικό», διότι σημαίνει πως η κίνηση αντέστρεψε έως ένα βαθμό τη βιολογική γήρανση του οργανισμού. «Τα μακρύτερα τελομερή σχετίζονται με πιο μεγάλη, υγιή ζωή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάι-Λις Χελένιους, καθηγήτρια Πρόληψης Καρδιαγγειακών Ασθενειών στο Καρολίνσκα.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει πως το μήκος τους επηρεάζεται δραματικά από τον τρόπο ζωής, όχι μόνο από την κακή διατροφή, το κάπνισμα και την έλλειψη άσκησης αλλά και από την υπερβολική ακινησία στις καρέκλες. Είναι πολύ σημαντικό που αποδεικνύεται ότι η έστω και απλή ορθοστασία είναι ένας πανίσχυρος αντιγηραντικός μηχανισμός», πρόσθεσε.

Πηγή: British Journal of Sports Medicine

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook