Τα 5 πιο «επικίνδυνα» τρόφιμα

Τρόφιμα που καταναλώνουμε με συχνότητα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα- O διαιτολόγος-διατροφολόγος Αν. Παπαλαζάρου δίνει τις απαραίτητες συμβουλές στο TheTOC.gr για το πώς θα προστατευθείτε.

ta-5-pio-epikinduna-trofima
SHARE THIS
0
SHARES

Πολύ συχνά τα τρόφιμα που αγαπάνε πολλοί άνθρωποι να καταναλώνουν, τα συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινή τους διατροφή και έχουν υψηλή θρεπτική αξία γίνονται αιτία δηλητηριάσεων. Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Phd, εξηγεί στο TheTOC.gr ποιες τροφές πρέπει να προσέχουμε και τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

«Σχεδόν κανένας δεν δίνει την απαραίτητη σημασία στις τροφές που καταναλώνει ακόμα και σε καθημερινή βάση. Οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν ζημιά αν δεν καταναλωθούν σωστά, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο πλυσίματος, μαγειρέματος, αποθήκευσης και χρόνου κατανάλωσης» περιγράφει στο TheTOC.gr.

Αυτή είναι η λίστα των πιο επικίνδυνων τροφίμων και οι συμβουλές για το πώς πρέπει νατις αντιμετωπίζετε:

Φυλλώδη - πράσινα λαχανικά 
Τα πολύτιμα για την υγεία φυλλώδη - πράσινα λαχανικά είναι η συχνότερη πηγή μόλυνσης από παθογόνα.
Τα διάφορα είδη μαρουλιού, τα αντίδια, το σπανάκι, το λάχανο, τα παντζάρια και άλλα λαχανικά με πράσινα φύλλα ευθύνονταν για το 24% των μαζικών δηλητηριάσεων. Το συχνότερο παθογόνο που συνδέεται με τα πράσινα λαχανικά είναι το βακτήριο Escherichia coli, ακολουθούμενο από τον ιό Norovirus και από τη Salmonella.
Τα λαχανικά μπορούν να μολυνθούν, αρχικά, στο κτήμα όπου καλλιεργούνται, από ζώα, κοπριά, μολυσμένο νερό ή απρόσεκτο χειρισμό κατά τη συγκομιδή. Το πλύσιμο με χλώριο και άλλες επεξεργασίες μπορεί να μειώσουν την εξάπλωση της μόλυνσης.  

Αβγά
 Το συχνότερο παθογόνο που σχετίζεται με τα αβγά είναι η Salmonella. Οι μισές από τις μαζικές δηλητηριάσεις που σημειώνονται εξαιτίας αβγών προέρχονταν από εστιατόρια ή άλλες εγκαταστάσεις μαζικής εστίασης. Παρόλο που με το μαγείρεμα τα περισσότερα παθογόνα καταστρέφονται, όταν τα αβγά καταναλώνονται ωμά ή «μελάτα» ή όταν τα πιάτα με αβγά αφήνονται σε ακατάλληλες θερμοκρασίες (π.χ. σε ένα μπουφέ πρωινού), τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Συνεπώς, όποιο φαγητό περιέχει αβγό θα πρέπει είτε να ψύχεται, είτε αν δεν καταναλώνεται εντός 6-8 ωρών, να πετιέται.

Τόνος  
Ο τόνος μπορεί να προκαλέσει σκομβροτοξίνωση, μια δηλητηρίαση με συμπτώματα που περιλαμβάνουν κοκκινίλες στο δέρμα, πονοκέφαλο, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, διάρροια, αίσθηση των παλμών και θολή όραση.
Η σκομβροτοξίνωση σχετίζεται κυρίως με φρέσκα προϊόντα, καθώς οφείλεται σε μια τοξίνη, τη σκομβροτοξίνωση. Επιπλέον, ο Norovirus και η Salmonella έχουν σχετιστεί με την κατανάλωση τόνου. Πάνω από 65% των περιπτώσεων μαζικής δηλητηρίασης από τόνο παρουσιάζονται σε εστιατόρια και χώρους μαζικής εστίασης.

Στρείδια  
Δεν προκαλεί, επιπλέον, έκπληξη το γεγονός ότι  τα  εστιατόρια αποτελούν το κυριότερο μέρος εμφάνισης   μαζικών δηλητηριάσεων από στρείδια, με συχνότερα παθογόνα τον Norovirus και το βακτήριο Vibrio.
Αυτό οφείλεται σε αλιεία στρειδιών από μολυσμένα νερά, που στον άνθρωπο προκαλεί γαστρεντερίτιδα.  Πολύ δύσκολα αντιλαμβανόμαστε χαλασμένα στρείδια. Αναγνώριση της αλλοίωσης οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, οσμή, χρώμα, ίσως μας βοηθήσουν να τα αποφύγουμε.

Τυρί
Το τυρί μπορεί να μολυνθεί από παθογόνα στις αρχικές φάσεις της παρασκευής του ή αργότερα κατά την επεξεργασία. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η χρήση μη παστεριωμένου γάλατος.  Οι έγκυες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με την κατανάλωση μαλακών τυριών, όπως η φέτα ή το καμαμπέρ, που μπορεί να περιέχουν Listeria.  Στα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό, όπως οι έγκυες ή οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, η Listeria μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο, με υψηλά ποσοστά εισαγωγής σε νοσοκομείο και θανάτου. Αντίθετα με άλλες μαζικές δηλητηριάσεις, η δηλητηρίαση από τυριά συνήθως ξεκινά από το σπίτι.

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook