Ύπνος ...πλασέμπο

Αρκεί κάποιος να νομίζει απλώς πως έχει κοιμηθεί καλά (εικονικός ύπνος), για να εμφανίσει επίσης βελτίωση στις νοητικές επιδόσεις του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

upnos-plasempo
|
SHARE THIS
0
SHARES

Οι ερευνητές του Κολεγίου του Κολοράντο πειραματίστηκαν με 164 εθελοντές, χωρισμένους σε δύο ομάδες, στους οποίους εξηγήθηκε εκ των προτέρων πόσο σημαντικός είναι ο βαθύς ύπνος με όνειρα (τύπου REM) για τη λειτουργία του νου την επόμενη μέρα. Μέχρι εκεί τίποτα το περίεργο. Στη μία ομάδα που κοιμήθηκε στο επιστημονικό εργαστήριο τους είπαν ψευδώς ότι είχαν κοιμηθεί πολύ καλά

Στην δεύτερη ομάδα τους είπαν ακριβώς το αντίθετο ψέμα δηλαδή ότι είχαν κοιμηθεί χειρότερα με λιγότερη διάρκεια ύπνου REM.

Ακολούθησαν και στις δύο ομάδες νοητικά και γνωσιακά τεστ που έδειξαν πως ακόμα και ο «εικονικός» ύπνος (όπως τα «πλασέμπο» φάρμακα) επηρεάζει θετικά τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερες επιδόσεις, όταν ξυπνάνε. Έτσι, όσοι εθελοντές έμαθαν ότι (δήθεν) είχαν κοιμηθεί καλύτερα το προηγούμενο βράδυ, εμφάνισαν κατά μέσο όρο σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης, προσοχής κλπ, σε σχέση με όσους άκουσαν από τους ερευνητές πως είχαν κάνει χειρότερο ύπνο.

Όπως είπαν οι αμερικανίδες ψυχολόγοι, «τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η νοοτροπία μπορεί να επηρεάσει τις νοητικές- γνωσιακές καταστάσεις τόσο σε θετική, όσο και σε αρνητική κατεύθυνση, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και το μυαλό κάποιου»


 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook