Follow us

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε ξεκινά η διαδικασία, πόσα θα πληρώσουμε [παραδείγματα]

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2025: Τα νέα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής και οι σκέψεις για τροποποιήσεις στο ύψος βάσει περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και η δυνατότητα ανάκτησης των πινακίδων για όσους οδηγούς τις έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά θα δοθεί από την 1η Μαίου ώστε, όσοι θέλουν, να προλάβουν και την πασχαλινή έξοδο.

Η διαδικασία γίνεται εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, ενώ ούτε φέτος θα υπάρξουν "καπέλα" στις χρεώσεις. Δηλαδή, οι οδηγοί θα πληρώσουν μόνο το ποσό που αναλογεί για το διάστημα που θα επιλέξουν να κινήσουν το όχημά τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Ιδιοκτήτης οχήματος 2000 κυβικών με έτος πρώτης κυκλοφορίας το 2009, κατέθεσε τις πινακίδες για να αποφύγει τα τέλη των 690 ευρώ. Τώρα θα τις ανακτήσει για 7 μήνες (Μάιο-Δεκέμβριο) και θα πληρώσει 402,5 ευρώ.

2. Για ΙΧ 1400 κυβικών του 2005, τα τέλη κυκλοφορίας είναι 255 ευρώ. Ο οδηγός θα πάρει πίσω τις πινακίδες για τέσσερις μήνες και θα πληρώσει 85 ευρώ.

3. Για ΙΧ με ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας μεταγενέστερης του 2010 -κάτι που σημαίνει ότι τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται βάσει των ρύπων- και εκπομπές 180 γραμμαρίων, τα ετήσια τέλη είναι 441 ευρώ οπότε για επτάμηνη κυκλοφορία αντιστοιχούν 257 ευρώ και για 5μηνη 183,75 ευρώ.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί, είναι να μην κυκλοφορήσουν το όχημά τους σε περίοδο για την οποία δεν καλύπτονται από τα τέλη με τον μήνα. Και αυτό διότι το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και στα 10.000 ευρώ.

Μέχρι και φέτος, όσοι επέλεγαν το καθεστώς των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, ουσιαστικά έπαιρναν και δύο μήνες… δώρο. Και αυτό διότι πρακτικά μπορούσαν να κυκλοφορήσουν τα οχήματά τους και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο χωρίς να πληρώσουν τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Αυτό συνέβαινε λόγω της παράτασης που δινόταν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Για να τελειώσει αυτό το "δώρο" το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει από τώρα ότι θα μπει τέλος στο καθεστώς των παρατάσεων στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Πρακτικά, η ημερομηνία πληρωμής θα εκπνεύσει στο τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής το οποίο στο εξής θα είναι κλιμακωτό. Έτσι, για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης θα είναι ένα χαμηλό ποσό αναλογικά με τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, για τον δεύτερο μήνα θα διπλασιάζεται ενώ αν περάσει και ο Φεβρουάριος, το πρόστιμο θα είναι ισόποσο των τελών κυκλοφορίας.

Διαβάστε Επίσης

Όσον αφορά στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, οι αποφάσεις για το αν θα υπάρξουν αλλαγές από το 2025 θα ληφθούν το φθινόπωρο, καθώς αυτή τη στιγμή διαπιστώνεται ότι έχει δημιουργηθεί μια… βαβέλ. Έχουμε τρεις ομάδες αυτοκινήτων: αυτά που κυκλοφόρησαν πριν από το 2010 και πληρώνουν τέλη με βάση τους ρύπους, αυτά που κυκλοφόρησαν μετά το 2010 και πληρώνουν με βάση τους ρύπους αλλά και τα πιο σύγχρονα που φορολογούνται με βάση την νέα κλίμακα ρύπων.

Το ενδεχόμενο η παλαιότητα και -κυρίως- η περιβαλλοντική επίπτωση των οχημάτων να παίζουν σημαντικότερο ρόλο στο ύψος των τελών κυκλοφορίας θα εξεταστεί σοβαρά καθώς η Ελλάδα διαθέτει τον γηραιότερο στόλο αυτοκινήτων στην Ευρώπη κάτι που σημαίνει και περισσότερες επιβαρύνσεις σε επίπεδο ρύπων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 25 Απρ 2024 | 11:22

Θεοχάρης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Καμία παράταση στη διασύνδεση ταμειακών με POS

Από 1η Μαΐου ενεργοποιούνται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 24 Απρ 2024 | 08:41

Τι αλλάζει στα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας - Πότε έρχονται φέτος τα "τέλη με τον μήνα"

Τα νέα πρόστιμα θα τεθούν σε ισχύ το 2025, όπως είπε ο ΥΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 21 Μαϊ 2024 | 15:28

Αυτά είναι τα προϊόντα που "τσεκουρώνουν" οι πολυεθνικές στην Ελλάδα - Οι εξοργιστικές διαφορές τιμών με το εξωτερικό

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα επιτύχει τον περιορισμό του φαινομένου της διαφορετικής τιμολόγησης των προϊόντων από τις πολυεθνικές.

19 Μαϊ 2024 | 09:25

Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα - Τα "κόλπα" για να ανεβάζουν τις τιμές

Οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουμε ακριβότερα στη χώρα μας το ίδιο προϊόν που πωλείται φθηνότερα στο εξωτερικό

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 17 Μαϊ 2024 | 11:03

Γιατί αγοράζουμε 50% ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών από τον μέσο Ευρωπαίο - Το πάρτι της κερδοσκοπίας

Το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν ακριβότερα κάποια προϊόντα σε σχέση με πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν είναι καινούργιο. Γίνεται όμως τώρα εντονότερο εξαιτίας του πληθωρισμού.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 12:33

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με το μεσημεριανό, το μηνιαίο και το πορτοκαλί - 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Θα πέσουν ή θα ανέβουν το επόμενο διάστημα οι τιμές του ρεύματος; Πολλές οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΛΛΑΓΕΣ 14 Μαϊ 2024 | 08:59

Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα - Έρχεται το "μεσημβρινό" - Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Η αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του "μεσημβρινού τιμολογίου".

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 12 Μαϊ 2024 | 09:00

Πότε θα πέσει η τιμή του (ακριβού) ελαιολάδου - Οι εκτιμήσεις για τη νέα σοδειά στην Ελλάδα

Στη λιανική αγορά η Ελλάδα έχει -μετά την Ισπανία- το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανατίμησης στο ελαιόλαδο που ξεπερνά το 65%.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 10 Μαϊ 2024 | 14:51

Ποιοι μπορούν να αγοράσουν σπίτι πληρώνοντας 800 ευρώ τον μήνα - Οι προϋποθέσεις

Ενοίκιο ή δάνειο; Οι νέες οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας για τα στεγαστικά δάνεια και οι δόσεις για ένα ακίνητο 200.000 ευρώ.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 09 Μαϊ 2024 | 10:48

Online "φρένο" σε ανασφάλιστα οχήματα και χωρίς ΚΤΕΟ: Βαριές και άμεσες καμπάνες σε 500.000 παραβάτες

Κλείνει η "πληγή" των τουλάχιστον 500.000 ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους συνιστώντας "απειλή" για εκατομμύρια πολίτες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Μαϊ 2024 | 08:37

Φορολογικές δηλώσεις: Έξι εκατομμύρια Έλληνες με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα - Φέτος δηλώσαμε περισσότερα

Μειώνονται οι "φτωχοί", αυξάνονται οι "πλούσιοι" των φορολογικών δηλώσεων. Οι εύποροι 19.205 με αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ

ΠΟΥ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ 06 Μαϊ 2024 | 10:01

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στο εισόδημά τους το 12μηνο: Το σχέδιο για ιδιωτικό - δημόσιο τομέα - Τα σενάρια για κατώτατο, συντάξεις

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες καθώς θα φανεί σε ποιους κλάδους θα υπάρξουν επιχειρησιακές συμβάσεις