Follow us

Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα - Τα "κόλπα" για να ανεβάζουν τις τιμές

Οι 'Ελληνες καταναλωτές αγοράζουμε ακριβότερα στη χώρα μας το ίδιο προϊόν που πωλείται φθηνότερα στο εξωτερικό

Εξαίρεση εκ νέου τα προϊόντα ελιάς,τυριού,κρασιού από τους δασμούς των ΗΠΑ

Η επιστολή Μητσοτάκη εστάλη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το βασικό αίτημα δεν είναι άλλο από να σταματήσουν οι πολυεθνικές εταιρείες να χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να χρεώνουν σε διαφορετικές τιμές τα ίδια προϊόντα εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Το αίτημα συνοδεύεται από εκτιμήσεις ότι η δυνατότητα επιβολής διαφορετικών τιμών κοστίζει περισσότερα από 14 δις. ευρώ τον χρόνο στους καταναλωτές ειδικά των χωρών όπου ο ανταγωνισμός λειτουργεί λιγότερο. Η Ελλάδα είναι μια από αυτές.

Το ζήτημα της τιμολόγησης των προϊόντων που διατίθενται από πολυδαίδαλους επιχειρηματικούς κολοσσούς με παραγωγικές εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία της γης, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα θυγατρικών μέσων των οποίων διακινούνται τα προϊόντα δεν είναι καινούργιο. Όταν η πολυεθνική δεν παράγει προϊόντα σε μια χώρα αλλά μόνο τα εισάγει από την θυγατρική της, έχει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί την τιμή στα επίπεδα που θέλει "φουσκώνοντας" τα δικαιώματα χρήσης της φίρμας του προϊόντος (τα λεγόμενα royalties). Ακόμη όμως και όταν υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα, πάλι υπάρχουν τα περιθώρια να διαμορφωθούν οι τιμές εκεί που θέλει η πολυεθνική. Διότι η τιμολόγηση στα μέτρα και στα σταθμά που θέλει ο πολυεθνικός παίκτης, δεν γίνονται πλέον επί του τελικού προϊόντος αλλά επί των πρώτων υλών.

Τα κέρδη μεταφέρονται συνήθως -μέσω των τιμολογίων- σε χώρες με ελλιπείς συνθήκες ανταγωνισμού και η Ελλάδα είναι μια από αυτές. Οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουμε ακριβότερα στη χώρα μας το ίδιο προϊόν που πωλείται φθηνότερα στο εξωτερικό επειδή εδώ ο κίνδυνος η πολυεθνική να χάσει μερίδιο αγοράς είναι πολύ μικρότερος, σε σχέση με μια μεγάλη αγορά της Ευρώπης όπου και οι "παίκτες" είναι περισσότεροι και η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης.

Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα - Τα "κόλπα" για να ανεβάζουν τις τιμές

Η επιστολή Μητσοτάκη, δεν αποτελεί την πρώτη ενέργεια στην κατεύθυνση της προσπάθειας αντιμετώπισης του προβλήματος. Είχε προηγηθεί η επιβολή του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους. Το μέτρο οδήγησε στην επιβολή υψηλών προστίμων σε αρκετούς πολυεθνικούς κολοσσούς που διαθέτουν και τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης. Ωστόσο, το πρόβλημα του συγκεκριμένου μέτρου (πέραν του ότι ακόμη και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν έχουν αμφισβητηθεί στα δικαστήρια) είναι ότι ουσιαστικά στοχεύει στο να αποτρέψει περαιτέρω ανατιμήσεις (να μην αυξηθεί δηλαδή περαιτέρω το περιθώριο κέρδους) και όχι στο να περιορίσει το γεγονός ότι αγοράζουμε ήδη ακριβά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ελλάδα ζητά να θεσπιστούν περιορισμοί

Η ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, αν υπάρξει θα καθυστερήσει. Ουσιαστικά η Ελλάδα ζητά να θεσπιστούν περιορισμοί στις μεγάλες διαφοροποιήσεις τιμών πώλησης του ίδιου προϊόντος από χώρα σε χώρα. Ίδιες τιμές δεν θα μπορούν να υπάρξουν εξαιτίας του μεταφορικού κόστους. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να δοθεί η θεσμική δυνατότητα στις επιτροπές ανταγωνισμού των χωρών μελών να επιβάλλουν πρόστιμα όταν ένα προϊόν φτάνει να πωλείται έως και 50% ακριβότερα, σε σχέση με μια άλλη χώρα πόσο μάλλον όταν η φθηνότερη χώρα έχει και καταναλωτές με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Διαβάστε Επίσης

Ουσιαστικά το ζητούμενο είναι να περάσει νέα κοινοτική νομοθεσία κάτι που απαιτεί διαπραγματεύσεις με 27 χώρες μέλη και συγκρότηση ενός κοινού μετώπου απέναντι σε πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Επίσης, το θέμα ανοίγει περαιτέρω (σ.σ είχε προηγηθεί η συμφωνία των χωρών μελών του ΟΟΣΑ για την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% στα κέρδη των πολυεθνικών) σε μια περίοδο που γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για τον κίνδυνο μεταφοράς παραγωγικών εγκαταστάσεων από την μια πλευρά του Ατλαντικού στην άλλη. Κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές, από αυτή την προσπάθεια "διεθνοποίησης" του προβλήματος της ακρίβειας, δεν θα πρέπει περιμένουν άμεσα αποτελέσματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ» 15 Ιουν 2024 | 17:50

Λίστα με τους πιο ... απροσδόκητους ευρωβουλευτές από το Politico: Λατινοπούλου, Γαλάτω και Φειδίας στην κορυφή

Ο viral νεαρός που έκανε την έκπληξη και η Ελληνίδα "θεά του body shaming", όπως σχολιάζονται από το Politico.

ΘΕΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 14 Ιουν 2024 | 17:43

Πράσινο φως από την Κομισιόν στο αίτημα της Ελλάδας για πληρωμή 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια

Πρόκειται για το τέταρτο αίτημα της Ελλάδας, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που αποτελεί το επίκεντρο του NextGenerationEU.

"ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" 13 Ιουν 2024 | 12:07

Η "μυστική αποστολή" του Τομ Κρουζ στην Ελλάδα: Η επίσκεψη - μυστήριο με το ιδιωτικό του τζετ και η athletic εμφάνιση

"Αγαπώ την Ελλάδα. Υπέροχο φαγητό, υπέροχοι άνθρωποι" έχει δηλώσει ο σταρ του Χόλιγουντ - Τι ετοιμάζει στην Ελλάδα.

ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ 13 Ιουν 2024 | 08:46

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Μπλοκάρει με NAVTEX τις έρευνες ελληνικού σκάφους στις εκβολές του Εβρου

Η Τουρκία κάνει λόγο για "θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών που δεν έχουν οριστεί".

"RIVER ROUTE 2024" 11 Ιουν 2024 | 09:24

Αντιδράσεις από τα τουρκικά ΜΜΕ για την στρατιωτική άσκηση στον Έβρο - "Προβοκάτσια των Ελλήνων"

Tα τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για προβοκάτσια των Ελλήνων στο σημείο μηδέν των συνόρων ενώ παράλληλα μιλούν για "πρόκληση στις σχέσεις των δύο χωρών".

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιουν 2024 | 18:11

mAiGreece: Πώς θα κατεβάσετε στο κινητό σας τον Ψηφιακό Βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης για τις διακοπές στην Ελλάδα

Στο mAiGreece ενσωματώνονται πληροφορίες για αξιοθέατα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες με γαλάζια σημαία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες και προξενεία ξένων χωρών

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 06 Ιουν 2024 | 21:33

Γιώργος Γεραπετρίτης: "Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα - Έχει το προνόμιο να συνομιλεί με όλα τα γειτονικά της έθνη"

"Σε μια περίοδο με δύο πολέμους σε εξέλιξη και γεωπολιτικές εντάσεις, η Ελλάδα θα προωθήσει λύσεις για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ασφάλεια σε ασταθείς περιοχές" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2025-2026 06 Ιουν 2024 | 08:46

Η Ελλάδα διεκδικεί την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Σήμερα η ψηφοφορία

Διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι οι τρεις ελληνικές λέξεις, διάλογος, διπλωματία, δημοκρατία θα αποτελέσουν την πυξίδα στο ταξίδι της ελληνικής υποψηφιότητας και της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 05 Ιουν 2024 | 17:27

Αποκάλυψη Guardian: Η Ελλάδα πθανός στόχος ρωσικών fake news - Τα ψεύδη για πυρηνική επίθεση στη χώρα μας

Ο Guardian αναφέρει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πιθανούς στόχους fake news που εντοπίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Μέσων Παραπληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 05 Ιουν 2024 | 11:34

ΙΕΛΚΑ: Μικρή μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ τον Μάιο σε σχέση με πέρυσι

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι αρνητικός της τάξης του -1,25%, έναντι +1,10% τον Απρίλιο

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 04 Ιουν 2024 | 12:17

Royal γάμος στην Αθήνα: Παντρεύεται η μικρή κόρη του τέως βασιλιά - Η τελική ημερομηνία και οι ευρωπαίοι royals που θα έρθουν

Συνωστισμός γαλαζοαίματων για τον γάμο της Θεοδώρας, της κόρης του τέως βασιλιά: Οι τρεις ματαιώσεις και ο συγκινητικός λόγος που θα παντρευτεί στην Αθήνα.

ΣΤΗΝ UNESCO 04 Ιουν 2024 | 09:31

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία "ακυρώνει" το φιρμάνι του Έλγιν και στηρίζει την Ελλάδα - "Δεν ξέρουμε κανένα τέτοιο έγγραφο"

Η Τουρκάλα εκπρόσωπος δήλωσε πως η Άγκυρα δεν έχει υπόψη της κανένα έγγραφο και κανένα οθωμανικό φιρμάνι που να νομιμοποιεί την αρπαγή των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ 03 Ιουν 2024 | 23:59

ΗΠΑ: Τηλεφωνική επικοινωνία Σάλιβαν-Κιλίτς: Χαιρέτισαν τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Σάλιβαν και Κιλίτς χαιρέτισαν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου- Συζήτησαν τηλεφωνικά τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.