Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα κλείνει οριστικά ένα πολύ μεγάλο θέμα: το ύψος τουλάχιστον 200.000 συντάξεων χηρείας που καταβάλλονται αλλά και ακόμη περισσότερων που θα καταβληθούν από εδώ και στο εξής.
Επί της ουσίας, διασφαλίζεται το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών ενώ υπάρχουν και περίπου 8500 συνταξιούχοι χηρείας του δημοσίου οι οποίοι θα λάβουν μια πολύ μεγάλη αύξηση στο εισόδημά τους. Η νομοθετική ρύθμιση θα κλείσει εκκρεμότητες που άνοιξαν με τον νόμο Κατρούγκαλου, θα αποσοβήσει κινδύνους μεγάλης μείωσης εισοδήματος που δημιουργήθηκαν μετά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων και θα προκαλέσει ένα δημοσιονομικό κόστος το οποίο αρχικά υπολογίζεται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όμως, δεν θα αποτρέψει το ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν συνταξιούχοι χηρείας διαφορετικών ταχυτήτων καθώς πλέον, όσοι θεμελίωσαν το σχετικό δικαίωμα ή το θεμελίωσαν μετά το 2016 οπότε και ενεργοποιήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου είναι σε καλύτερη μοίρα συγκριτικά με όλους τους προηγούμενους. Το που θα καταλήξει αυτό και το αν θα οδηγήσει σε νέους κύκλους δικαστικών διεκδικήσεων, είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη.

To πώς αναμένεται να λειτουργήσει η νέα νομοθετική ρύθμιση στην πράξη, περιγράφεται μέσα από το ακόλουθο κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων:
1. Σε ποιους αφορά η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση;
Σε όσους έλαβαν σύνταξη χηρείας μετά την ενεργοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου δηλαδή μετά τα μέσα του 2016. Επίσης, σε όσους θα λάβουν σύνταξη χηρείας από εδώ και στο εξής. Όχι σε όλους τους συνταξιούχους οι όποιοι λαμβάνουν σύνταξη με βάση το προηγούμενο καθεστώς.
2. Πόσοι είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι;
Περισσότεροι από 200.000. Φυσικά, ο αριθμός τους θα μεγαλώνει καθώς θα προστίθενται συνεχώς νέοι συνταξιούχοι χηρείας. Φυσικά αυτοί δεν θα το γνωρίζουν καθώς θα λαμβάνουν μια σύνταξη χωρίς να γνωρίζουν ότι έχουν αποφύγει τα χειρότερα.
3. Τι αλλάζει στην πράξη;
Δύο πράγματα. Πρώτον, όποιος λαμβάνει δύο κύριες συντάξεις (π.χ εξ’ ιδίου δικαιώματος και χηρείας) σήμερα, εισπράττει δύο φορές την εθνική σύνταξη που σήμερα ανέρχεται στα 446,87 ευρώ. Λόγω δικαστικών αποφάσεων αλλά και προβλέψεων του νόμου Κατρούγκαλου, η μία σύνταξη θα έπρεπει να κοπεί. Άρα, υπήρχε ο κίνδυνος πολύ μεγάλης μείωσης διαθέσιμου εισοδήματος. Αυτό το μέτρο, αν και ψηφισμένο από τη Βουλή, δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Τώρα, θα διασφαλιστεί επίσης νομοθετικά ότι θα διατηρηθεί το δικαίωμα καταβολής των δύο εθνικών συντάξεων οπότε ο κίνδυνος μηδενίζεται.
Δεύτερον, όποιος έχει λάβει σύνταξη χηρείας μετά το 2016, έρχεται με το ισχύον καθεστώς αντιμέτωπος με δύο περικοπές. Για παράδειγμα, αν η σύνταξη του θανόντος είναι 1000 ευρώ, η πρώτη σύνταξη χηρείας που προκύπτει είναι 700 ευρώ δηλαδή το 70% της αρχικής. Μετά τη συμπλήρωση τριών ετών όμως, ο νόμος προέβλεπε περαιτέρω περικοπή κατά 50%. Δηλαδή το 70% να γίνει 35%. Στην πράξη λοιπόν, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος χηρείας, από τα 700 ευρώ θα έπρεπε να πέσει στα 446,87 ευρώ καθώς υπήρχε ένα μαξιλάρι ασφαλείας μετά τη δεύτερη περικοπή, η σύνταξη χηρείας να μην πέφτει και κάτω από την εθνική. Αυτό το μέτρο, στην πράξη δεν εφαρμόστηκε για κανέναν συνταξιούχο του ιδιωτικού τομέα. Εφαρμόστηκε για περίπου 8500 συντάξεις του δημοσίου. Τι θα γίνει τώρα; Θα κατοχυρωθεί με νόμο ότι η σύνταξη χηρείας θα είναι το 70% της αρχικής και δεν θα υπάρχει περαιτέρω μείωση μετά την τριετία.
4. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα δουν αύξηση στη σύνταξή τους ;
Ναι. Οι συνταξιούχοι χηρείας του δημοσίου, θα επανέλθουν από το σημερινό χαμηλότερο ποσοστό στο 70%. Άρα, ο συνταξιούχος του προηγούμενου παραδείγματος, θα ανέβει από τα 446,87 ευρώ στα 700 ευρώ και πάλι. Μαζί με αυτόν, και άλλοι περίπου 8500 συνταξιούχοι και αυτό θα έχει ένα δημοσιονομικό κόστος περίπου 50 εκατ. ευρώ. Όλοι οι υπόλοιποι διασφαλίζουν ότι δεν υποστούν μείωση στο εισόδημά τους.
5. Τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά;
Όχι. Θα υπάρξει ρητή διάταξη στον νόμο που θα ορίζει ότι η επαναφορά της σύνταξης θα ισχύει από την ψήφιση και μετά. Η διόρθωση, λογικά θα γίνει από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου και μετά που καταβάλλονται μέσα στον Αύγουστο.
6. Για τους συνταξιούχους πριν το 2016 θα προβλεφθεί συντελεστής 70% για τις συντάξεις χηρείας επί μονίμου βάσεως;
Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τις κυβερνητικές εξαγγελίες και δεν προγραμματίζεται καθώς το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν τεράστιο. Το αν αυτό θα οδηγήσει σε δικαστικές διενέξεις, είναι ένα ζήτημα που θα φανεί στην πράξη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr


