E-food: Πώς κατέστρεψε το brand name της με το λάθος μήνυμα - "Γκρεμίστηκε" η εφαρμογή μετά τον σάλο

Η E-food κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα πυρά πάνω της και να "γκρεμίσει" την βαθμολογία του app της εξαιτίας του περίφημου μηνύματος που έστειλε

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
efood

Δεν ήταν μυστικό ότι στην αγορά της διανομής προϊόντων, το freelancing ήταν ένας από τους τρόπους συνεργασίας. Και ούτε ήταν μόνο η Εfoοd που χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη λύση.

Η συγκεκριμένη εταιρεία κατάφερε όμως να συγκεντρώσει όλα τα πυρά πάνω της και να "γκρεμίσει" την βαθμολογία του app της εξαιτίας του περίφημου μηνύματος που έστειλε. Άλλο να εκβιάζεις τους εργαζόμενους με μηνύματα "ή freelancer ή απολύεσαι", και άλλο να δίνεις τη δυνατότητα σε έναν εργαζόμενο να συμπληρώσει το εισόδημά του στις ώρες και στις ημέρες που εκείνος έχει τη δυνατότητα να απασχοληθεί.

Η "υπόθεση efood" επαναφέρει στο προσκήνιο ένα μείζον εργασιακό ζήτημα το οποίο χάθηκε μέσα στην πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το φαινόμενο του freelancing οφείλεται στον νόμο Χατζηδάκη και το υπουργείο Εργασίας να απαντά ότι ο νέος νόμος στηρίζει τους ταχυδιανομείς.

Διαβάστε Επίσης

Το ερώτημα είναι πώς θα ελέγχουν οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας αν η κάθε εταιρεία θα βαφτίζει freelancers εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης προκειμένου να γλιτώνει από τις ασφαλιστικές εισφορές, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης, τις άδειες και τα υπόλοιπα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος που καταγγέλλει περιέρχεται σε δεινή θέση οπότε η λύση δεν μπορεί να είναι η καταγγελία.

Το θέμα μάλιστα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω της ταχείας ανάπτυξης που έχει ο κλάδος των ταχυμεταφορών μετά την πανδημία τόσο στο κομμάτι της μεταφοράς φαγητού όσο και στο σκέλος της μεταφορά προϊόντων. Ο νόμος ορίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται κάποιος ως freelancer: η κυριότερη είναι ότι ο ίδιος ο συνεργάτης θα επιλέγει πότε και για πόσες ώρες θα απασχοληθεί σε συμφωνία με την επιχείρηση η οποία με τη σειρά της δεν θα μπορεί να επιβάλλει συγκεκριμένα ωράρια εργασίας.

Το αν γίνεται αυτό στην πράξη είναι υπόθεση που οφείλουν να ελέγχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας. Όπως πολιτική είναι και η απόφαση για το αν θα πρέπει οι εργαζόμενοι στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο των μεταφορών, θα πρέπει δια νόμου να απολαμβάνουν τα προνόμια των μισθωτών, απασχολούμενοι είτε με συμβάσεις πλήρους είτε με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Διαβάστε Επίσης

Μετά την αποστολή του περίφημου μηνύματος, η efood εξέδωσε ανακοίνωση για να αποσαφηνίσει ότι "η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική. Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές". Επί της ουσίας επομένως, δεν αλλάζει κάτι. Τόσο στην συγκεκριμένη επιχείρηση όσο και σε όλες τις εταιρείες του κλάδου, οι τρόποι θα απασχόλησης θα παραμείνουν τρεις:

Διαβάστε Επίσης

1. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Έχουν ασφαλιστικές εισφορές και δικαιώματα αλλά έχουν και ημερομηνία λήξης. Τέτοιες συμβάσεις έχουν υπογράψει οι 115 διανομείς που παρέλαβαν τα περίφημα μηνύματα.

2. Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου. Είναι οι συμβάσεις με τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα, δώρα κλπ. Στην χθεσινή της ανακοίνωση, η efood δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν υπογράψει τέτοιες συμβάσεις. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι από τους 3700 εργαζόμενους της επιχείρησης σήμερα, οι 3000 είναι διανομείς και ότι το 2022 θα δημιουργηθούν επιπλέον 7000 θέσεις διανομέων. Τι θέσεις όμως θα είναι αυτές; Πλήρους απασχόλησης, μερικής; Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή θέσεις freelancers;

3. Οι ελεύθερες συμβάσεις, τα γνωστά "μπλοκάκια". Με αυτές, ο συνεργάτης πληρώνει μόνος του τις ασφαλιστικές εισφορές (από 220 ευρώ τον μήνα) κάνει έναρξη στην εφορία καταβάλλει τέλος επιτηδεύματος ύστερα από πέντε χρόνια δραστηριοποίησης, πληρώνεται με την ώρα, δεν έχει δώρα και μπορεί να χάσει ανά πάσα στιγμή τη δουλειά του χωρίς αποζημίωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΓ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 19 Νοε 2021 | 11:18

Εστίαση: Εμβολιασμένοι πελάτες και ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι - Ποιο είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης

Οι λόγοι για τους οποίους οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης μπορούν να είναι ανεμβολίαστοι σε αντίθεση με τους πελάτες, εξηγήθηκαν στην εξειδίκευση των μέτρων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΡΕΒΥΘΗΣ 18 Νοε 2021 | 11:09

Καταγγελία εργαζομένων ΗΣΑΠ για το δυστύχημα: Η ίδια μηχανή είχε εκτροχιαστεί λόγω φρένων τον Αύγουστο

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΗΣΑΠ Σπύρος Ρεβύθης, μετά το δυστύχημα με έναν νεκρό εργαζόμενο.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ 17 Νοε 2021 | 15:27

"Εργάνη": 21.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα rapid test

Περίπου 21.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν έχουν υποβάλει και τον απαιτούμενο αριθμό rapid test

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 09 Νοε 2021 | 11:14

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης οι διανομείς – "Όχι άλλοι νεκροί" [εικόνες]

Πλήθος διανομέων με τα δίκυκλά τους, κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 08 Νοε 2021 | 08:49

Μοτοπορεία ντελιβεράδων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: "Οχι άλλες δολοφονίες διανομέων"

Η μοτοπορεία στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει την Τρίτη στις 10.30 στη συμβολή της Εγνατίας και Αγίας Σοφίας.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 05 Νοε 2021 | 13:17

Πάτρα: Καταγγελία για το νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" - Νόσησαν 27 εργαζόμενοι μέσα σε λίγες μέρες

Ο κορονοϊός χτύπησε 27 εργαζομένους στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" της Πάτρας, οι οποίοι μπήκαν σε καραντίνα.

ΤΑ… ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΑΚΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΦΩΤΙΑ 05 Νοε 2021 | 07:21

Τι σημαίνει η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού: Ποιοι θα πάρουν έως και 750 ευρώ καθαρά [πίνακες]

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα κινηθεί στην περιοχή του 4-6%.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 02 Δεκ 2021 | 07:29

Αυτά είναι τα σπίτια στην Αθήνα με ενοίκιο ως 600 ευρώ τον μήνα: Λίστα με 90 παραδείγματα

Ο αναλυτικός κατάλογος που δημοσιεύεται με αγγελίες που συνέλεξε η e-real estates δείχνει το πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" των ενοικίων στην Αττική.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Νοε 2021 | 08:33

Πού μπορείς να πάρεις... σπίτι με λιγότερα από 600€ το μήνα αντί να πληρώνεις ενοίκιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Το δίλημμα στους υποψήφιους ενοικιαστές που συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες να βρουν σπίτι με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα είναι περιορισμένες, επιστρέφει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 26 Νοε 2021 | 09:03

Πώς θα αποφύγουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος - Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικά παραδείγματα για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Πώς θα γλιτώσουμε χρήματα.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:13

Εφιάλτης με τις τιμές του ρεύματος: Ποιοι θα παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό με πάνω από 600 ευρώ - Παραδείγματα

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 23 Νοε 2021 | 09:05

Πώς θα μοιραστούν 500 εκατ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες – Ποιος θα πάρει τι και πότε

Μισό δισ. ευρώ σε έως και 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα μοιράσει η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο. Τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.