Τα παράδοξα της πανδημίας: Γιατί οι φετινές φορολογικές δηλώσεις "μοιράζουν χρήμα" 2 δισ. ευρώ

Σχήμα οξύμωρο: οι φορολογικές δηλώσεις είναι ταυτισμένες με την πληρωμή φόρων και όχι με την επιστροφή αυτών. Να που η πανδημία το ανατρέπει και αυτό.

Σχήμα οξύμωρο: Οι φορολογικές δηλώσεις είναι ταυτισμένες με την πληρωμή φόρων και όχι με την επιστροφή αυτών. Να που η πανδημία το ανατρέπει και αυτό.

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις -η διαδικασία υποβολής των οποίων ξεκινάει προς το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης- θα μοιράσουν χρήμα και μάλιστα πολύ. Συνολικά, υπολογίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι θα εισπράξουν -άμεσα ή έμμεσα- περισσότερα από 2 δις. ευρώ.

Πώς θα μοιραστεί αυτό το χρήμα; Πρώτον υπό μορφή επιδομάτων. Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα αποτυπωθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα των τελευταίων ετών που προκάλεσε η πανδημία και αυτό θα οδηγήσει είτε σε αύξηση υφιστάμενων κοινωνικών επιδομάτων (κυρίως επιδομάτων τέκνων και επιδομάτων στέγασης) είτε στην καταβολή καινούργιων. Μόνο από τα κοινωνικά επιδόματα, εκτιμάται ότι θα προκύψει ένα πρόσθετο ποσό υπέρ των δικαιούχων της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον από τις επιστροφές φόρου. Δικαιούχοι θα είναι κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αλλά και οι μισθωτοί με μόνη πηγή εισοδήματος τον μισθό τους οι οποίοι μπήκαν σε καθεστώς αναστολής. Πέρυσι, οι επιστροφές φόρου ανήλθαν συνολικά στα 400 εκατ. ευρώ. Φέτος, δεν αποκλείεται ακόμη και ο διπλασιασμός του ποσού αν και αυτό θα φανεί μετά την υποβολή των δηλώσεων, κυρίως των αυτοαπασχολουμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Όσοι πληρούν τα κριτήρια (μείωση εσόδων κατά 30%, απασχόληση τουλάχιστον ενός ατόμου, ζημιές μέσα στο 2020) θα κληθούν να υποβάλλουν σε "στενές" προθεσμίες το έντυπο Ε3 ώστε να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα καταβολής των επιδοτήσεων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα δοθούν υπό μορφή "πιστωτικών" για να συμψηφιστούν με φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές της φετινής χρονιάς. Δεν είναι απαραίτητο να είναι φόρος εισοδήματος. Μπορεί να είναι και ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ ή εργοδοτικές εισφορές.

Το γεγονός ότι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα "μοιράσουν χρήμα", έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από τους φορολογούμενους. Γι’ αυτό, και με το άνοιγμα της πλατφόρμας, τα λογιστικά γραφεία αναμένεται να δεχτούν σημαντικές πιέσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσους έχουν λαμβάνειν.

Μεγαλύτερη πίεση αναμένεται από τους επαγγελματίες που θα έχουν το δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών καθώς γι’ αυτούς η προθεσμία υποβολής θα είναι δεσμευτική (δηλαδή ή θα ανταποκριθούν ή θα χάσουν το δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, κυριαρχεί η εκτίμηση -και σε έναν βαθμό είναι σωστή- ότι όσο πιο γρήγορα εκδοθεί ένα πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει και η απόδοση των χρημάτων από την εφορία. Αν υπάρχουν άλλες οφειλές, γίνεται συμψηφισμός, αν όχι, τα χρήματα κατατίθενται αμέσως στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Όσο για τα επιδόματα, ο φορολογούμενος που θα βρεθεί να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, δεν θα χάσει τα χρήματά του, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν οι δηλώσεις. Εννοείται όμως ότι θα είναι αυξημένο το ενδιαφέρον για έγκαιρη υποβολή της δήλωσης δεδομένου ότι τόσο το επίδομα τέκνων όσο και το επίδομα ενοικίου, δίνουν "ζεστό χρήμα" και άμεσα στους δικαιούχους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Σεπ 2021 | 14:52

Επίσημο: Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

Παρατείνεται έως και τις 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020

"ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ" Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ 08 Σεπ 2021 | 09:51

Κύμα ανατιμήσεων - Γεωργιάδης: Οι μειώσεις φόρων υπερκαλύπτουν τις αυξήσεις – Έρχονται νέα μέτρα

"Ήδη οι μειώσεις των φόρων υπερκαλύπτουν τις αυξήσεις, όμως μέχρι το Σάββατο θα ακούσετε κι άλλα μέτρα", σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις ανατιμήσεις.

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 08 Σεπ 2021 | 07:10

Φορολογικές δηλώσεις: Προς ολιγοήμερη παράταση η προθεσμία για την υποβολή τους

Ολιγοήμερη παράταση, έως και τη 15η Σεπτεμβρίου, εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΩΝ 06 Σεπ 2021 | 10:56

Σκέψεις για ολιγοήμερη παράταση των φορολογικών δηλώσεων - Εκκρεμούν ακόμη 850.000

Εξετάζεται από την κυβέρνηση η διαδικασία να παραταθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δηλαδή να δοθεί προθεσμία 5 επιπλέον ημερών στους φορολογούμενους για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.

ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ 03 Σεπ 2021 | 21:30

Παρεμβάσεις στα τιμολόγια ρεύματος και φοροελαφρύνσεις στο πακέτο ΔΕΘ: Σε δύο άξονες το κυβερνητικό σχέδιο

Το σχέδιο της κυβέρνησης κινείται σε δύο άξονες - Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% που αναμένεται για το 2023 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 02 Σεπ 2021 | 09:06

Τι θα περιλαμβάνει το "καλάθι" της ΔΕΘ: Νέες φοροελαφρύνσεις 3 δισ. ευρώ για το 2022

Φορολογικές ελαφρύνσεις συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ εντός του 2022 - "Κλειδώνει" νέο πακέτο στήριξης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Αυγ 2021 | 14:24

Υπουργείο Εργασίας: Πότε καταβάλλονται συντάξεις Σεπτεμβρίου και προνοιακά επιδόματα σε 1,8 εκατ. δικαιούχους

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ, από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ 28 Αυγ 2021 | 12:40

Ερχεται η "λυπητερή" της 31ης Αυγούστου: Πέντε ραντεβού με την εφορία για φόρους και εισφορές

Τρεις προθεσμίες για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και δύο για φορολογικές υποχρεώσεις γράφει το ημερολόγιο για την 31η Αυγούστου.

ΑΑΔΕ 26 Αυγ 2021 | 20:33

Επιδότηση πάγιων δαπανών: Με δύο βήματα ο συμψηφισμός φορολογικών οφειλών επιχειρήσεων

Ο συμψηφισμός των φορολογικών οφειλών για τις 31.000 επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της επιδότησης των πάγιων δαπανών

24 Σεπ 2021 | 09:47

ΕΝΦΙΑ: Γιατί ο ένας στους έξι ιδιοκτήτες θα πληρώσει φέτος μισό φόρο

Οι 17 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φέτος τον μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτό που τους καταλογίζει η εφορία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 23 Σεπ 2021 | 10:21

ΕΝΦΙΑ: Οι δύο τρόποι για να σπάσετε την πληρωμή σε έως και 24 δόσεις - Πότε ξεκινούν οι καταβολές

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι ήδη διαθέσιμο στο Taxis και όπως θα διαπιστώσετε σας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσετε τον φόρο σε πέντε δόσεις.

22 Σεπ 2021 | 09:02

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για την πληρωμή των δόσεων - Οι τελικές προθεσμίες - Σήμερα τα εκκαθαριστικά

Με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται πιθανότατα εντός της ημέρας στη Βουλή αλλάζει το δοσολόγιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

«ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ» ΕΝΦΙΑ 21 Σεπ 2021 | 08:12

ΕΝΦΙΑ 2021: Πώς θα σπάσετε το ποσό σε έως και 24 δόσεις - Ποιοι θα δουν κούρεμα 50%

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ και θα δουν το ύψος του φετινού λογαριασμού.