15ετές ομόλογο: Ισχυρό μήνυμα στήριξης στην ελληνική οικονομία

Μήνυμα ότι το χρέος αντιμετωπίζεται ως βιώσιμο από τις αγορές.

15ετές ομόλογο: Ισχυρό μήνυμα στήριξης στην ελληνική οικονομία

Με ένα 15ετές ομόλογο, πέτυχε πολλούς στόχους το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ: κάλυψε πάνω από το ένα τρίτο του φετινού ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Έστειλε μήνυμα ότι το χρέος αντιμετωπίζεται ως βιώσιμο από τις αγορές και για την περίοδο μετά το 2032 οπότε λήγουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ενέκριναν οι δανειστές με μια εντυπωσιακή ζήτηση 18,8 δις ευρώ.

Έριξε τις αποδόσεις όλων των ελληνικών τίτλων σε νέα ιστορικά χαμηλά, εξασφάλισε τον περιορισμό των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) στο μόλις 5% και –το κυριότερο- άνοιξε τον δρόμο για μεγάλες εταιρικές εκδόσεις ομολόγων από τράπεζες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μπει φρέσκο χρήμα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στο 1,875% διαμορφώθηκε το «κουπόνι» του 15ετούς ομολόγου μέσω του οποίου ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 2,5 δις. ευρώ όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ. Η απόδοση, διαμορφώθηκε τελικώς στο 1,911%. Η ζήτηση των 18,8 δις. ευρώ εκδηλώθηκε από 378 διαφορετικούς υποψήφιους αγοραστές. «Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει σημειωθεί μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση.

Η πολύ μεγάλη ζήτηση, εκδηλώθηκε ήδη από την 1η ώρα της έκδοσης επιτρέποντας την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Η μεγαλύτερη ζήτηση, εκδηλώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο (με ποσοστό 32%) ενώ ακολούθησε η Ελλάδα με 16% και η Γαλλία με 14%. Γερμανία, Αυστρία και Ελβεία ακολούθησαν με 10 λεπτά ενώ η Ιταλία είχε μερίδιο 7%. Οι διαχειριστές κεφαλαίων κυριάρχησαν στην έκδοση με μερίδιο 68% ενώ οι τράπεζες κάλυψαν μερίδιο 14%. Τα hedge funds περιόρισαν το μερίδιό τους στο 5%.

Με την επιτυχή έκδοση του 15ετούς τίτλου, ο ΟΔΔΗΧ ολοκληρώνει ένα πλήρη κύκλο εκδόσεων καθώς μέσα στους τελευταίους 12-13 μήνες έχουν εκδοθεί ομόλογα 3ετούς, 5ετούς, 7ετούς, 10ετούς, 15ετούς αλλά και 30ετούς διάρκειας (σ.σ η τελευταία έγινε με το πρόγραμμα ανταλλαγής τίτλων που είχε στην κατοχή της η Εθνική Τράπεζα).

Η πρωτοβουλία των επόμενων κινήσεων ανήκει ξεκάθαρα στον ΟΔΔΗΧ ο οποίος -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθεί με στόχο την άντληση των 8 δις. ευρώ προχωρώντας σε τουλάχιστον δύο ή τρεις νέες εκδόσεις μέσα στη χρονιά. Ο στόχος παραμένει: μείωση της έκθεσης στα έντοκα γραμμάτια έως και τα 8 δις. ευρώ αλλά και δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ώστε να εξοφληθούν από τώρα όλες οι δόσεις που εκπνέουν μέσα στο 2021 (συνολικού ύψους περίπου 2 δις. ευρώ).

Η επιτυχής έκδοση του ελληνικού 15ετούς ομολόγου βελτιώνει την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζει μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές και ενισχύει τη βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

«Η σημερινή έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα. Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας. Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά της αυτοπεποίθησή της».

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ 2.000 ΕΩΣ 500.000 ΕΥΡΩ 05 Ιουλ 2020 | 08:03

Πώς θα πάρετε χαμηλότοκο δάνειο από το Taxis - Η διαδικασία

Έτσι, θα πάρετε δάνεια με επιτόκιο 0,9% από 2.000 έως 500.000 ευρώ μέχρι την επόμενη Παρασκευή

Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 04 Ιουλ 2020 | 08:05

Ποιοι και γιατί δεν θα πληρώσουν φέτος καθόλου φόρο - Τα νέα μέτρα με αριθμούς και παραδείγματα

Η μείωση της προκαταβολής φόρου - Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής - Οι εργοδοτικές εισφορές

ΠΑΚΕΤΟ ΥΨΟΥΣ 3,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 03 Ιουλ 2020 | 14:11

Ένα προς ένα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Οι νέοι συντελεστές της προκαταβολής φόρου

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020.

ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 02 Ιουλ 2020 | 07:51

Νέο "θερινό" πακέτο μέτρων θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης: Επιδόματα, ρυθμίσεις οφειλών, χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις εισφορών

Θα ανακοινωθεί η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου ή ακόμη και ο μηδενισμός της.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ 01 Ιουλ 2020 | 08:24

Φορολογικό προσκλητήριο σε συνταξιούχους χωρών της ΕΕ για μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα- Φορολογικοί συντελεστές 7- 10%

Από τους ξένους συνταξιούχους –Ευρωπαίους και μη- δεν θα ζητούνται αυστηρές προϋποθέσεις όπως η αγορά ακινήτου μεγάλης αξίας (όπως ισχύει στο πρόγραμμα της χρυσής βίζα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιουν 2020 | 15:26

ΑΑΔΕ: Λήψη αναγκαστικών μέτρων και κατά τον πρώτο μήνα του lockdown σε βάρος των οφειλετών του δημοσίου

Ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού αυξήθηκε στα 1,27 εκατομμύρια άτομα.

ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ 30 Ιουν 2020 | 08:12

Οφειλές στην εφορία: Οι νέες ρυθμίσεις και οι αλλαγές στις δόσεις - Αναλυτικά ολοι οι τρόποι πληρωμής

Μόλις χθες το βράδυ ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο η διάταξη για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 28 Ιουν 2020 | 12:19

Σενάριο ακόμα και για μηδενική προκαταβολή φόρου εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών

Το σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση προβλέπει μια ευρεία γκάμα συντελεστών που καλύπτουν όλο το εύρος –από 0 έως 100%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 27 Ιουν 2020 | 14:54

Οι τρεις μειώσεις φόρων από το 2021 για την τόνωση της οικονομίας: Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται στο τραπέζι

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των μισθωτών.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Ιουν 2020 | 07:46

Προβληματισμός για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Μειωμένο ενδιαφέρον εργοδοτών - Ποιες αλλαγές προωθούνται

Συμπληρώθηκαν 10 ημέρες εφαρμογής και το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μόλις 3000 εργοδοτών.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ 25 Ιουν 2020 | 15:45

"Βούλιαξαν" κατά 43% τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο- Λόγω κορονοϊού

Σε καμία κύρια κατηγορία εσόδων δεν σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ 25 Ιουν 2020 | 08:06

Βατερλό σε εστίαση και τουρισμό: Χάθηκαν 3 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2020 - Επιστροφή στα επίπεδα του ...1997

Πολύ μεγάλη ζημιά αναμένεται να καταγραφεί και στα στοιχεία του Μαίου καθώς η οικονομία άνοιγε σταδιακά κατά τον συγκεκριμένο μήνα.