180 χρόνια Εθνική Τράπεζα: Η πρώτη, μακροβιότερη και ιστορική τράπεζα που μεγάλωσε μαζί με το νεοελληνικό κράτος

Διαπερνώντας τρεις αιώνες ιστορίας, η Εθνική Τράπεζα έχει γράψει ιστορία ως η πρώτη, μακροβιότερη και πιο ιστορική τράπεζα της χώρας μας.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Εθνική Τράπεζα

Φέτος, γιορτάζουμε ακόμα μια σημαντική επέτειο – ορόσημο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία: Την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας πριν από 180 χρόνια, τον Μάρτιο του 1841. Είχαν περάσει μόλις 20 χρόνια από Ελληνική Επανάσταση του 1821, όταν η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε τη λειτουργία της για να γράψει ιστορία ως η πρώτη, μακροβιότερη και πιο ιστορική τράπεζα της χώρας μας. 180 χρόνια αργότερα, η Εθνική Τράπεζα παραμένει κεντρικός παράγοντας ανάπτυξης του νεοελληνικού κράτους έχοντας διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία διαπερνώντας τρεις αιώνες ιστορίας.

180 χρόνια πρωτοπορεί

Από τα πρώτα βήματα του νέου ελληνικού κράτους, μέχρι τη δημιουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας, η Εθνική Τράπεζα ήταν εκεί, στηρίζοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και τα όνειρα και τις προσδοκίες ολόκληρων γενεών Ελλήνων.

Το ημερολόγιο έγραφε 30 Μαρτίου του 1841 όταν ιδρύθηκε με διάταγμα του Όθωνα Α’ ως το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, εισάγοντας για πρώτη φορά τον θεσμό της τραπεζικής πίστης στο ελληνικό νεοσύστατο κράτος και εκδίδοντας τα πρώτα χαρτονομίσματα, προνόμιο που διατήρησε μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928.

180 χρόνια Εθνική Τράπεζα: Η πρώτη, μακροβιότερη και ιστορική τράπεζα που μεγάλωσε μαζί με το νεοελληνικό κράτος

Ουσιαστικά, η Εθνική Τράπεζα μεγάλωσε μαζί με τη νεοσύστατη Ελλάδα και τα πρώτα 30 χρόνια λειτουργίας της, επεκτάθηκε σε όλη χώρα. Από τα μέσα του 19ου αιώνα ανέλαβε αποφασιστικό ρόλο στην εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων.

Σταδιακά, εξελίχθηκε σε κομβικό παράγοντα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, υποστηρίζοντας τα μεγάλα δημόσια έργα και υποδομές και συνεισφέροντας στην άνθιση του πολιτισμού και την εξάπλωση της κοινωνικής μέριμνας.

Εθνική Τράπεζα

Δεν είναι τυχαίο ότι, εισήγαγε και εφάρμοσε πρώτη νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα, από την πρώτη τηλεφωνική σύνδεση μεταξύ καταστημάτων της το 1897, έως τα πρώτα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ‘50.

Όσο για την προσφορά της στον πολιτισμό, είναι πολύτιμη με αποκορύφωμα το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, που από το 1966 λειτουργεί ως φορέας ανάπτυξης των γραμμάτων, των καλών τεχνών και της επιστήμης.

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Σήμερα, έχουν περάσει 180 χρόνια από την ίδρυσή της και πολλά έχουν αλλάξει στον κόσμο, όμως η Εθνική Τράπεζα παραμένει σταθερή αξία, ισχυροποιώντας διαρκώς τη θέση της, ανοίγοντας νέους δρόμους στην τραπεζική αγορά και οδηγώντας τις εξελίξεις.

Σε όλη αυτή την πορεία, η Εθνική έδωσε το παρών σε κάθε εθνικό εγχείρημα, έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ενθάρρυνε την καινοτομία και την τεχνολογία, και στάθηκε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

Εθνική Τράπεζα

Συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά με όραμα και αισιοδοξία μπροστά στις προκλήσεις, υλοποιώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού, δημιουργώντας νέες προοπτικές, ενσωματώνοντας την τεχνολογική εξέλιξη και πρωτοπορώντας στην ψηφιακή εποχή με καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα.

Έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, έχει θέσει ως προτεραιότητά της την άψογη εξυπηρέτηση των πελατών της και έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον δημιουργώντας ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Αντλώντας δύναμη από το παρελθόν, και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Εθνική Τράπεζα δημιουργεί αξία για την επόμενη μέρα, με στόχο να είναι η πρώτη επιλογή για τους ανθρώπους της, τους πελάτες και μετόχους, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Για όλους εμάς. Έναν στόχο που επιτυγχάνει εδώ και 180 χρόνια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΙΚΑΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 25 Απρ 2021 | 19:24

Μεσολόγγι: Η Γιάννα Αγγελοπούλου με χρυσοκέντητο γιλέκο και ζώνη, στον εορτασμό της 195ης επετείου από την ηρωϊκή έξοδο

Στον εορτασμό της 195ης επετείου της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου παρέστη η επικεφαλής της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ 24 Απρ 2021 | 11:24

Μητσοτάκης για την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων: "Η ανθρωπότητα δεν ξεχνά το ξεκλήρισμα ενός λαού"

"Η Ελλάδα δεν λησμονεί ότι στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνες και Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ 21 Απρ 2021 | 13:58

Εγκρίθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη ΓΣ της ΕΤΕ

Το αμερικανικό κεφάλαιο CVC Capital Partners αγοράζει την Εθνική Ασφαλιστική.

13 Μαϊ 2021 | 10:52

Η HEINEKEN γίνεται ακόμα πιο "πράσινη"

Μέσα από το πρόγραμμα Brew a Better World – Raise the Bar 2030, ο Όμιλος HEINEKEN δεσμεύεται σε ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους βιωσιμότητας.

12 Μαϊ 2021 | 10:50

"42°C": Η πιο καυτή σειρά της χρονιάς

'Ενα νησί, μια εφηβική παρέα, ένα σκοτεινό καλοκαίρι και ένας θάνατος κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο.

05 Μαϊ 2021 | 10:47

AQUA Carpatica: Το φυσικό μεταλλικό νερό που νοιάζεται για εμένα

Το AQUA Carpatica με έκανε να αναθεωρήσω όλα όσα ήξερα για το νερό, και να ανακαλύψω ένα φυσικό μεταλλικό νερό από τα Καρπάθια Όρη που πραγματικά νοιάζεται για την υγεία μου.

ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ 22 Απρ 2021 | 07:47

Λαίδη Λουίζ: Ποια είναι η κατάξανθη 17χρονη royal που θα κληρονομήσει αυτό που λάτρευε ο Φίλιππος

Ο συγκινητικός δεσμός παππού και εγγονής και το κοινό πάθος της 17χρονης Λαίδης Λουίζ με τον παππού της πρίγκιπα Φίλιππο. Συντετριμμένη στην κηδεία του.

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΩΡΑΡΙΟ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ 15 Μαϊ 2021 | 14:53

Χατζηδάκης: "Δίνουμε δύναμη στους εργαζόμενους" - Οι 10 αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στον κόσμο της εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο και μίλησε για τις αλλαγές που προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 15 Μαϊ 2021 | 10:58

Αδωνις Γεωργιάδης: Έως τις 30 Μαΐου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση γυμναστηρίων και παιδότοπων

Από 28 - 30 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των γυμναστηρίων και των παιδότοπων δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 15 Μαϊ 2021 | 09:43

Θ. Φιλιππόπουλος στο Φόρουμ των Δελφών: Το μέλλον των εκδόσεων είναι ψηφιακό

Η παρέμβαση στο Φόρουμ των Δελφών του Θ. Φιλιππόπουλου, προέδρου του ΔΣ των Αττικών Εκδόσεων

ΝΕΟ ΟΧΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ 15 Μαϊ 2021 | 08:59

"Ευλογία" τα e-ραντεβού: 75.000 λιγότερες ώρες μετακίνησης για τους πολίτες

Μεγάλη ανάσα για τους πολίτες αποδεικνύονται τα e-ραντεβού καθώς γλιτώνουν χιλιάδες ώρες μετακίνησης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ 14 Μαϊ 2021 | 20:42

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Γουάτσα: "Έχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη"

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Limited, Πρεμ Γουάτσα, επαίνεσε την κυβέρνηση στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 14 Μαϊ 2021 | 17:57

ΣτΕ: "Πράσινο φως" για να προχωρήσουν τα έργα στο Ελληνικό

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού