
'Ανοιξε το πρωί της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε χθες εντολή σε αναδόχους να προχωρήσουν σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2031. Από την έκδοση το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 1,5 - 2 δισ. ευρώ.
Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura and Eurobank. Υπενθυμίζεται πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για εφέτος είναι η έκδοση ομολόγων ύψους έως 12 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, απο την έκβαση που θα εχει η σχετική διαδικασία θα εξαρτηθεί το συνολικό ποσό της έκδοσης, καθώς και το επιτόκιο της. Σύμφωνα με την αρχική καθοδήγηση που ανακοίνωσαν οι τράπεζες που έχουν αναλάβει την έκδοση, το κουπόνι του ομόλογου (επιτόκιο) θα πρέπει να διαμορφωθεί στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς (midswap) προσαυξημένο κατά περίθώριο 1,10%.
Επομένως σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν στη διατραπεζική αγορά όπου τα επιτόκια είναι αρνητικά, το τελικό επιτόκιο του ομολόγου θα πρέπει να κυμανθεί στο επίπεδο του 0,9%.
Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη της αγοράς και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας.
Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες βάσης
Όπως σημειώνει το capital.gr, το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (-0.21 μ.β περίπου), δηλαδή στην περιοχή του 0,89%, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να τοποθετούν το τελικό επιτόκιο κάτω του 0,80% και ακόμα και στο 0,74% με 0,75%, το οποίο και θα αποτελέσει το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας.
Αυτό θα στείλει ένα ακόμη ισχυρό σήμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα παρά το σοκ της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ρευστότητας ή χρηματοδότησης και κινείται σαν "κανονικός εκδότης", έστω και αν δεν έχει investment grade.
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό άντλησης, σύμφωνα με πηγές της αγοράς θα κινηθεί στα 2,5 - 3 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ, να έχει στόχο οι ελληνικοί τίτλοι να είναι τίτλοι με αρκετή ρευστότητα ώστε να "ικανοποιούν" την επενδυτική ζήτηση. Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός πίσω από τις επανεκδόσεις τίτλων στις οποίες έχει προχωρήσει.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr