Follow us

Η Ελλάδα στις αγορές: Ξεπερνούν τα €11 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, σε μία αρκετά δύσκολη ημέρα, μετά το ισχυρό sell-off στα ομόλογα των ΗΠΑ, με την απόδοση του 10ετούς treasury να σκαρφαλώνει σε υψηλά δύο ετών και να ξεπερνά το 1,8%. Το τελευταίο παρέσυρε όλους του κρατικούς τίτλους διεθνώς, με την απόδοση του γερμανικού bund να "γυρνά" σήμερα στα θετικά για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια.

Όπως αναφέρει το capital.gr, το αρχικό επιτόκιο του νέου ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στις 145 μονάδες βάσης συν το mid swap, δηλαδή στο 1,89%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 140 μ.β συν το mid swap, δηλαδή στο 1,83% όπου και αναμένεται να διαμορφωθεί στο κλείσιμο, καθώς το βιβλίο κλείνει στις 13.00 ώρα Ελλάδας. Οι εκτιμήσεις της αγοράς είχαν τοποθετήσει το τελικό επιτόκιο κοντά στο 1,80%.

Αν και το ποσό άντλησης δεν έχει οριστεί και θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει ένα ποσό κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Ήδη στα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα του βιβλίου είχαν συγκεντρωθεί προσφορές ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ λίγο μετά τις 12:00 ώρα Ελλάδος ξεπερνούσαν τα 11 δισ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι, κάτι που φυσικά γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο, πως το 2022 είναι ένα έτος υψηλότερων αποδόσεων για τα ομόλογα γενικότερα, λόγω της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής, αλλά και της ανόδου του πληθωρισμού, οπότε οι συνθήκες και το επιτόκιο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με αυτά του περασμένου έτους.

Άλλωστε αυτό έγινε εμφανές και κατά τις εκδόσεις άλλων χωρών τις τελευταίες ημέρες, με τις Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία να πληρώνουν ένα υψηλότερο premium στους νέους τους τίτλους.

Την έκδοση τρέχουν οι Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale, ενώ ο νέος ελληνικός 10ετής τίτλος έχει λήξη τον Ιούνιο του 2032.

Διαβάστε Επίσης

Σημειώνεται ότι το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2021 - διάρκειας 9,5 ετών περίπου σήμερα, καθώς λήγει τον Ιούνιο του 2031 - έχει spread 160 μ.β και απόδοση 1,62%, ενώ είχε εκδοθεί με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 0,807% (στο 0,888% η απόδοση κατά το re-opening του Ιουνίου), με spread 135 μ.β και με κουπόνι 0,75%.

Οι ελληνικές αποδόσεις δεν επηρεάστηκαν από το sell-off, με τη σημερινή έξοδο της Ελλάδας να είχε αποτιμηθεί ευρέως από την αγορά.

Πλέον οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις ανήκουν το παρελθόν, ωστόσο στόχος για το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να αποτελεί το ύψος του επιτοκίου, αλλά και η ποιότητα των επενδυτών. Το επιτόκιο ουσιαστικά αντικατοπτρίζει το πού τοποθετεί η αγορά το ρίσκο της Ελλάδας, την στιγμή που η επέλαση της Όμικρον πιέζει τα δημοσιονομικά των χωρών, η προσφορά τίτλων στην ευρωζώνη συνεχίζει να είναι υψηλή και η συζήτηση για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο έχει "ζεσταθεί".

Ελκυστική απόδοση

Πάντως, η Ελλάδα εμφανίζει τις πιο ελκυστικές αποδόσεις στην ευρωζώνη, ενώ συνεχίζει να είναι προστατευμένη από το δίχτυ της ΕΚΤ, περισσότερο έως τον Μάρτιο, όπου και συνεχίζει να τρέχει το PEPP και με μειωμένο ρυθμό στη συνέχεια, καθώς θα συμμετέχει στο ευέλικτο πρόγραμμα επανεπενδύσεων της ΕΚΤ.

Επιπλέον, η χώρα διατηρεί υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (αρκετά πάνω των 30 δισ. ευρώ), τα οποία εξασφαλίζουν τις ανάγκες χρηματοδότησης, έχει ισχυρές προοπτικές λόγω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά αξιολογήσεων από τους οίκους - κάτι που επιβεβαίωσε και η αναβάθμιση της Fitch την Παρασκευή η οποία "ανέβασε" το outlook της χώρας σε θετικό - με το χάσμα έως την επενδυτική βαθμίδα να αποτελεί για τους επενδυτές ευκαιρία για κτίσιμο θέσεων στα ελληνικά ομόλογα.

Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι η ζήτηση για τη σημερινή, αλλά και τις υπόλοιπες εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου για το τρέχον έτος, θα είναι ισχυρή.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο δανειακό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να είναι εμπροσθοβαρές, με το μεγαλύτερο μέρος του να γίνεται δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο ενώ, όπως έχει ανακοινωθεί, στόχος είναι να αντληθούν φέτος συνολικά 12 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα προέλθει και από το πρώτο ελληνικό πράσινο κρατικό ομόλογο, το οποίο δρομολογείται για το φθινόπωρο.

Βασικός στόχος του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείου παραμένει η πραγματοποίηση κινήσεων οι οποίες θα "πείσουν" τους οίκους αξιολόγησης να "ανεβάσουν" την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας και η περαιτέρω μείωση των spreads, αποτελούν "σταθερούς" στόχους του ΟΔΔΗΧ και για το 2022.

Στο επίκεντρο είναι και οι αποπληρωμές, δηλαδή η εξόφληση μέρους των δανείων που έχει λάβει η χώρα, κάτι που μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης. Σε αυτές περιλαμβάνεται η πλήρης εξόφληση των δανείων προς το ΔΝΤ και η διπλή πρόωρη προεξόφληση μέρους των δανείων του πρώτου μνημονίου (GLF), τα οποία και τοποθετούνται εντός του α’ τριμήνου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Μαϊ 2022 | 10:38

Ευρωζώνη: Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό

Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διατήρησαν το θετικό πρόσημο για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος και το 2023

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 22 Μαϊ 2022 | 10:31

Αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα: Πιθανότητα στοχευμένων μέτρων και το καλοκαίρι - "Μεγάλο το πρόβλημα στα νησιά"

Σε στοχευμένα μέτρα και το καλοκαίρι για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στα καύσιμα προσανατολίζεται η κυβέρνηση - Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΡΑΛΙ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ 21 Μαϊ 2022 | 18:50

Εκτός κάθε ελέγχου οι τιμές στη βενζίνη - Σκέψεις για επέκταση του fuel pass

Τέλος δεν έχει το ράλι ανόδου στις τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα. Σκέψεις για εοπέκταση του fuel pass.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 21 Μαϊ 2022 | 17:00

Έρχεται η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιες αφορά [βίντεο]

Σημειώνεται πως οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ 21 Μαϊ 2022 | 11:38

Σταϊκούρας: Νέα επιδότηση στα καύσιμα αν βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος [Βίντεο]

"Θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα και ανάλογα θα πράξουμε", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Μαϊ 2022 | 11:07

Έρχεται ο ευέλικτος μηχανισμός αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής - Τι θα ισχύσει [Παραδείγματα]

Ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους περίπου 700.000 επαγγελματίες που χρηματοδοτήθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής

ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ EASTMED 21 Μαϊ 2022 | 08:28

ΕΕ: "Κλειδί" η Ελλάδα για την απεξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Nέες υποδομές εισαγωγής και διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ελλάδα για την ολική απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο

"ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ" 20 Μαϊ 2022 | 22:13

Κατακρημνίζεται η Wall Street: Προς αρνητικό ρεκόρ 90 ετών ο Dow Jones - Σε "bear market" ο S&P 500

Ο Dow Jones ετοιμάζεται για την όγδοη διαδοχική εβδομάδα με απώλειες, που θα είναι το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον Απρίλιο του 1932.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ 20 Μαϊ 2022 | 17:57

Nέα δημοπρασία ομολόγων 500 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα

O βασικός στόχος είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση στη δευτερογενή αγορά

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ 20 Μαϊ 2022 | 14:18

Γεωργιάδης: Πιθανή η επέκταση του fuel pass και τον Ιούνιο - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Την επέκταση του fuel pass και τον Ιούνιο εξετάζει η κυβέρνηση, ανέφερε ο Α. Γεωργιάδης - Έλεγχοι σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων.

20 Μαϊ 2022 | 12:08

Έκθεση Οικοδομή 2022: Metropolitan Expo, 14-16 Οκτωβρίου

Ανακοινώθηκε η μεγάλη συνάντηση όλου του οικοδομικού τομέα. Σημεία αναφοράς η εξωστρέφεια και η εξοικονόμηση ενέργειας.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ «ΕΙΚΟΝΙΚΑ» ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ 20 Μαϊ 2022 | 10:01

Πώς θα βάλουμε φωτοβολταϊκά σε στέγες και ταράτσες: Οι τρεις εναλλακτικοί τρόποι για την εξοικονόμηση ενέργειας

Με το σημερινό πλαίσιο, τρεις είναι οι εναλλακτικές λύσεις που έχει ένα νοικοκυριό για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό.

ΘΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ 20 Μαϊ 2022 | 09:16

Η πρώτη δικαστική νίκη για την αλλαγή της ρήτρας αναπροσαρμογής: Κέρδισε την πρώτη συλλογική αγωγή η ΕΚΠΟΙΖΩ

Εναγόμενος προμηθευτής προχώρησε σε τροποποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, έπειτα από αγωγή που είχε καταθέσει η ΕΚΠΟΙΖΩ τον Μάιο του 2021.