5 φοροαπαλλαγές Μητσοτάκη: Πόσα χρήματα γλυτώνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες- Παραδείγματα

5 φοροελαφρύνσεις ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- Παραδείγματα για το όφελος, σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
doy

Με λιγότερο… τρόμο θα αντικρίσουν τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα μετά και τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ούτως ή άλλως, ο φετινός φόρος θα ήταν μειωμένος λόγω της πτώσης των εισοδημάτων αλλά και του "παγώματος" της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα (μερίσματα, κέρδη αυτοαπασχολουμένων, κέρδη από ενοίκια κλπ). Τώρα, ο κατάλογος των αλλαγών που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση των εκκαθαριστικών -ενδεχομένως και σε σημαντικές επιστροφές φόρων- εμπλουτίζεται. Στα φετινά εκκαθαριστικά θα αποτυπωθούν οι συνέπειες από τα ακόλουθα μέτρα που ανακοίνωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών:

1. Μειώνεται από φέτος -και σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 55%.

2. Μειώνεται για τα νομικά πρόσωπα, ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 70% για φέτος, ενώ του χρόνου η προκαταβολή θα υπολογιστεί με συντελεστή 80%.

Πώς λοιπόν θα αποτυπωθούν αυτές οι αλλαγές στα εκκαθαριστικά εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών αλλά και επιχειρήσεων; Η συνολική εικόνα προκύπτει αν ληφθούν υπόψη:

1. Η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 55%

2. Το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης

3. Η ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας η οποία προβλέπει τον συντελεστή του 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ της κερδοφορίας αλλά και τη μείωση των υπόλοιπων συντελεστών.

5 φοροαπαλλαγές Μητσοτάκη: Πόσα χρήματα γλυτώνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες- Παραδείγματα

Ενας επαγγελματίας με κέρδη 20.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας επαγγελματίας εμφάνισε κέρδη 20.000 ευρώ στην περυσινή φορολογική δήλωση και πλήρωσε φόρο 3740 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης 110 ευρώ. Φέτος, ο φόρος θα μειωθεί στα 3100 ευρώ και δεν θα υπάρξει εισφορά αλληλεγγύης. Άρα, η επιβάρυνση μειώνεται αυτομάτως από τα 3850 ευρώ, στα 3100 ευρώ. Βέβαια, αν δεν γινόταν η μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου, ο επαγγελματίας θα χρεωνόταν με επιπλέον 3100 ευρώ ως προκαταβολή φόρου.

Τώρα, θα του καταλογιστούν 1705 ευρώ προκαταβολή (το 55%). Βεβαίως θα αφαιρεθεί η προκαταβολή της περυσινής χρονιάς. Έτσι, προκύπτει ότι το φετινό εκκαθαριστικό, θα είναι σαφώς μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό αν ο επαγγελματίας έχει πληρώσει και πέρυσι προκαταβολή. Σε περίπτωση που δεν έχει πληρώσει προκαταβολή λόγω και της περυσινής κατάργησης της προκαταβολής, το φετινό εκκαθαριστικό θα είναι σαφώς πιο "ελαφρύ" σε σχέση με αυτό που θα προέκυπτε αν δεν γινόταν η μείωση της προκαταβολής φόρου.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα νομικά πρόσωπα τα οποία φέτος θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου με συντελεστή 70% αντί για 100%. Το τι θα δείξει το εκκαθαριστικό σε σχέση με πέρυσι, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποια ήταν η περυσινή προκαταβολή. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, ο συντελεστής της προκαταβολής μειώθηκε:

1. Κατά 30% για όσους είχαν μείωση εσόδων από 5 έως 15% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 συγκριτικά με το 1ο εξάμηνο του 2019

2. Κατά 50% για τα ποσοστά μείωσης από 15% έως 25%

3. Κατά 70% για τα ποσοστά μείωσης από 25% έως 35% και

4. Κατά 100% για τα ποσοστά μείωσης εσόδων από 35% και πάνω.

Άρα, οι επιχειρήσεις με μικρή μείωση εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του 2020 συγκριτικά με το 1ο εξάμηνο του 2019, δεν θα έχουν επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι καθώς θα χρησιμοποιηθεί ο ίδιος συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση εσόδων οι οποίες όμως κατάφεραν τελικώς να εμφανίσουν κέρδη και στη χρήση του 2020, θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι λόγω της διαφοράς στον συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής. Ωστόσο, η επιβάρυνση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής παρέμενε στο 100%.

Δυο ακόμα παραδείγματα: Μείωση φόρου από 405 έως 840 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιχείρηση-νομικό πρόσωπο που θα εμφανίσει για πρώτη φορά 10.000 ευρώ κέρδη το φορολογικό έτος 2021, θα πλήρωνε το 2022 φόρο 24% και επιπλέον προκαταβολή φόρου 24%, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 48% ή 4.800 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 22% και προκαταβολή φόρου 17,6% (22%*80%), δηλαδή συνολική επιβάρυνση 39,6% ή 3.960 ευρώ.

Συνεπώς, το όφελος για την επιχείρηση ανέρχεται σε 840 ευρώ.

Φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 1.800 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου 495 ευρώ (9%*55%), σύνολο 1.395 ευρώ.

Συνεπώς, το όφελος για το φυσικό πρόσωπο ανέρχεται στα 405 ευρώ.

Το δημοσιονομικό κόστος των τριών πρώτων μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια, ποσό το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας.

Το δημοσιονομικό κόστος των δύο τελευταίων μέτρων είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι εργάζεται με υπευθυνότητα, σχέδιο και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να διασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας και για την είσοδό της, μετά την υγειονομική κρίση, σε τροχιά ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης".

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

mitsotakis foroapallages

"Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σταθερή της προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν, είπε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός . Και πρώτο μέλημά μας μετά την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό τον σκοπό ανακοινώνουμε σήμερα πέντε μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση, το θεμέλιο, για την αποφασιστική επάνοδο. Και θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν ζημίες μέσα στην πανδημία να μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο.

Παράλληλα, αποτελούν μέτρα τα οποία θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία, αλλά θα αυξήσουν σημαντικά και τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

Μειώνεται από φέτος -αλλά πια σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεύτερον. Μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.

Τρίτον. Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του ‘21, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%. Δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, που θυμίζω ήταν στο 28%. Υπενθυμίζω ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

Τέταρτον. Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.

Πέμπτον, επεκτείνεται -μπορούμε πια να το επιβεβαιώσουμε και επίσημα- η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 11 Μαϊ 2021 | 19:31

Μητσοτάκης για τα 40 χρόνια στην ευρωπαϊκή οικογένεια: Το 2015 ο άθλιος λαϊκισμός μάς έφερε ένα βήμα πριν από την έξοδο

"Πυρά" Μητσοτάκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση του 2015 που "μάς έφερε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωπαϊκή συμμαχία".

ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 11 Μαϊ 2021 | 18:48

"Εκπληξη" Γεωργιάδη: Yπέρ Καρανίκα για φαρμακευτική κάνναβη - "Κάναμε λάθος που αντιδρούσαμε το 2018"

Ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ευθαρσώς ότι η ΝΔ έκανε λάθος το 2018 που αντιδρούσε στο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

11 Μαϊ 2021 | 14:11

Γαλάζια Ελευθερία: Καθολικός εμβολιασμός 700.000 κατοίκων 19 νησιών με Johnson & Johnson - Όλο το σχέδιο

Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον καθολικό εμβολιασμό των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου - Με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«ΕΚΤΟΣ ΑΕΙ ΕΩΣ 30.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ» 11 Μαϊ 2021 | 10:24

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Nα μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια ζητά ο Α. Τσίπρας με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 11 Μαϊ 2021 | 07:24

Lockdown τέλος: Ελεύθερα τα ταξίδια από την Παρασκευή - Με τεστ στα νησιά - Τι αλλάζει σε μετακινήσεις και τουρισμό

Έντονες επιφυλάξεις στα νησιά που ζητούν αυστηρά μέτρα προστασίας για τους πολίτες που θα τα επισκεφθούν μετά την επικείμενη άρση του lockdown.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 10 Μαϊ 2021 | 19:45

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί

Μήνυμα Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο πρωθυπουργό, Γιάνες Γιάνσα - Αιχμές κατά της Τουρκίας για Κυπριακό και μεταναστευτικό.

ΠΛΕΓΜΑ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 10 Μαϊ 2021 | 16:51

Γέφυρα 2: Παρατείνεται έως 31/5 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για επιδότηση δανείων των επιχειρήσεων

Παρατείνεται έως τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ 2"

ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 10 Μαϊ 2021 | 16:44

Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών: Αναμένω το πράσινο πιστοποιητικό έως τέλη Ιουνίου

Πάνω από 1.000 ομιλητές από 42 χώρες - Κοινή συζήτηση Μητσοτάκη και Σάντσεθ με τον Florian Eder, δημοσιογράφο του Politico.

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΝΤΣΕΘ 10 Μαϊ 2021 | 15:56

Μητσοτάκης: Η αναπάντεχη αναφορά στον Θερβάντες που πολέμησε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το θάρρος του μεγαλύτερου Ισπανού μυθιστοριογράφου, του οποίου το χέρι έμεινε παράλυτο μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 10 Μαϊ 2021 | 14:37

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Σάντσεθ: Προτεραιότητα το Πράσινο Πιστοποιητικό

Οι κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Πέδρο Σάντσεθ - Στο επίκεντρο το ευρωπαϊκό "πράσινο πιστοποιητικό" και οι πατέντες των εμβολίων.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 10 Μαϊ 2021 | 10:21

Σταϊκούρας: 3 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του είπε πως θα δοθούν 3. δισ.ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

ΩΡΑΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 12 ΤΟ ΒΡΑΔΥ 10 Μαϊ 2021 | 10:01

Γεωργιάδης: Θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων τον Ιούνιο - Τέλος τα SMS την Παρασκευή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοίγματος τον Ιούνιο και των επιχειρήσεων εστίασης με πρόσβαση μόνο σε εσωτερικούς χώρους, άφησε ο κ. Γεωργιάδης.

ΕΒΓΑΛΑΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 10 Μαϊ 2021 | 08:35

Η σαββατιάτικη έξοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Μαρέβα σε ιταλικό εστιατόριο: Ποιες συνάντησαν τυχαία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα, επέλεξαν ένα ιταλικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.