5 πράγματα που δε γνωρίζατε ότι μπορείτε να κάνετε με μια τραπεζική κάρτα

Από το να την ανακυκλώσετε, μέχρι να την καταργήσετε εντελώς στη φυσική της μορφή!

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
card

Οι πιστωτικές, αλλά και οι χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και χρόνια, διευκολύνοντάς μας σε πολλές περιπτώσεις, σε αγορές, υποχρεώσεις και κάθε είδους δαπάνες και πληρωμές. Μία ή περισσότερες κάρτες βρίσκονται πλέον στο πορτοφόλι μας (κανονικό ή… ψηφιακό), και συγκαταλέγονται σε αυτά τα πράγματα που μας είναι απαραίτητα καθημερινά. Γνωρίζετε όμως όλες τις δυνατότητες που σας προσφέρει η τραπεζική σας κάρτα; Δείτε πέντε πράγματα που ίσως δεν ξέρατε ότι μπορείτε να κάνετε με μία κάρτα και αποδεικνύουν ότι σας προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζατε.

1. Κάνετε είσοδο στο e-Banking με την κάρτα σας

Ξέρατε ότι μπορείτε να αποκτήσετε κωδικούς πρόσβασης online - από το σπίτι σας χρησιμοποιώντας το κινητό ή τον υπολογιστή σας για την είσοδο σας στο e-Banking, με μόνη προϋπόθεση να έχετε μία πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο όνομά σας; Χρησιμοποιώντας αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης, που πλέον βγάζετε με ιδιαίτερη ευκολία, έχετε τη δυνατότητα να διεκπεραιώνετε πιο εύκολα από ποτέ συναλλαγές στο e-banking ή το mobile app της τράπεζάς σας, χωρίς καν να χρειάζεται να επισκεφθείτε κάποιο κατάστημα. Ακόμη και στην περίπτωση μάλιστα που ξεχάσετε ή μπλοκάρετε τους κωδικούς σας, μπορείτε να τους ανακτήσετε online, με πανεύκολο τρόπο. Αρκεί να γνωρίζετε τον αριθμό και το PIN της κάρτας σας!

5 πράγματα που δε γνωρίζατε ότι μπορείτε να κάνετε με μια τραπεζική κάρτα

2. Δεν χρειάζεται να την έχετε μαζί σας!

Γνωρίζατε ότι, έχοντας στην κατοχή σας μία τραπεζική κάρτα, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που σας προσφέρει και ψηφιακά; Πλέον, οι τράπεζες προσφέρουν στους κατόχους καρτών την ευκαιρία να έχουν το δικό τους "ψηφιακό πορτοφόλι”, το οποίο βρίσκεται μέσα στο smartphone τους. Αξιοποιώντας σύγχρονα μέσα - όπως η τεχνολογία NFC (Near Field Communication) που επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε απόσταση μικρότερη των 10 εκατοστών - μπορείτε να πραγματοποιείτε συναλλαγές χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τη φυσική κάρτα σας. Χάρη στη δυνατότητα πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών από το smartphone σας, μέσω υπηρεσιών όπως το Eurobank Wallet, μπορείτε να πραγματοποιείτε πληρωμές πιο εύκολα και πρακτικά από ποτέ. Το σημαντικότερο είναι, βέβαια, ότι οι συναλλαγές διεκπεραιώνονται με αυξημένη ασφάλεια, καθώς η ταυτοποίησή σας πραγματοποιείται είτε βιομετρικά είτε με PIN της επιλογής σας.

3. Επωφελείστε από προγράμματα επιβράβευσης και εκπτώσεις

Η τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε σας δίνει τη δυνατότητα να συνδέσετε την τραπεζική σας κάρτα σε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης, το οποίο μπορεί να σας επιστρέψει πολύτιμα ευρώ για αγορές και ταυτόχρονα να σας προσφέρει και άλλα προνόμια. Μπορείτε με αυτό τον τρόπο να καλύπτετε πραγματικές σας ανάγκες, καθημερινές ή έκτακτες, αλλά και να έχετε έναν πολύτιμο σύμμαχο στις υποχρεώσεις σας. Τα προγράμματα επιβράβευσης των τραπεζών σάς παρέχουν πληθώρα προνομίων όταν χρησιμοποιείτε την κάρτα σας σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ότι η αγορά μίας τηλεόρασης, το να βάλετε πετρέλαιο θέρμανσης στην οικία σας ή το να πληρώσετε μία ασφάλεια με την πιστωτική σας κάρτα, μπορούν να σας επιστρέψουν ευρώ; Επιπλέον, οι πληρωμές των υποχρεώσεών σας μέσω e-Banking ή mobile banking με την κάρτα σας, πολλές φορές έχουν χαμηλότερες χρεώσεις ή μπορείτε να επιλέξετε εξόφληση με δόσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν προσφέρεται (π.χ. καταβολή φόρου εισοδήματος).

4. Το "πλαστικό χρήμα" δεν είναι πια πλαστικό!

Μπορεί ένα κομμάτι πλαστικού στο πορτοφόλι σας να σας κάνει να αισθάνεστε ευσυνείδητος πολίτης που σέβεται το περιβάλλον; Κι όμως, υπάρχει τρόπος. Αν μία κάρτα σας έχει λήξει ή έχει αχρηστευτεί, υπάρχουν τρόποι ώστε να την ανακυκλώσετε σωστά. Κάποιες τράπεζες συγκεντρώνουν τις ακυρωμένες ή ληγμένες κάρτες σας σε μία αρμόδια κεντρική υπηρεσία και, κατόπιν, προχωρούν στην καταστροφή τους και την ανακύκλωση μέσω αδειοδοτημένων εταιρειών. Επιπρόσθετα, είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα μια νέα γενιά τραπεζικών καρτών που είναι κατασκευασμένες από οικολογικό βιοδιασπώμενο υλικό, για την παραγωγή του οποίου απαιτείται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και παράγονται σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές θερμοκηπίου. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έχετε στα χέρια σας μία πιστωτική κάρτα (ακόμη και αν είναι μία παλιά πλαστική) σκεφτείτε ότι υπάρχει τρόπος να μην επιβαρύνετε το περιβάλλον με τη χρήση της.

unsplash

5. Τις ελέγχετε όλες από ένα και μόνο σημείο

Μέσω της ανοικτής τραπεζικής (open banking) μπορείτε πλέον να παρακολουθείτε τις κινήσεις των καρτών σας από διαφορετικές τράπεζες απλά πραγματοποιώντας είσοδο σας στο e-Banking ή στο Mobile App. Επιπλέον, αν έχετε στην κατοχή σας πολλές τραπεζικές κάρτες, με υπηρεσίες όπως το Cards Control, μπορείτε να ελέγχετε τις λειτουργίες τους με πολύ εύκολο τρόπο. Για παράδειγμα, μπορείτε να πραγματοποιείτε προσωρινή απενεργοποίηση ή ενεργοποίηση κάποιας κάρτας, αλλά και να επιλέξετε αν θέλετε να τη χρησιμοποιείτε για αγορές μόνο σε καταστήματα ή και online, στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό, να επιλέξετε αν θέλετε να κάνετε αναλήψεις μετρητών σε ΑΤΜ, να αλλάξετε το ημερήσιο ορίων ανάληψης μετρητών από το λογαριασμό σας, να ενεργοποιήσετε μία νέα κάρτα, αλλά και να επιλέξετε το PIN της. Και όλα αυτά δίχως να πρέπει να επισκεφθείτε τραπεζικό κατάστημα!


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 17 Οκτ 2021 | 10:00

ΙΕΛΚΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πως η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών - Χρήσιμες συμβουλές του ΙΕΛΚΑ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

15 Οκτ 2021 | 15:39

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι

Είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CAPITAL.GR 15 Οκτ 2021 | 09:26

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2021 | 08:06

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο έως 750 ευρώ το ανώτερο.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 07:39

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Αυτές είναι οι τιμές διάθεσης στους καταναλωτές

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Περιορισμένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.

Advertisement