Η έξοδος: 60.000 επιχειρήσεις έφυγαν για τη Βουλγαρία

Οι μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες στη Βουλγαρία, έχουν πρώτο θέμα σήμερα την μετακόμιση των ελληνικών εταιρειών στη Βουλγαρία λόγω capital controls.

Η έξοδος: 60.000 επιχειρήσεις έφυγαν για τη Βουλγαρία

Οι μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες στη Βουλγαρία, έχουν πρώτο θέμα σήμερα την φυγή των ελληνικών εταιρειών από την Ελλάδα και την μετακόμισή τους στη Βουλγαρία.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα Sega, περισσότερες από 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «μεταναστεύσει» στη Βουλγαρία, μόνο κατά τους τελευταίους μήνες. Χιλιάδες άνθρωποι των επιχειρήσεων και ελεύθεροι επαγγελματίες μεταφέρουν το φορολογικό τους μητρώο στη Βουλγαρία, έτσι ώστε να αποφύγουν τη γραφειοκρατία, τους περιορισμούς κεφαλαίων και τους υψηλούς φόρους, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Μερικοί έχουν μεταφέρει ολόκληρη την επιχείρησή τους και άλλοι απλά την εγγραφή της. Αυτό δεν είναι μια νέα τάση. Το κύμα φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων με κατεύθυνση την Βουλγαρία ξεκίνησε όταν η χώρα εφάρμοσε έναν flat tax σε όλα τα εισοδήματα, και εντάθηκε όταν η Ελλάδα άρχισε τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, σημειώνει η εφημερίδα.

Εκτόξευση της «μετακόμισης» από το 2012

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, από το 2012 ήταν ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές εταιρείες που μετακόμισαν στην Βουλγαρία είχαν αυξηθεί κατά 1582, ή κατά 72% μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Οπως σημειώνεται, πολύ επιχειρηματίες φοβήθηκαν ότι οι επιχειρήσεις τους μπορεί να μην επιβιώσουν, καθώς η ελληνική οικονομία εξαρτάται έντονα από τις εισαγωγές.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων, το 2011, οι ελληνικές εταιρείες στη Βουλγαρία έφταναν συνολικά τις 2.199 και το 2012 τις 3781. Σχεδόν οι μισές είχαν εγγραφεί στο Μπλαγκόεβγκραντ, και σχεδόν το ένα τρίτο στη Σόφια.

Το Εμπορικό Μητρώο της Βουλγαρίας έδειξε από το 2013 ως το 2014, ακόμη και πριν από τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές, οι ελληνικές εταιρείες στη Βουλγαρία είχαν αυξηθεί κατά σχεδόν 30% σε 11.500.

Το 2014, περίπου 2.500 νέες εταιρείες με 100% ελληνικό κεφάλαιο συστάθηκαν, καθώς η Βουλγαρία έχει ένα πολύ πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σε σχέση με την Ελλάδα.

«Το κύμα... μετανάστευσης ήταν ιδιαίτερα αισθητό το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας στη γειτονική χώρα», σημειώνει ο Βασίλ Βέλεβ, επικεφαλής της Bulgarian Industrial Capital Association (BICA)

Οπως προσθέτει ο Βέλεβ, έντονη ήταν η κίνηση των μικρών επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα οι οδοντίατροι, ενών αυξημένο ενδιαφέρον υπήρξε και στην αγορά ακινήτων στη Βουλγαρία.

Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία με 3,6 δισ. ευρώ επενδύσεις. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν σημαντική παρουσία στον κλάδο των μετάλλων και της μεταλλουργίας. Στη βιομηχανία γυαλιού υπάρχουν τρία μεγάλα εργοστάσια στη Σόφια, τη Φιλιππούπολη και το Νόβι Παζάρ. Στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, υπάρχει σημαντική ελληνική παρουσία, ενώ έντονη είναι η ελληνική περιουσία στον τουριστικό κλάδο, το εμπόριο και στο real estate.

Ευνοϊκό φορολογικό σύστημα

«Το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας είναι σταθερό, οι φόροι είναι χαμηλοί και οι συνθήκες στη Βουλγαρία είναι σχετικά διαφανείς σε σύγκριση με εκείνες στην Ελλάδα. Από το 2008, ο φόρος εισοδήματος και ο εταιρικός φόρος είναι στο 10%. Στη Βουλγαρία, μια εταιρεία με κέρδος 50.000 ευρώ πλήρωσε περίπου 10.000 λιγότερους φόρους από ό, τι στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα που οδήγησε πολλούς επιχειρηματίες να εξάγουν τις δραστηριότητές τους στη Βουλγαρία», σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Sofia Globe, τα capital controls επιδείνωσαν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και έτσι από το καλοκαίρι έχει σημειωθεί τσουνάμι εγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CAPITAL.GR 15 Οκτ 2021 | 09:26

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2021 | 08:06

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο έως 750 ευρώ το ανώτερο.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 07:39

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Αυτές είναι οι τιμές διάθεσης στους καταναλωτές

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Περιορισμένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 Οκτ 2021 | 16:59

Wolt: Σταματά παραγγελίες και παραδόσεις στις περιοχές με έντονα φαινόμενα

Η Wolt αναστέλλει την παραγγελειοληψία και τις παραδόσεις της, σε περιοχές που εντοπίζονται έντονα καιρικά φαινόμενα

14 Οκτ 2021 | 13:24

H Chiesi Hellas στηρίζει τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

"We Act DAY": Οι εργαζόμενοι της Chiesi Hellas με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που έχει θεσπίσει η εταιρεία, στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Εύβοιας.

14 Οκτ 2021 | 12:29

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σχοινά για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων

Ολόκληρος ο διάλογος που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

14 Οκτ 2021 | 12:01

Υπογράφεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου- Ποια είναι η σημασία του έργου

Μια συμφωνία μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη υπογράφουν σήμερα η Ελλάδα και η Αίγυπτος.