Άδεια τα κρατικά ταμεία την επομένη μέρα των εκλογών

Τρύπα «μαμούθ» 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα του 8μηνου. Πάνω από 5 δις. ευρώ τον μήνα θα πρέπει να εισπράττει το δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Άδεια τα κρατικά ταμεία την επομένη μέρα των εκλογών

Γίνεται το πρωτογενές πλεόνασμα να έχει εκτιναχτεί στα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ παρά το γεγονός ότι η υστέρηση στα έσοδα –κατά κύριο λόγο στα φορολογικά- υπερβαίνει πλέον τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ; Γίνεται είναι η απάντηση αν το δημόσιο εξακολουθεί να μην πληρώνει παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα βυθίζοντας σε οικονομικό χάος όσους συναλλάσσονται μαζί του.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο 8μηνο, δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο που θα αναλάβει –καλώς εχόντων των πραγμάτων- από την επόμενη εβδομάδα, θα βρεθεί αντιμέτωπο με έναν τεράστιο πονοκέφαλο. Παρά την αναθεώρηση του στόχου για τον προϋπολογισμό του 2015 –εκεί που ήταν να εμφανίσουν πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ τώρα καλούμαστε να κλείσουμε τη χρονιά με έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ- τα οικονομικά αποτελέσματα είναι τέτοια που να δημιουργούν έντονο προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό ακόμη και αυτό το μικρό αρνητικό αποτέλεσμα.

Ο λόγος; Τον Αύγουστο εισπράχθηκε –ύστερα από παράταση ενός μήνα- η 1η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτό ήταν προγραμματισμένο να συμβεί τον Ιούλιο. Παρά λοιπόν το γεγονός ότι τον Αύγουστο μπήκε στα ταμεία ένα πολύ μεγάλο έσοδο το οποίο δεν ήταν προγραμματισμένο, τα έσοδα συνέχισαν να αποκλίνουν έναντι των στόχων. Περί τα 210 εκατομμύρια ευρώ ήταν το άνοιγμα στα έσοδα του Αυγούστου με αποτέλεσμα η συνολική υστέρηση των καθαρών εσόδων να έχει φτάσει πλέον στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε στάση πληρωμών το Δημόσιο

Πώς καλύφθηκε –ταμειακά- μέχρι τώρα αυτό το πολύ μεγάλο έλλειμμα στα έσοδα; Πώς ανακοινώθηκε χθες πρωτογενές πλεόνασμα 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο 8μηνο; Με την «στάση πληρωμών». Το δημόσιο έπρεπε να έχει πληρώσει στο 8μηνο 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από αυτά που έχει πληρώσει. Μόνο τον Αύγουστο, άφησε απλήρωτες επιπλέον υποχρεώσεις περίπου 270 εκατ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά καθώς τα ταμειακά προβλήματα δεν έχουν λυθεί παρά το γεγονός ότι υπεγράφη η συμφωνία.

Τα συνολικά φορολογικά έσοδα θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις μήνες ή πέντε δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο τετράμηνο –Σεπτέμβριος Δεκέμβριος- το οποίο είναι γεμάτο από υποχρεώσεις. Με την υπερσυσσώρευση φορολογικών βαρών –μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθούν τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των ειδοποιητηρίων που θα αποσταλούν (ΕΝΦΙΑ, υπόλοιπες δόσεις φόρων εισοδήματος, κλπ) ενώ τα συνολικά φορολογικά έσοδα θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις μήνες ή πέντε δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Με τον πήχη να ανεβαίνει τόσο ψηλά, με το δημόσιο να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του, με την ύφεση να έχει επιστρέψει στην οικονομία και τα capital controls να παραμένουν ενεργά, είναι αμφίβολο κατά πόσο ένας τόσο «σκληρός» στόχος θα μπορέσει να επιτευχθεί. Η όποια αστοχία όμως, θα «κοστίσει» καθώς το όποιο άνοιγμα κατά τη φετινή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, θα μεταφερθεί ως επιπλέον βάρος στο επόμενο έτος κάτι που σημαίνει απειλή και νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:02

Τρεις αλλαγές στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης λόγω κορονοϊού: Τι ισχύει

Τι αλλάζει στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης, λόγω κορονοϊού

ΑΠΟ ΤΟ TOP EMPLOYERS INSTITUTE 20 Ιαν 2022 | 16:43

Η Lidl Ελλάς "κορυφαίος εργοδότης" σε Ελλάδα και Ευρώπη για 6η συνεχόμενη φορά

Η βράβευση αποτελεί λαμπρή απόδειξη για το περιβάλλον εργασίας που προσφέρει η Lidl Ελλάς.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 20 Ιαν 2022 | 16:13

ΑΑΔΕ: Από σήμερα "Τα Ραντεβού μου" σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας

Στο σύνολο των ΔΟΥ όλης της χώρας επεκτείνει την λειτουργία της πλατφόρμας, "Τα Ραντεβού μου"

"ΑΤΥΠΟ LOCKDOWN" 20 Ιαν 2022 | 14:58

Τα μέτρα για την πανδημία μείωσαν τον τζίρο στην εστίαση κατά 50%- Ζητούν νέα μέτρα στήριξης

Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 20 Ιαν 2022 | 13:44

ΤτΕ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό στους 11 μήνες Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ 20 Ιαν 2022 | 12:59

Βαρύ πρόστιμο στην Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ - Από το δικαστήριο της ΕΕ

Η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του 2017 μέχρι τις 25 Μαρτίου 2019.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΡΑΤΑΚΟΥ 20 Ιαν 2022 | 11:34

Γεωργιάδης: Το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα υπερβεί το 5%

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Ιαν 2022 | 08:16

Αλλάζουν όλα σε φορολοταρία και ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα κερδίσετε έως και 100.000 ευρώ μετρητά πληρώνοντας με κάρτα

Ένας τυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ, πέντε τυχεροί από 20.000 ευρώ, 50 τυχεροί από 5000 ευρώ και 500 τυχεροί από 1000 ευρώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ 20 Ιαν 2022 | 07:28

Ποιοι κλάδοι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο γ΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν 15.125 κενές θέσεις εργασίας.

ΔΥΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 20:43

Σταϊκούρας: Θα κάνουμε ό,τι απαιτηθεί για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Έχουν ενισχυθεί οι καταθέσεις των πολιτών, το διαθέσιμο εισόδημα τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 18:18

Νέο 10ετές ομόλογο: Υπερέβησαν τα 15 δισ. ευρώ οι προσφορές - 3 δισ. άντλησε το Δημόσιο

Με ισχυρή ζήτηση, που ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου με το Δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ.

ΜΕ 23 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 19 Ιαν 2022 | 15:14

Μείωση μισθού για τους εργαζόμενους που παίρνουν άδεια για τα παιδιά τους που νόσησαν από κορονοϊό- Εντονες αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη που προβλέπει μείωση μισθού για τους γονείς που παίρνουν άδεια να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν από κορονοϊό

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ RAFALE 19 Ιαν 2022 | 13:52

Φοροbonus Mητσοτάκη στους ένστολους: Απαλλάσσονται από τη φορολογία τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων απαλλάσσονται από κάθε φόρο.